NYCFC en Toronto FC vermaken het publiek

Door

11728777_477852155721579_6197206354120671983_o
New York begint steeds meer in de ban van voetbal te raken. Stadsderby’s, spraakmakende transfers, een parade voor USWNT en als klap op de vuurpijl ook nog eens een knotsgek MLS-duel tussen NYCFC en Toronto FC.

Terug naar de jaren ‘70. De New York Cosmos introduceerden het voetbal in New York. De ploeg maakte door de komst van Pelé een complete volksgekte los. Het ene na het andere toeschouwersrecord werd gebroken, totdat hun Braziliaanse superster terugkeerde naar Brazilie en de North American Soccer League werd opgedoekt.

Veertig jaar later is er een hoop veranderd in het voetballandschap van New York. De metropool heeft in de New York Red Bulls, NYCFC en de New York Cosmos drie ploegen die met toonaangevende transfers en leuke stadsderby’s de populariteit van voetbal een flinke slinger hebben gegeven.

11225195_477853369054791_2566382389541416662_o

New York City FC voegde onlangs Andrea Pirlo aan de selectie toe en zag bovendien ook Frank Lampard eindelijk arriveren. De Engelse middenvelder werd het afgelopen seizoen nog uitgeleend aan Manchester City. Bij de Cosmos is Raul de grote blikvanger en de Red Bulls zijn volgens geruchten bezig om de Mexicaanse spits Javier Chicarito bij Real Madrid los te weken.

Parade
De stad was afgelopen week ook nog eens het decor van een grote parade voor de Amerikaanse voetbalsters. Zij kroonden zich in buurland Canada tot de nieuwe wereldkampioen door titelverdediger Japan in de finale met 4-2 te verslaan. De mensen in New York stonden rijendik langs het parcours…

Drie penalty’s
Voetbal is hot in New York. Reden voor NYCFC en Toronto FC om het publiek in Yankee Stadium zondagavond eens even flink te verwennen. Het uitverkochte huis zag liefst acht doelpunten, vier penalty’s en een hattrick in negen minuten. Een winnaar kwam er echter niet, het duel eindigde in 4-4.

De score werd geopend door Villa, die met een rake vrije trap het startschot voor de knotsgekke confrontatie gaf. Daarna volgden drie penalty’s: Sebastian Giovinco schoot vanaf elf meter op de paal, Villa’s inzet werd gestopt, maar de rebound werd binnen geschoten door Patrick Mullins en de tweede keer dat Giovinco mocht aanleggen was het wel raak: 2-1.

Snelle hattrick
De Italiaanse nummer 10 van de bezoekers is ongelofelijk goed in vorm en liet in New York zien dit jaar een kandidaat voor de MVP-trofee is. Hij schoot binnen negen minuten na de benutte strafschop nog twee keer raak en scoorde zodoende een ongekend snelle hattrick: 2-3.

In de tweede helft vielen minder doelpunten, maar dat deed niets af aan de attractiviteit. Het spel golfde op en neer en uiteindelijk kreeg het duel in een uitverkocht Yankee Stadium de uitslag die het verdiende: 4-4 (doelpunten Villa, Mullins en voor Toronto Marco Delgado).

Het voetbalpubliek uit de Big Apple heeft de komende weken nog iets om naar uit te kijken. Frank Lampard moest zijn debuut uitstellen vanwege een blessure en ook Andrea Pirlo moet zijn eerste minuten in het lichtblauwe shirt nog maken.

New York City FC begon de competitie nog goed door drie duels op rij ongeslagen te zijn, maar daarna kwam de klad erin. Trainer Jason Kreiss kreeg het team onlangs weer aan het draaien en daardoor is de ploeg weer helemaal in de race voor een plek in de play-offs.

Recap

Ook leuk om te lezen