Ongeloof na ‘worst call ever’, Carroll neemt schuld op zich

Door

462644464

Waarom gooien als je Marshawn Lynch hebt? Het is de vraag die na het afloop van de negenenveertigste Super Bowl blijft hangen. Met een halve minuut te gaan waren de Seattle Seahawks een halve yard verwijderd van een touchdown, die ze een spectaculaire voorsprong zou hebben opgeleverd. Bovendien had de ploeg drie kansen om dit doel te bereiken, waardoor vrijwel iedereen – commentatoren, fans in het stadion, fans voor de televisie en spelers zelf – rekende op een play voor Beast Mode, de running back die het de New England Patriots de hele avond al zo lastig maakte. Coach Pete Carroll besloot zijn quarterback te laten gooien, met alle gevolgen van dien.

Carroll: “Mij treft alle blaam”
“UNREAL!”, schreeuwde de commentator na de interception door zijn microfoon. Weg kansen seizoen, weg kansen op een repeat, weg Super Bowl. De worp van Wilson op Ricardo Lockette was onverwacht, maar niet voor undrafted rookie Malcom Butler. De verdediger van de Patriots kwam uitstekend voor zijn man, onderschepte de pass en bezorgde zo zijn team de Super Bowl.

Ongeloof bleef achter over wat er zojuist was gebeurd. Waarom gooien als je Lynch hebt? Waarom gooien als je een running back hebt met de bijnaam Beast Mode? Waarom gooien, terwijl Lynch al de hele wedstrijd door de verdediging heen liep? Coach Pete Carroll, verdoofd en aangeslagen, verklaarde na afloop:

“De enige die vanavond blaam treft ben ik. Dat heb ik mijn spelers verteld en ik wil niet dat ze daarover anders denken. Het is ongelukkig dat de play niet werkte en het is een hele harde les voor me. We kiezen in elke wedstrijd voor de plays die ons (Carroll en offensive coördinator Darrell Bevell, red.) op dat moment het beste lijkt, en soms werken ze en soms niet. Ditmaal werkte het helaas niet.”

Maar waarom koos Carroll er nou voor om te gooien? Daarover hij zei de coach het volgende:

“De Patriots stuurden een verdedigende linie het veld in die duidelijk anticipeerden op een running play. Zodoende was de matchup niet in ons voordeel om te rennen en besloten we op second down de bal te gooien. In werkelijkheid is het een soort van bewust verspilde play. Wanneer we scoren is dat geweldig, als we dat niet doen kunnen we alsnog rennen op third en fourth down.”

De keuze was een tactische met het oog op de klok. Carroll wilde de Patriots geen kans meer geven om gelijk te kunnen maken en vond het daarom geen slecht idee wat risico te nemen op second down met een worp, opdat de klok weer verder richting de nul zou tikken. Zolang er maar geen interception plaats vond was het het geen slecht plan, maar het rampscenario voltrok zich en maakte Carroll de schlemiel van de avond.

Spelers Seahawks ontzet over play
De media kende na afloop geen genade en maakte korte metten met de laatste play van de Seahawks. Ook de spelers van de verliezende ploeg waren ontzet met de keuze om de bal te gooien en enkele spelers konden hun emoties niet in bedwang houden, wat leidde tot een opstootje voor het einde van de wedstrijd en een ejection voor Bruce Irvin, die in de kleedkamer niet kon geloven dat de Seahawks als verliezer van het veld stapten. “We had it, bro”

Journalisten bevestigden dat ook andere spelers van de Seahawks zich niet konden vinden in de keuze van de coach, vooral met de wetenschap dat Lynch niet de minste speler is.

Lynch: “Het is een teamsport”
Zelf was Beast Mode na afloop redelijk rustig en reageerde zowaar normaal op de vraag of hij verrast was dat hij de bal niet kreeg en verkocht de interviewer “nee”, waarop hem gevraagd waarom hij niet verbaasd was. “Omdat football een teamsport is”, luidde het heldere antwoord. Het is de reden dat Lynch zo geliefd is in de kleedkamer van de ‘Hawks. Daarnaast wist Lynch wellicht ook dat hij dit seizoen niet heel sterk was in soortgelijke situaties.

Lynch verliet het stadion alchend als een boer met kiespijn en duwde en passant nog een camera weg. Waarschijnlijk had hij liever wat verdedigers aan de kant geduwd.

#WorstCallEver
Ook op social media ging het los. #WorstCallEver was zelfs trending in de Verenigde Staten. Enkele verwijtende tweets op een rijtje ter afsluiting:

Maar de reactie van Richard Sherman zegt meer dan woorden kunnen vertellen.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen