Penguins halen ook Iginla binnen

Door

Calgary Flames v Anaheim DucksDe Pittsburgh Penguins hebben hun derde grote slag binnen 72 uur geslagen. Donderdagochtend werd bekendgemaakt dat de Jarome Iginla in navolging van Brenden Morrow en Douglas Murray ook zijn carrière voortzet in Steel City. In ruil geven de Pens hun eerste pick in de draft van 2013 en de rechten op de draftkeuzes Kenneth Agostino en Ben Hanowski op.

Het zag er lange tijd naar uit dat Iginla de overstap naar de Boston Bruins zou gaan maken. Volgens berichten zouden de Calgary Flames akkoord zijn gegaan met het aanbod van de Bruins dat bestond uit een eerste draftpick en twee minor leaguers. General manager Jay Feaster van de Flames verkondigde na het gewonnen duel tegen de Colorado Avalanche echter dat deze informatie incorrect was en dat Iginla naar de Penguins ging.

Met Iginla halen de Pens een veteraan met een grote reputatie binnen. De right winger speelde al 1219 wedstrijden in de NHL en was daarin goed voor 525 goals en 570 assists. Hiermee staat hij derde op de topscorerslijst van nog actieve spelers. Daarnaast is hij drie keer verkozen tot het eerste team van de All-Stars, won hij in 2002 en 2004 de Rocket Richard Trophy als topscorer in de NHL en miste hij voorafgaand aan de wedstrijd van gisteren sinds 7 april 2007 geen enkel duel voor de Flames. Tegen de Avalanche werd hij vanwege alle transferperikelen achter niet opgesteld waardoor er dus een einde kwam aan deze indrukwekkende reeks van 441 wedstrijden.

Moeilijke beslissing

“Dit is niet waarom ik drie jaar geleden naar Calgary kwam,” aldus Feaster, die sprak over een bijzonder lastige beslissing. Hij zag echter ook in dat dit onvermijdelijk was aangezien de captain van de Flames al te kennen had gegeven zijn aflopende contract niet te willen verlengen. “Ik wilde niet de persoon zijn die Iginla ruilde en ik vind het dan ook erg spijtig, maar dit hoort nu eenmaal bij mijn werk.

De keuze voor een deal met de Penguins lag voor een groot deel bij Iginla zelf. De 35-jarige Canadees wilde zelf graag naar Pittsburgh omdat hij dan weer samen kon gaan spelen met sterspeler Sidney Crosby, met wie hij tijdens de Olympische Spelen in Vancouver in 2010 in dezelfde aanvalslinie acteerde.

Alles op dit seizoen

De Penguins laten met deze trade nog maar eens zien dat zij dit seizoen alles op alles zetten om de Stanley Cup te winnen. Met de komst van de drie veteranen hoopt general manager Ray Shero zijn team meer in balans te hebben gebracht, al presteerde de Penguins hiervoor natuurlijk ook al niet verkeerd, getuige hun huidige reeks van dertien overwinningen op rij.

Het bijzondere aan deze drie trades is dat Shero niemand uit de hoofdmacht hoefde op te geven. Morrow, Murray en Iginla komen over in ruil voor prospects en draft picks, waardoor de Penguins er kwalitatief duidelijk op vooruit gaan en nu zeker tot de grootste kanshebbers voor het winnen van de Stanley Cup kunnen worden gerekend.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen