Packers verslaan Cowboys in sensationeel duel

Door

Divisional Playoffs - Dallas Cowboys v Green Bay Packers

Als derde wedstrijd in de divisional round van de NFL play-offs stond de kraker tussen de Dallas Cowboys en de Green Bay Packers op het programma. De Packers verdienden een bye voor de eerste ronde door zeer sterk aanvallend spel. Quarterback Aaron Rodgers speelde een topseizoen en is een van de grote kanshebbers voor de MVP-titel. De Dallas Cowboys belandden in de divisional round door een overwinning op de Detroit Lions. De Cowboys hadden een knappe comeback, maar ook wat fortuinlijke calls van de scheidsrechters nodig om de wedstrijd binnen te slepen.

De wedstrijd in Green Bay werd gespeeld bij een temperatuur van -4 graden celsius en kreeg daardoor al snel de bijnaam ‘Ice Bowl II’. De eerste Ice Bowl was een play-offwedstrijd tussen de Packers en de Cowboys uit 1967. Deze wedstrijd werd eveneens gespeeld in Green Bay, maar dan bij een temperatuur van -26 graden Celsius. Een stuk heftiger dan het vandaag was.

Of de temperatuur invloed had op de wedstrijd is moeilijk te zeggen. Feit is dat de pot gewonnen werd door de Packers met 21-26.

Aanvallende start

De Green Bay Packers gingen voortvarend van start. In hun eerste serie aanvallen sneed met name running back Eddie Lacy als een mes door de boterige run-defense van de Cowboys. Rodgers bekroonde de aanval met een touchdownpass op Andrew Quarless. Een vroege 7-0 voorsprong was het gevolg.

In de daaropvolgende aanval kwamen quarterback Tony Romo en zijn Cowboys alweer snel in de zogenaamde Red-Zone, waarna een pass over één yard naar Tyler Clutts de stand gelijk trok. De score was enigszins controversieel. De Cowboys kwamen zo dichtbij de achterlijn dankzij een pass-interference call die zonder veel moeite had kunnen worden uitgelegd als ‘incidenteel’. Desalniettemin kwam de stand op 7-7 en werd een vermakelijk eerste kwart gecompleteerd.

Momentum
Ging het eerste kwart nog gelijk op, het tweede kwart was grotendeels voor de Cowboys. In de eerste aanval van de Packers leidde Aaron Rodgers zijn team nog gestaag door de defensie van Dallas, maar verloor de bal na een sack door Jeremy Mincey.

De Cowboys profiteerden optimaal van de turnover. Vlak na de onderschepping gooide Tony Romo een pass naar Terrance Williams voor hun tweede touchdown en een 14-7 tussenstand. Ook de aanval daarna kwamen de Packers maar moeilijk door de stugge verdediging van de Cowboys heen. Zowel Eddie Lacy als Rodgers hadden moeite yards te maken. Opvallend, daar Green Bay een van de beste aanvallende ploegen in de NFL heeft. De Cowboys anticipeerden echter goed op de aanvallen van Green Bay. Zelfs wisten de Cowboys echter ook niet meer te scoren, ondanks een kans op een field goal vanaf 50 yards.

Door de gemiste field goal mochten de Packers nog een aanval opstarten vanaf een mooie plek op het veld. Door een prachtpass van Rodgers op Randall Cobb kon kicker Mason Crosby nog drie punten binnenschieten vanaf 40 yards. Ruststand: 14-10.

Over en weer
In de tweede helft bracht een turnover van DeMarco Murray de bal in de handen van Aaron Rodgers. Het was echter Eddie Lacy die Green Bay vervolgens direct in de red zone bracht door een flinke run, maar het was de play daarna die de vlam in de pan deed slaan. Rodgers gooide een pass naar Adams die hard werd getackled door de defensie van de Cowboys. Packers’ T.J. Lang kwam vervolgens met een late, harde tackle op Nick Hayden waarna de Cowboys de confrontatie opzochten.

Door de penalty die volgde kwamen de Packers niet verder dan een field-goal. Crosby schoot raak vanaf 30 yards. In de daaropvolgende aanval had Dallas direct een antwoord klaar. Tony Romo passte zn spelers over ruim zestig yards richting de achterlijn van Green Bay waarna DeMarco Murray met twee runs de red zone doorkruiste voor een touchdown. Hij maakte zijn turnover van vlak daarvoor ruimschoots goed en bracht de stand op 21-13 in het voordeel van de Cowboys.

Aaron Rodgers liet zich echter niet van de wijs brengen. Nog voor het einde van het derde kwart bracht hij de Packers weer in de buurt door 46 yards touchdown pass naar Devante Adams. Met de conversie erbij was de stand gewoon weer 21-20 en konden te teams zich gaan opmaken voor een bloedstollend vierde kwart.

Pijntjes
Ondertussen liepen zowel Tony Romo als Aaron Rodgers er al lang niet soepel bij. Laatstgenoemde had ook vorige week al last van zijn kuit en ging naarmate de wedstrijd vorderde steeds minder soepel bewegen. Toch wist hij de Packers ook aan het begin van het vierde kwart over het veld te gooien richting de achterlijn van de Cowboys. Rodgers gooide, bijna op één been, zeven uit zeven voor ruim zeventig yards en een touchdown op deze drive alleen. De poging tot een 2-puntsconversie ging echter wel mis, waardoor de Cowboys met een 21-26 kans nog een goede kans hadden om terug te komen. En dat kwamen ze bijna dankzij een fantastische catch van Dez Bryant. Hij hield de bal echter niet goed vast en omdat de pass op 4th down kwam verloren de Cowboys de bal aan Green Bay. Was het echt een incomplete pass? Oordeelt u zelf.

En vanaf een andere kant:

En als zelfs LeBron James het er niet mee eens is…

Hierna konden de Packers het redelijk eenvoudig uitspelen. De eindstand werd bepaald op 21-26, maar wat bij bleef is vooral de spanning en het momentum wat meer heen en weer leek te golven in deze wedstrijd. Aaron Rodgers was, ondanks zijn blessure, van enorm belang voor de Packers. De op dit moment nog best betaalde quarterback in de NFL gooide 24/35 voor 317 yards en drie touchdowns. Eddie Lacy voegde daar 101 rushing yards aan toe. Tony Romo wist ondertussen aan de andere kant 191 yards en twee touchdowns te gooien terwijl DeMarco Murray rende voor 123 yards en een touchdown.

Met deze overwinning mogen de Green Bay Packers volgende week aantreden tegen de Seattle Seahawks. Zij wonnen gisteren reeds in een indrukwekkend defensief schouwspel van de Carolina Panthers. De wedstrijd wordt volgende week zondag gespeeld in Seattle om 21.05 Nederlandse tijd.

Foto: Getty Images

3 Reacties
 1. Jacko 6 jaar ago

  Mike Pereira was direct duidelijk dat het geen goede catch was en ook de refs waren dat na de challenge van mening. Zie hier zijn duidelijke uitleg.

  https://www.youtube.com/watch?v=jB5R-HcyITE&feature=youtu.be

 2. Daniel 6 jaar ago

  Volgens de regels is het inderdaad geen catch dus de refs hadden gelijk…discussie gaat ook meer over de stupiditeit van de regel. Bal vangen + twee voeten neer moet gewoon een catch zijn, zonder nonsens over ‘complete the process’ etc. wat allerlei ruimte laat voor discussie. Als je de endzone in rent mag je de bal uit je handen laten flikkeren zodra een micrometer van de bal de goalline raakt, maar als je hem op dezelfde positie vangt moet je aan allerlei regels voldoen om de catch te laten tellen.

 3. Alex 6 jaar ago

  De vraag is of Aaron Rodgers de Seattle defence gaat overleven met zijn blessure ! Ongelofelijk dat hij de Packers er weer doorheen sleepte.

  Respect !

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen