Onder de Loep: Was het Cutlers schuld?

Door


Na jaren gesmeekt te hebben ging er een wens in vervulling voor veel NFL freaks. Sinds het begin van dit seizoen bied NFL via GamePass (en GameRewind) niet alleen de televisie uitzending aan, maar krijgen fans ook voor het eerst toegang tot de ‘All-22’ film die door NFL teams gebruikt wordt om tegenstanders te bestuderen.

De ‘coaches film’, zoals deze door NFL GamePass genoemd word, is geluidloos, en laat elke play vanuit twee perspectieven zien. Als eerste krijgt de kijker een blik vanaf de zijlijn die verder uitgezoomd is dan de traditionele televisie camera, waardoor men goed kan zien hoe de secondary reageert op plays, iets wat doorgaans lastig te zien is tijdens de televisie-uitzending. Daarna volgt een shot vanuit de endzone ingezoomd op de quarterback en offensive line, waarin goed te zien is of de offensive linemen hun blocks goed uitvoeren, en hoe de quarterback reageert op pressure van de defense.

De beschikbaarheid van de film stelt fans in staat om te zien wat NFL teams zien, en zal de komende weken waarschijnlijk vaker voorbij gaan komen in Onder De Loep.

Deze week nemen we een kijkje naar de veelbesproken wedstrijd tussen de Chicago Bears en Green Bay Packers, waarin Bears quarterback Jay Cutler liet zien dat zijn leiderschapskwaliteiten nog veel te wensen over laten. Cutler werd zeven keer gesacked, maar gooide ook vier interceptions, waardoor hij niet enkel de schuld aan zijn offensive line kan geven.

Met behulp van de ‘All-22’ film wil ik drie situaties onder de loep nemen. Cutler had zonder twijfel een slechte avond, maar ook zijn teamgenoten zijn schuldig aan het slechte spel.

Situatie 1: 1st quarter, 13:39 te spelen. 1st & 10.

De eerste drive van de Bears begint gelijk met een tegenvaller. Op de afbeelding is te zien dat de Packers blitzen (meer dan vier pass rushers), maar de Bears staan opgesteld in een ‘max-protect’ formatie, oftewel zo veel mogelijk blockers voor Cutler. Er staan twee tight ends opgesteld rechts van de offensive line (links op de afbeelding), en daarnaast heeft Cutler Matt Forte achter zich om de laatste blitzer te kunnen stoppen.

In de tweede afbeelding is goed te zien dat het naar binnen trekken van de rechter defensive end (naar de A-gap) de weg volledig vrij laat voor linebacker D.J. Smith. Na de fake handoff tussen Jay Cutler en Matt Forte is het Forte’s taak om Smith uit te schakelen. Zonder block ligt Cutler al op de grond voor hij kan gooien.

Hieronder kan je goed zien dat Forte Smith aan ziet komen en probeert te blocken, maar eigenlijk voor het moment van contact al uit balans is. Hij komt na de fake hand off niet goed uit met de hoek die Smith kiest voor zijn aanval, waarna Smith, inmiddels op volle snelheid, hem makkelijk kan passeren. Dat Cutler zelfs in een ‘max protect’ formatie geen kans krijgt om te passen moet hem zorgen baren, en deze sack wordt Forte aangerekend.

 

Situatie 2: 3rd quarter, 3:41 te spelen. 3rd &11

We zijn inmiddels in het derde kwart, en doordat de Bears achter staan wordt Cutler gedwongen om meer te gaan passen. Een ogenschijnlijke perfecte kans ontstaat wanneer Earl Bennett een gat in de verdediging van de Packers weet te vinden.

De Packers sturen drie verdedigers als pass rush, en hebben dus acht in coverage. Zelfs met drie man weten ze echter nog wel zoveel druk te creëren dat Cutler uit de pocket moet ontsnappen om vervolgens zijn open man te vinden. Bennett heeft inmiddels het gat gevonden en staat, alhoewel dit op het tweede plaatje niet duidelijk te zien is, met zijn arm te zwaaien voor de aandacht van zijn quarterback. Dat ontgaat veteraan Charles Woodson natuurlijk ook niet.

Op plaatje twee is goed te zien hoe groot de afstand tussen Bennett en Woodson is, en Woodson leest de play perfect. Waar hij waarschijnlijk niet op gerekend had was dat Earl Bennett de bal niet beter van achteren af schermde door richting Cutler te lopen, sterker nog, Bennett doet twee stappen achteruit (zoals aangegeven op het derde plaatje).

Had Cutler de bal überhaupt moeten gooien? De Packers waren overal rondom Bennett, maar het gat was technisch groot genoeg, en Cutler houd van risico’s. Als Bennett beter naar de bal was toegekomen waren de kansen op succes een stuk groter geweest.

 

Situatie 3: 4th quarter, 4:01 te spelen. 2nd & 14

In de hoop de Packers nog in te kunnen halen werd Cutler gedwongen om aan het eind van de wedstrijd lange passes te gooien. Echter, daarvoor moet hij wel de tijd krijgen van zijn offensive line, en dat was vaak een probleem voor de unit.


Door de blessure van Matt Forte werd de taak om als running back te blocken overgenomen door Michael Bush, die in de offseason over kwam van de Oakland Raiders.  De tight end rechts van de offensive line blockt niet, waardoor Chicago zes blockers heeft om vijf rushers van de Packers te stoppen. Technisch gezien genoeg dus.

De rol van pass rushing linebacker Clay Matthews is in deze formatie van groot belang. Zoals met rode lijnen aangegeven trekt hij naar binnen, om zoveel mogelijk blockers op te eisen, en daarmee ruimte te creëren voor linebacker D.J. Smith en rookie defensive end Jerel Worthy. Matthews blokt niet alleen Bush en left tackle Webb, maar duwt hen recht in de baan van guard Chris Spencer, waarmee hij effectief drie blockers opslokt.

In plaatje drie is goed te zien dat dit Smith en Worthy in staat stelt om buitenom richting de quarterback te rushen. Cutler heeft dit tijdig door, maar inmiddels is Clay Matthews zijn drie blockers ook voorbij. Het resultaat mag duidelijk zijn.

Conclusie

Duidelijk is dat de hele aanval schuldig is aan het slechte spel tegen de Packers. Van de vier intercepties waren er drie Cutler aan te rekenen (verkeerde beslissing of te lang wachten), maar in het bovengenoemde geval is het duidelijk te zien dat Earl Bennett als een hark op de bal staat te wachten, in plaats van het gat tussen hem en zijn quarterback te verkleinen, om zo de bal te beschermen.

Ook bij de sacks kunnen twee oorzaken aangewezen worden. In situatie 1 is Matt Forte al uit balans voordat D.J. Smith hem passeert, waardoor Cutler geen enkele kans maakt. De meeste sacks ontstonden echter doordat Clay Matthews gewoon een monster is. Van J’Marcus Webb, een left tackle die in de zevende ronde van de draft werd gekozen, kan je amper verwachten dat hij in staat is Matthews te stoppen.

Peter King kwam met een perfecte quote van Albert Einstein in zijn meest recente MMQB column: “The definition of insanity is doing the same thing over and over and expecting different results.” Het is na twee wedstrijden wel duidelijk dat Chicago opnieuw te weinig gedaan heeft om de offensive line te verbeteren. Gaat dat ze nog lukken nu het seizoen al in volle gang is? Het team heeft genoeg vuurkracht, maar als Jay Cutler geen tijd krijgt zal dit niet de laatste wedstrijd zijn dat de aanval problemen had. Om de hoge verwachtingen in Chicago in te lossen moet de offensive line snel verbeteren.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen