NHL slaat terug met kruistocht tegen gevaarlijke hits

Door

Op het moment dat oud-speler Brendan Shanahan zijn nieuwe baan bij de NHL aangeboden kreeg als Vice President of Hockey and Business Development en als head disciplinarian, vanwege zijn rol als Senior Vice President Player Safety en Hockey Operations, had hij vast gehoopt dat hij vooral met dat eerste bezig zou zijn. Helaas blijkt dat niet het geval en is hij vooral bezig met dat laatste, zijn rol als leider van het comité dat straffen bepaald.

De afgelopen weken zijn er in het pre-season een ongekend aantal illegale hits uitgedeeld en dat terwijl de NHL als sinds afgelopen seizoen steeds hogere straffen en schorsingen uitdeelt aan spelers die bepaalde regels overtreden. Een hit waarbij het hoofd wordt geraakt of waarbij de tegenstander zich in een kwetsbare positie bevindt leidt momenteel al snel tot uitsluiting van het vervolg van de wedstrijd en enkele wedstrijden schorsing. Deze visie werd uiteraard gevoed door de hoofdblessure van sterspeler Sidney Crosby, die na een van de vele bewuste en onbewuste touchés tussen hoofd van de een en schouder van de ander duizelig op het ijs achterbleef (zie foto). Het bleek het begin van een lange revalidatie met veel klachten; een blessure die de NHL wil uitbannen voor er opnieuw, zoals bij Eric Lindros, carrieres worden beëindigd of spelers met permanente handicaps van het ijs worden gedragen.

Zo ook deze week, waarbij inmiddels zeven spelers de rest van het pre-season en meerdere regular season wedstrijden mislopen na checks waarvan niemand begrijpt dat ze na zoveel voorbeelden nog altijd worden uitgedeeld. De meest onbegrijpelijke check was nog wel van Columbus Blue Jackets verdediger James Wisniewski, die nadat de speltijd reeds verstreken was een nietsvermoedende en puckloze tegenspeler een elleboog tegen het hoofd zette. Wisniewski werd met 8 wedstrijden schorsing in het reguliere seizoen duidelijk verteld dat dit soort acties de sport geen goed doen.

Een incident in nota bene diezelfde wedstrijd werd bestraft met 6 wedstrijden uitsluiting. Minnesota Wild speler Brad Staubitz deelde daarbij een check from behind uit aan een Jackets speler Cody Bass die de puck niet meer had en met zijn rug nog naar het ijs gedraaid stond. Bass liep verschillende verwondingen aan zijn gezicht op toen hij hard met de boarding in aanraking kwam, iets dat meespeelde in de bestraffing.

Ook Flyers fighter Jody Shelley werd voor een gelijksoortige hit stevig bestraft met 5 wedstrijden schorsing, maar dat gebeurde eerder in het voorseizoen en hij miste daarom twee extra oefenwedstrijden, waardoor de NHL bewust zijn kansen verkleinde om een goede impressie achter te laten op zijn coaches.

Interessant aan deze nieuwe, harde aanpak van de NHL is ook dat vanaf nu bij iedere schorsing een video wordt uitgebracht. In deze video’s vertelt head disciplinarian Shanahan aan de kijker wat de speler fout deed en hoe ze tot de hoogte van de straf zijn gekomen. Dit is niet alleen interessant voor de fans, maar ook nog eens een extra stukje schaamte voor de bestrafte speler, die hopelijk zijn lessen trekt uit de verplichte verwijzing naar de tribune.

De video van de headshot door Wisniewski zullen we hier laten zien. Andere video’s en voorbeelden zijn te vinden via de videoterminal van de officiële website van de National Hockey League.

Ook leuk om te lezen