Oregon lijdt kostbare nederlaag tegen Stanford

Door

Oregon v Stanford

De Oregon Ducks (3) lijken gisteren hun kans op een nationaal kampioenschap te hebben verspeeld. In en tegen Stanford (5) was de Cardinal een maatje te groot voor de Ducks. Voor het eerst in 55 wedstrijden wist Oregon niet te scoren in de eerste helft, en Stanford greep zo een 26-20 overwinning.

Zoals gezegd kwam Oregon in de eerste helft niet tot scoren tegen de ijzersterke defense van Stanford. De offense was echter ook zeer effectief, Stanford quarterback Kevin Hogan was amper op een foutje te betrappen (7-uit-13 voor 103 yards plus 57 rushing yards en één touchdown) en ook runningback Tyler Gaffney speelde met 157 rushing yards en één touchdown een grote rol in de voorsprong die de Cardinal op bouwde. Gaffney verbrak zelfs een record door 45 rushes te noteren, het hoogste aantal in de geschiedenis van Stanford.

Waar de Ducks vaak staan voor veel offensive yards en flitsend spel gaf Stanford gisteren een ouderwetse les in het zogeheten power football. De Cardinal had maar liefst 274 rushing yards – Oregon had er maar 62 – terwijl Kevin Hogan slechts dertien maal een poging deed om te passen. Meer was niet nodig gezien het feit dat de Ducks’ run defense simpelweg geen antwoord had op de offense van Stanford.

Het verschil in balbezit was dan ook schrikbarend groot, Stanford had maar liefst 42 minuten balbezit, terwijl de Oregon offense maar zeventien minuten op het veld stond. Het meeste hiervan kwam voor de Ducks pas aan het einde, toen Stanford al 26-0 voor stond. In het vierde kwart kwam Oregon namelijk pas tot leven en zorgden twee touchdown passes van Oregon quarterback Marcus Mariota en een geblockte field goal return er voor dat de spanning zowaar terug kwam. De daaropvolgende onside kick was echter voor Stanford en vanwege een gebrek aan time-outs aan de kant van Oregon kon Stanford de overwinning makkelijk veilig stellen.

Door de overwinning grijpt Stanford (8-1, 6-1 PAC-12) de leiding in de PAC-12 North divisie en vergroot het haar kansen op een PAC-12 titel en een plekje in de Rose Bowl. Oregon (8-1, 5-1 PAC-12) verliest naast een kans op de titel ook de eerste plek in deze PAC-12 North divisie, die nu dus in handen is van Stanford.

Door het verlies van Oregon lijkt Florida State nu de grote favoriet om voor het nationaal kampioenschap te spelen tegen Alabama, terwijl ook het nog ongeslagen Ohio State en Baylor nog een kans maken.

Foto’s: Getty Images

Feest in Stanford, waar Oregon voor het tweede jaar op rij haar titelkansen verspeelt
Feest in Stanford, waar Oregon voor het tweede jaar op rij haar titelkansen verspeelt

Ook leuk om te lezen