Olympiërs starten voorbereiding op Sochi 2014

Door

Ice Hockey - Men's Gold Medal Game - Day 17

Het lijkt misschien nog even te duren, maar de voorbereidingen op de Olympische Spelen van 2014 zijn voor de ijshockeyers die hierop uit mogen komen al begonnen. Je kon vandaag in het magazine al lezen dat de NHL en IIHF een akkoord hebben gesloten over deelname van NHL-spelers aan het Olympische toernooi.

Dat akkoord is voor de betrokken coaches net op tijd bereikt. De grote landen hebben direct erna de namen bekend gemaakt van de spelers die naar het oriëntatie kamp in voorbereiding voor het Olympisch toernooi mogen gaan. Deze kampen vinden nog plaats voordat het NHL seizoen is begonnen. Uit de namen in de selecties valt nog niet veel op te maken. De selecties die nu op training camp gaan, zijn doorgaans 2 tot 3 keer zo groot als de selecties in Sochi mogen zijn. Er zullen voor elke natie dus nog vele spelers afvallen.

Voor Team Canada geldt maar een ding: het thuisland eist een gouden medaille van de ploeg die de nationale trots verdedigd. Aan coach Mike Babcock dan ook maar één taak: van de vele sterren een team smeden dat voor elkaar door het vuur wil gaan. “De spelers moeten accepteren dat ze niet zoveel gaan spelen, als dat zij voor hun NHL-team gewend zijn. Het gaat niet om het individu, maar om Team Canada en het uitvoeren van ons plan.” Team Canada is de regerend Olympisch kampioen na de zinderende finale in 2010 in Vancouver tegen Team USA.

Coach Dan Bylsma van de Pittsburgh Penguins is hoofdcoach van Team USA en hoopt dit seizoen op meer voor zijn land. Hij vond in Philadelphia-coach Peter Laviolette een opvallende assistent. Beide coaches stonden in onderlinge confrontaties al eens schreeuwend op de banken tegenover elkaar. GM David Poile maakt zich er echter geen zorgen om. “Ik heb met hen allen gepraat; ze zijn enorm gemotiveerd om hier deel van uit te maken”.

Beide Noord-Amerikaanse teams kennen een belangrijk nadeel op hun oriëntatie kamp. Omdat de spelers niet verzekerd zijn tegen schade die zij op deze trainingen oplopen, wordt er door Team USA niet het ijs op gegaan op het oriëntatie kamp. Team Canada moet nog beslissen wat zij in deze situatie gaan doen.

De Noord-Amerikaanse teams zullen in hun jacht naar goud vooral een geduchte concurrent kennen in Team Rusland. De thuisploeg geldt als de belangrijkste concurrent voor Olympisch goud voor Team Canada. Andere belangrijke outsiders zijn Finland (brons in Vancouver), Zweden en Tsjechië. Van al deze landen heeft alleen Tsjechië nog geen namen voor het oriëntatie kamp bekend gemaakt. Alle landen gaan medio/eind augustus op oriëntatie kamp.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen