Onder de Loep: Ravens offense vs. 49ers offense

Door

FILE: Super Bowl XLVII Quarterbacks

Zondag is het zover, de Baltimore Ravens en de San Francisco 49ers zullen in New Orleans om de felbegeerde Vince Lombardi Trophy gaan strijden. Ray Lewis wil zonder enige twijfel de laatste wedstrijd uit zijn illustere carrière winnend afsluiten. Dit zal echter geen eitje worden, want met de San Francisco 49ers komen de Ravens een jonge en hongerige ploeg tegen die voor niemand bang is. Maar wie is nu eigenlijk de favoriet zondag? De bookmakers kiezen momenteel de kant van de 49ers, maar de meningen op TV, internet, en zelfs ons eigen SportAmerika zijn zwaar verdeeld. Daarom zetten we in deze editie van Onder de Loep alles tegen over elkaar. Van de quarterbacks tot de punters, wat vertellen de statistieken ons? Wie mag zich met recht de favoriet noemen aankomende zondag?

De Quarterbacks

Quarterback ATT COMP % YPG  TDs INTs QBR
Joe Flacco 624 368 59.0 245.8 30 10 46.8 (Postseason: 77.5)
Colin Kaepernick 260 169 65.0 154.0 13 4 76.8 (Postseason: 94.1)

 

We beginnen uiteraard met de quarterbacks. Joe Flacco vs. Colin Kaepernick. Joe Flacco heeft wat betreft de ervaring het voordeel op de jonge Kaepernick. Want waar Flacco al vanaf zijn rookie season de starter is werd Kaepernick (vorig jaar nog de back-up) dit jaar plotseling voor de leeuwen gegooid toen collega Alex Smith geblesseerd raakte. Maar de cijfers hierboven laten zien waarom Kaepernick mocht blijven spelen. Flacco beleefde eigenlijk een vrij gemiddeld seizoen, misschien beneden gemiddeld zelfs. Zijn QBR rating is namelijk onder de 50, terwijl die van Kaepernick maarliefst 76.8 is. QBR geeft aan hoe belangrijk een QB is voor zijn team, het cijfert plays weg die worden gemaakt wanneer een ploeg kansloos achter staat, en hecht meer waarde aan plays die op belangrijke momenten gemaakt worden. In de playoffs was Flacco wel beter, maar was Kaepernick zelfs subliem met een rating van 94.1, en dat op een schaal van 0 tot 100!

De cijfers hierboven laten zien dat Flacco wel de betere passer is, Flacco gooit per wedstrijd voor meer yards en de TD/INT ratio is vrijwel gelijk. Het aantal yards valt echter voor een groot deel ook te wijten aan het feit dat de Ravens veel meer passing plays uitvoeren in tegenstelling tot de 49ers die behoudender zijn. Maar waar komt het verschil in QBR dan vandaan? Dit komt vanwege het feit dat Kaepernick een dual-threat quarterback is. Dit laten de rushing statistieken hieronder goed zien:


Quarterback Rushing ATT YPR YPR per Game TDs
Joe Flacco 40 1.0 2.4 3
Colin Kaepernick 81 7.2 41.1 7

 

Wie Kaepernicks demonstratie tegen de Green Bay Packers heeft gezien moet dit enigszins verbazen. Wanneer hij dit doet is hij echter wel zeer effectief en een bedreiging voor elke defense. Het toont aan dat we hier wel appels met peren vergelijken, want het zijn twee quarterbacks met twee hele verschillende stijlen. Flacco is meer de gunslinger van de ‘oude generatie’, terwijl Colin Kaepernick een quarterback is van de ‘nieuwe generatie’, die zowel met zijn arm als met zijn benen het verschil kan maken. Wie deze statistieken naast elkaar neerlegt komt tot de conclusie dat de nieuwe generatie in dit voorbeeld de overhand heeft.  Kaepernick doet qua passing niet onder voor Flacco en heeft daarnaast een extra wapen met zijn snelheid.

Advantage San Francisco 49ers

 

De Runningbacks


Runningback ATT YDS AVG YDS/Game TDs Fumbles (Fumbles lost)
Ray Rice 321 1,390 4.3 73.2 11 3 (2)
Frank Gore 258 1,214 4.7 67.4 11 2 (1)

 

Wat deze statistieken in ieder geval aangeven is dat zowel de Ravens als de 49ers over goede runningsbacks beschikken. Het gemiddelde is hoog, ze scoren touchdowns, en ze verliezen niet vaak de bal. Eigenlijk geen verrassing voor menig kenner daar zowel Rice als Gore beiden bekend staan om hun goede en constante prestaties. Op basis van dit kan je eigenlijk geen conclusie trekken en zeggen wie hier daadwerkelijk de bovenhand heeft. En dus is het hier zaak om net als bij de quarterbacks naar een tweede factor te kijken. En dat is in dit geval het aantal receptions, en analyseren wie een groter aandeel in de passing game heeft:

Runningback REC YDS AVG TDs YDS/Game Yards after Catch (Per REC)
Ray Rice 65 547 8.4 1 28.8 452 (7.0)
Frank Gore 30 282 9.4 1 15.7 210 (7.0)

 

Wie naar de gemiddeldes kijkt komt nog steeds tot de conclusie dat Gore en Rice elkaar vrijwel niet ontlopen, maar wie naar het aantal receptions en yards kijkt ziet dat Ray Rice een veel groter aandeel heeft in de passing game. Toch is het opvallend dat beide heren gemiddeld even veel yards after catch hebben en dat het gemiddelde per reception voor Gore zelfs iets hoger ligt. Ray Rice heeft echter niet alleen meer receptions, maar wat opvalt is dat hij in beide tabellen bij yards per game een hoger aantal heeft. Je kan stellen dat Rice aanvallend een groter aandeel heeft dan Gore, al moet erbij vermeldt worden dat beide teams over geweldige runningsbacks beschikken. Er bestaat echter niets zoals een gelijkspel in de Super Bowl, en dus moet er een keuze gemaakt worden. Ray Rice is de man die deze confrontatie wint.

Advantage Baltimore Ravens (Baltimore 1-1 San Francisco)

 

De Receivers

Receiver REC YDS AVG TDs YDS/Game Yards after Catch (Per REC)
Anquan Boldin (BAL/WR1) 81 1,197 14.8 7 63.0 238 (2.9)
Michael Crabtree (SF/WR1) 100 1,281 12.8 11 71.2 465 (4.7)
Torrey Smith (BAL/WR2) 58 1,053 18.2 10 55.4 238 (4.1)
Randy Moss (SF/WR2) 33 505 15.3 3 28.1 74 (2.2)
Dennis Pitta (BAL/TE) 71 806 11.4 9 42.4 264 (3.7)
Vernon Davis (SF/TE) 47 698 14.9 6 38.8 173 (3.7)

 

Bij de quarterbacks kreeg Colin Kaepernick de voorkeur boven Joe Flacco, maar betekent dit ook meteen dat San Francisco de betere receivers heeft? Als we de receivers beoordelen die, zoals men dat zegt, op nummer één staan op het depth chart dan is Michael Crabtree de naam die opvalt. Aan het begin van zijn carrière kwam hij wat langzaam op gang, nu is hij statistisch gezien de beste receiver in de Super Bowl. Zijn statistieken zijn over de hele linie beter dan de nummer één aan de andere kant, Anquan Boldin.

Kijken we echter verder dan Boldin en Crabtree dan valt op dat de Ravens over een geheim wapen beschikken: Torrey Smith, ‘slechts’ 58 recepti0ns maar  toch over de 1,000 yards. Hij is de man waarvoor de San Francisco defense op zijn hoede zal moeten zijn. De San Francisco 49ers beschikken daarentegen niet over een geheim wapen, althans niet bij de receivers. Mario Manningham raakte in week 16 tegen Seattle geblesseerd en sindsdien is good old Randy Moss de nummer twee bij de Niners. De scherpte is er echter wel vanaf bij Randy Moss en de statistieken laten dit zien. Zijn invloed is nihil, vooral als je het vergelijkt met de prestaties van teamgenoot Crabtree.

Dan zijn er ook nog de tight ends die een rol van betekenis zullen gaan spelen, en ook hier beschikken de Baltimore Ravens statistisch gezien over de betere receiver. Vernon Davis, die in aanvallend opzicht wordt gezien als de leider van dit team, doet toch onder voor Dennis Pitta van de Ravens als je puur naar de stats kijkt. Pitta heeft meer receptions, meer yards, en meer touchdowns. Echter wordt Davis als een veel betere blocker gezien, dus uiteindelijk zijn ze gelijkwaardig.

Hiermee is het duidelijk welk team hier het voordeel heeft, Crabtree heeft individueel dan wel de beste stats, maar football is en blijft een teamsport. In de breedte beschikken de Ravens simpelweg over betere receivers, daarbij komt ook nog het feit dat (zoals eerder besproken) ene Ray Rice een grote rol speelt in de passing game.

Advantage Baltimore Ravens (Baltimore 2-1 San Francisco)

 

Offensive Line

Een team valt of staat met een solide offensive line, enkel kijken naar het aantal rushing yards of de effectiviteit van een quarterback is echter niet voldoende. We gaan beide o-lines ontleden om er zo achter te komen welk team hier het overwicht heeft. Eerst de offensive line van Baltimore, left tackle Bryant McKinnie is echter niet meegenomen in het onderzoek, daar hij pas tijdens de playoffs een basisplaats had en tijdens het reguliere seizoen enkel als invaller diende. Daarnaast moet ook opgemerkt worden dat dit soort officieuze statistieken lastig bij te houden zijn, spelers worden enkel aangerekend voor de sacks waar zij duidelijk worden afgetroefd. Maar het totaal aantal kan dus hoger uitvallen, er waren dan meerdere spelers bij betrokken of het was simpelweg niet iemand aan te rekenen.


Lineman Penalties Penalty Yards False Starts Holding Sacks Allowed Yards per Sack
Kelechi Osemele (LG) 7 41 5 1 8 -6.0
Matt Birk (C) 2 20 0 2 3 -7.0
Marshall Yanda (RG) 6 45 3 3 0 0
Michael Oher (RT) 8 75 3 3 11.5 -6.7
TOTAAL 23 181 11 9 22.5 (Totaal: 42) NvT

 

Opvallend is dat vooral Michael Oher, bekend van de film The Blind Side, de meeste sacks opgeeft. Zoals gezegd zijn deze statistieken echter niet 100% betrouwbaar, maar geven ze wel een goede indicatie welke linemen zwakke schakels vormen. Nu de offensive line van San Francisco, hier wel alle starters waardoor  het totaal hoger uitvalt in sommige gevallen omdat er bij Baltimore maar vier linemen werden meegenomen in het overzicht.


Lineman Penalties Penalty Yards False Starts Holding Sacks Allowed Yards per Sack
Joe Staley (LT) 5 37 2 3 7 -5.6
Mike Iupati (LG) 9 60 4 5 2 -3.4
Jonathan Goodwin (C) 4 35 1 3 2.5 -6
Alex Boone (RG) 3 30 1 0 5 -6
Anthony Davis (RT) 5 52 1 1 10 -5.75
TOTAAL 26 214 9 12 26.5 (Totaal: 48) NvT

 

Nu is dus de vraag wie we de winnaar in deze strijd kunnen noemen. Beide O-lines ontlopen elkaar niet veel qua kwaliteit. San Francisco doet het wat betreft rushing beter en heeft daar een voorsprong op de Ravens, qua sacks en penalties zijn de Ravens echter beter (zij het dat de penalties maar voor vier spelers zijn). Alles tegen elkaar opwegend gaat het voordeel naar Baltimore. Maar met een heel nipt overwicht. Davis en Iupati doen het beter dan collega’s Oher en Osemele, terwijl Birk en Yanda het statistisch weer beter doen dan Goodwin en Boone. Wat Baltimore hier met name het overwicht geeft is dat zij net iets minder sacks opgeven, en dat terwijl hun quarterback Flacco in tegenstelling tot Kaepernick geen dual-threat quarterback is. Wederom is het verschil in kwaliteit nihil, maar deze strijd wint Baltimore.

Advantage Baltimore (Baltimore 3-1 San Francisco)

De eerste helft eindigt hiermee in een voorsprong voor Baltimore, en wat deze statistieken al laten zien is dat het verschil uiterst klein is. De defense en special teams zullen een winnaar moeten aanwijzen, en deze zullen in deel II aan bod komen van deze Onder de Loep Super Bowl Preview!

San Francisco 49ers v Baltimore Ravens

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen