Inside Look: OKC zonder Westbrook, hoe nu verder?

Door

Russell Westbrook is uitgeschakeld voor de rest van het seizoen en voor eenieder was het de vraag wat dat zou betekenen voor de Oklahoma City Thunder. Afgelopen nacht werd dit duidelijk: Kevin Durant en co. moeten aan de bak, en flink ook.Laten we kijken wat de impact van Westbrook was in het reguliere seizoen en hoe Oklahoma City dit moet opgevangen .
insidelook

Westbrook startte alle wedstrijden in het reguliere seizoen en speelde daarin gemiddeld 35 minuten. Daarin scoorde hij 23.1 punten, 5.2 rebounds en 7.4 assists. Goede statistieken voor een schietgrage point guard. Gedurende de twee wedstrijden in de play-offs schroefde hij deze statistieken nog iets naar boven bij.

Oklahoma City Thunder v Los Angeles ClippersWestbrooks bijdrage bij OKC bestaat vooral uit drives richting de basket en uitzonderlijk veel aanvallende rebounds voor zijn lengte (1.87 m). Met Russel Westbrook in het veld schiet OKC beter, worden er meer rebounds gepakt en meer schoten geblokt.

Dat is een hoop om op te vangen. In de eerste twee wedstrijden tegen de Rockets noteerde Kevin Durant bijvoorbeeld 40 minuten. Vannacht, zonder Westbrook, waren dat er ruim 47. Hij schoot 30 keer waaruit hij 41 punten maakte. Daarnaast pakte hij ook nog eens 14 rebounds, deelde hij 4 assists uit en schoot 11 van 13 vrije worpen raak. Maar ook andere spelers moesten aan de bak: Thabo Sefolosha speelde 12 minuten meer dan hij gewend is en Derek Fisher, die nog nauwelijks speeltijd had gekregen in de eerste twee wedstrijden, moest er 24 minuten tegenaan.

Het fantastische optreden van Durant, gevolgd door de geode prestaties van zijn teamgenoten, droegen eraan bij dat OKC 3-0 voorstaat tegen de Rockets en met één been in de volgende ronde staat. Maar hoe dan verder? De tegenstand zal alleen maar sterker worden en de vraag is of OKC de huidige manier van spelen vol kan houden.

Alle ballen op Durant
Dit lijkt de meest simpele en logische oplossing. Door Durant, met zijn zuivere schot, meer te laten schieten komen de punten vanzelf binnenrollen. Vannacht was dat immers ook het geval. Als Durant er 41 scoort, dan moet de rest er wel voor kunnen zorgen dat het totaalaantal richting de 100 kruipt. Maar kan Durant dit volhouden? Hij schoot vannacht even zuiver als in de wedstrijden daarvoor, ondanks dat hij tien schoten meer loste. Dit is een hoopvol gegeven voor de Thunder, maar er is meer nodig.

De jonge Reggie Jackson, normaal gesproken de tweede pointguard achter Westbrook, moet nu als een volwaardige speler aan de bak. Hoewel hij met veertien punten aardig bijdroeg aan de zege (waaronder twee belangrijke vrije worpen in de laatste mintuten), zal hij als point guard moeten gaan spelen en de bal gaan verdelen. Afgelopen nacht noteerde hij één assist in bijna 25 minuten. Veels te weinig voor een point guard.

San Antonio Spurs v Oklahoma City ThunderHier zit sowieso het zwakke punt van OKC zonder Westbrook. Komen normaal gesproken 21.4 van hun scores uit assits, afgelopen nacht waren er dat maar 14. Jackson, Fisher en Durant zullen de bal meer rond moeten laten gaan om zo niet te verzanden in weer een isolation play van Durant. Tegen de elite defenses in de league (lees: Memphis, San Antonio, Miami) is het spel op deze manier veel te voorspelbaar en zelfs tegen de Rockets is het kantjeboord.

Glazen Bol
De volgende ronde gaat OKC wel redden, zo veel moge na gisteravond duidelijk zijn. Nog nooit in de NBA-geschiedenis kwam een team terug van een 3-0 achterstand, en hoewel deze Rockets nog wel eens een wedstrijdje of twee kunnen winnen, is vier op een rij voor Harden en co ook een bijkans onmogelijke opgave.

De vraag is echter hoe het de Thunder daarna zal vergaan. In de tweede ronde komt de ploeg uit tegen de Clippers of de Grizzlies en beiden gaan OKC grotere problemen geven dan de Rockets nu. Tegen de sterke offense van de Clippers zullen die problemen vooral verdedigend zijn. Wie gaat Chris Paul in de hand houden? Tegen de Grizzlies liggen de problemen meer aanvallend. Hoe doet Durant het tegen de defensieve specialisten van Memphis?

Overleven in de tweede ronde wordt een hels karwei voor OKC. Kun je van Durant, hoe goed hij ook is, verwachten dat hij elke wedstrijd veertig punten op het bord zet? En dat de role players elk duel weer met de benodigde scores komen? Dat zal nodig zijn om de Thunder richting de finales te loodsen. Wat zou het fijn geweest zijn om James Harden nu nog in je team te hebben…

Ook leuk om te lezen