Pacers geven Vogel het vertrouwen

Door

De Indiana Pacers veranderde afgelopen seizoen van een losing team in een gevaarlijke outsider die zich wisten te plaatsen voor de Eastren Conference playoffs. Reden: interim-coach Frank Vogel. ,,Wij zien graag de titel ‘interim’ verdwijnen”, aldus topscorer Danny Granger, vlak na de uitschakeling in de eerste ronde tegen de Chicago Bulls. “Vogel heeft ons spel op alle fronten verbeterd. Natuurlijk moet het management deze beslissing maken, helaas willen zij niet altijd hetzelfde wat de spelers willen.” Een duidelijk signaal aan Larry Bird, de president van Pacers basketbal.

Bird vertelde in een persconferentie na de uitschakeling in de playoffs, dat Vogel een goede kans maakt om hoofdcoach te worden, maar dat hij de komende periode zal gebruiken om met meer coaches te praten. Als supporter weet je dan hoe laat het is; Bird zoekt een betere kandidaat.

Die betere kandidaat was Mike Brown, maar hij verkoos het warme Los Angeles boven Indiana. Bronnen bij de Pacers bevestigen nu dat Vogel alsnog tot hoofdcoach wordt gepromoveerd. Bird zal woensdag een persconferentie houden met Vogel aan zijn zeide als nieuwe coach. Brian Shaw wordt waarschijnlijk zijn nieuwe assistent-coach. Een baan dat hij afgelopen seizoen bekleedde bij de Lakers onder Phil Jackson.

Vogel nam het stokje halverwege het seizoen over van Jim O’Brien, die de jonge talentvolle groep niet aan de praat kreeg. De kersverse interim schiep meteen duidelijkheid, zo kregen Tyler Hansbrough en Paul George een startende rol en bracht hij het zelfvertrouwen terug bij center Roy Hibbert.

Vogel probeerde een nieuwe tactiek: smashmouth ball. De focus ging liggen op de aanval en de spelers moeten daarbij constant de basket aanvallen, heel anders dan de perimeter tactiek van O’Brien. De Pacers wonnen 20 van de laatste 38 wedstrijden en eindigde daardoor op de achtste plaats in de Eastren Conference.

De spelers lieten tijdens het seizoen al merken dat zij zeer te spreken waren over Vogel. “Ik zal blij zijn als Frank hoofdcoach wordt”, aldus Hibbert. “Ik werk al met hem samen sinds mijn rookie jaar, dus ik hoop dat hij het wordt.”

Vooral Hansbrough had veel profijt van de nieuwe man aan de leiding. “Ik had het gevoel dat ik niet veel steun kreeg van coach O’Brien”, aldus de 25-jarige power forward. “Ik wist nooit wat mijn rol was in het team, Frank vertelde dat mij direct. Ik zou meer gaan spelen en een grote rol gaan krijgen in de aanval. I was really excited about it.“

Ook leuk om te lezen