Oud-bondscoach Pat Murphy interim manager Padres

Door

CHpXLt8VAAEySTn

Pat Murphy gaat voorlopig aan de slag als manager van de San Diego Padres. Murphy volgt de op maandag ontslagen Bud Black op. Murphy komt over van El Paso Chihuahuas, het Triple A-team van de organisatie. De voormalig speler van de Padres blijft in ieder geval tot het eind van het seizoen als manager aan. Murphy is in Nederland vooral bekend als oud-bondscoach van het Nederlands team.

Bud Black kon maandag zijn bureau leegmaken omdat de resultaten in San Diego alles behalve meevallen. Het team staat vierde in de, weliswaar sterke, NL West met een winst-verliesrecord van 32-34. De leiding van de Padres rekent het Black vooral aan dat de vele nieuwkomers niet naar behoren presteren. Onder andere Justin Upton, Matt Kemp en Will Myers werden binnengehaald tijdens de wintermaanden.

New Yorker Murphy was al eerder eens verbonden aan de Padres. Nadat hij 1982 als speler tekende bij San Francisco Giants stapte hij al snel over naar San Diego. Hij bleef echter steken in de Minor League en maakte nooit zijn debuut in de MLB. Na vier jaar besloot hij zijn carrière te beëindigen en coach te worden. Na vele omzwervingen als coach bij universiteitsteams, een korte periode in Australië en als bondscoach van Nederland keerde hij in 2010 bij de club waar hij verschillende functies vervulde.

Bondscoach
Pat Murphy (56) geniet in Nederland vooral bekendheid als de bondscoach van het Nederlands team tijdens de Olympische Spelen van Sydney in 2000. Met dat team presteerde hij het om voor het eerst in de geschiedenis van Cuba te winnen. De Cubanen waren bovendien al eenentwintig wedstrijden ongeslagen op dat moment. Murphy, die ook al eens bondscoach was in 1987, bleef uiteindelijk van 2000 tot 2007 verbonden aan de KNBSB.

Weerzien met Meulens
De grote ster van het door Murphy samengestelde Nederlands team was Hensley Meulens. De grote man uit Curaçao was destijds één van de ‘Nederlanders in Amerika’ die door Murphy bij Oranje werden gehaald. Dit was tot dan toe nimmer gedaan, het Nederlands team speelde altijd met hoofdklassespelers. Meulens’ double in de derde inning tegen de Cubanen was genoeg om alle drie de lopers op de honken binnen te slaan, een klap die de sterke mannen uit Cuba nimmer meer te boven kwamen.

Tegenwoordig is Meulens hitting coach van de San Francisco Giants, niet geheel toevallig één van de concurrenten van de Padres in de NL West. Op woensdag 23 juni zullen Murphy en Meulens elkaar voor het eerst als coaches tegenkomen als Padres-Giants op het programma staat.

Foto: Twitter

Ook leuk om te lezen