Kings ontbinden contract van Mike Richards

Door

Los Angeles Kings v St. Louis Blues - Game Five

Je kan niet meer zeggen dat het alleen een beetje rommelt in Los Angeles. Boven de veelal zonnige metropool in Californië zijn steeds meer donkere wolken zichtbaar. Er gebeurt van alles bij de Los Angeles Kings. Het laatste uitzonderlijke verhaal is de ontbinding van het contract van Mike Richards. Wat is er aan de hand bij de kampioen van 2014?

Mike Richards on waivers
Zondag kwam naar buiten dat Mike Richards op unconditional waivers was geplaatst. Dat is normaliter een voorbode voor afkoop van het contract. In het geval van Richards hing dat al langer in de lucht. In de zomer van 2014 was er sprake van en afgelopen seizoen werd Richards naar de AHL gestuurd. Ook bij de Manchester Monarchs kon hij geen potten breken.

Wangedrag buiten het ijs
Het verrassende is alleen dat Richards niet wordt uitgekocht. Maandag werd bekend dat de Kings het contract met Mike Richards verbreken. De reden is dat Mike Richards zich buiten het veld misdragen zou hebben. Doordat het contract wordt verbroken wordt er ook geen salaris meer betaald. Door de salarisontwikkeling in zijn contract, is er toch een cap penalty.

 

De exacte reden is nog een groot raadsel. Er wordt gespeculeerd dat er een incident op 17 juni bij de grens heeft plaats gevonden. Tijdens de draft van afgelopen weekend zou een trade in de maak zijn naar Calgary of Edmonton. Dat werd echter op het laatste moment afgeblazen. Allemaal door het incident van 17 juni.

Wat er gebeurd is wordt vooralsnog angsvallig geheim gehouden.

Mike Richards en de NHLPA ( spelersvakbond) zijn in de gelegenheid om binnen zestig dagen beroep aan te tekenen.

Vorig jaar buy-out window gemist
Vorige zomer was de laatste kans voor teams om spelers uit te kopen zonder dat de salarissen (gedeeltelijk) mee telden voor het salarisplafond. Deze zogenoemde compliancy buy-outs waren onderdeel van de cao-onderhandelingen tijdens de lockout van 2012- 2013.

GM Dean Lombardi overwoog in de zomer van 2014 sterk om het contract af te kopen. Hij heeft daar na een persoonlijk bezoek aan Richards van af gezien. De Kings proberen er nu alsnog zonder straf onder het contract uit te komen.

Het incident staat niet op zich
Het is niet de eerste keer dat een speler van de Kings op een dergelijke manier in het nieuws komt. In april 2015 werd Jarret Stoll in Las Vegas gearresteerd met cocaïne. Die aangeklacht is inmiddels ingetrokken.

En eerder in het seizoen werd Slava Voynov gearresteerd in verband met huiselijk geweld.


Heeft Richards iets nog ergers gedaan? Of was dit precies het juiste moment om onder het contract uit te komen?

Het verhaal krijgt zeer waarschijnlijk een vervolg.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen