NHL Recap: Unieke zege Chicago, wie redt Anaheim Ducks?

Door

Vannacht opnieuw drie duels op het programma in de NHL. De Flames kwamen voor de tweede keer op rij in actie in New York; dit keer bij de Islanders. Anaheim Ducks ging op bezoek bij Chicago Blackhawks en Toronto Maple Leafs ontving Arizona Coyotes. Ed Versteeve en Rowdy van Grieken blikken terug.

Chicago Blackhawks – Anaheim Ducks

IMG_20151027_054851

Chicago Blackhawks (5-3-0) ontving in het United Center het geplaagde Anaheim Ducks (1-5-1). Na de Stanley Cup Rematch tegen Tampa Bay (1-0 OT winst), was dit duel een herhaling van de Conference Final van het afgelopen seizoen. Chicago won de serie met 4-3.

Anaheim Ducks en scoren. Het is dit seizoen een ongelukkig huwelijk gebleken. En dat is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk te noemen. Ook in dit duel vuurde Anaheim genoeg schoten af (39), maar ook dit keer wisten de Ducks geen treffer te maken. Dat deed Chicago ook niet, zodat overtime de beslissing moest brengen.

En net zoals tegen Tampa Bay won Chicago nu ook tegen de Ducks. Na 51 seconden scoorde Jonathan Toews voor de 2e keer op rij de winnende treffer voor de Hawks. Een kopie van zaterdagnacht dus.

Chicago boekte hiermee een unieke zege. Sinds de overtime in 1983 opnieuw ingevoerd werd, is het de eerste ploeg die twee opeenvolgende shutout overtime zeges boekte. Het is daarnaast het enige team in de NHL historie waar de goalie (Crawford) en de doelpuntenmaker (Toews) de shoutout en winning goal verzorgen in overtime.

Ook Anaheim Ducks vestigde een record. Al zal dat niet het gewenste materiaal zijn. De Ducks kennen de slechtste start (1-5-2) in de clubhistorie. Nog nooit scoorde de ploeg zo weinig goals (6 stuks) en de eerste 8 duels. En met vijf (!) shutouts tegen dit seizoen al, hebben de Ducks meer ‘nullen’ te pakken dan het gehele vorige seizoen.

De zagen zijn in de stoelpoten van coach Bruce Boudreau gezet. Als er niet snel een ommekeer komt, zal zijn positie onhoudbaar worden.

New York Islanders – Calgary Flames

IMG_20151027_055215

Gisteravond kruisten de Islanders (5-2-1) en de Flames (2-6-0) de degens. Twee teams die compleet verschillende richtingen opgingen, terwijl ze voor het seizoen begon dezelfde verwachtingen hadden. De Islanders zijn aan het bouwen op het sterke seizoen vorig jaar, terwijl het fundament dat Calgary vorig seizoen gelegd leek te hebben zo sterk is als drijfzand. Daardoor lag de druk om te presteren alleen maar hoger voor de Flames vannacht.

In de eerste periode kwamen de Flames ook niet overtuigend uit de verf. Het team van coach Bob Hartley moest meermaals leunen op sterk keeperswerk van de jonge Joni Ortio. Zo werd de Fin al vroeg getest door de Isles, met een hard schot van Casey Cizikas. Aan de andere kant verspeelde New York-goalie Jaroslav Halak de puck, waardoor een goede redding op een geplaatst schot van Joe Colborne vereist was.

In de tweede periode oogden de Flames sterker en kwamen er kansen, voor onder andere Jiri Hudler en Derryk Engelland. Het was echter Mikhail Grabovski die de Islanders later die periode op voorsprong bracht. Op de powerplay werd de Wit-Rus helemaal alleen voor het doel gelaten, en kon zo de puck langs Ortio schieten. Niet veel later was Islanders-aanvoerder John Tavares heel dichtbij, na een flitsende één-twee met Ryan Strome, maar Ortio had een antwoord op zijn schot.

In de derde periode wist Backlund Halak bijna te verrassen in de korte hoek, maar de Slowaakse keeper hield zijn doel schoon. Vlak daarna was het echter Frans Nielsen die met een prachtig geplaatst schot de Islanders op 2-0 bracht. Zes minuten later hield Casey Cizikas knap de puck in bezit, ondanks vol onder druk gezet te worden door Kris Russell. Diezelfde Cizikas vond uiteindelijk Cal Clutterbuck, die met een hard slapshot het net vond; 3-0. Het werd nog erger voor Calgary, omdat Kyle Okposo zijn schot via teamgenoot Frans Nielsen in het net zag verdwijnen. Dat zorgde voor een eindstand van 4-0. De Islanders blijven daardoor bovenin de ‘Metro’ meevechten, terwijl de Flames nog steeds de rode lantaarn dragen in de NHL.

Toronto Maple Leafs – Arizona Coyotes

IMG_20151027_055115

Mike Bacock heeft zijn Toronto Maple Leafs nog niet aan de praat. Dat kun je ook niet direct verwachten, maar een 1-4-2 start is matig te noemen. De Coyotes (4-3-1) gaan aan de hand van Max Domi lekker dit seizoen.

Voor Domi was het een speciaal duel; vader Tie Domi speelde in het verleden voor de Maple Leafs. Uitgerekend Max zette Arizona na 6 minuten via een powerplay goal op voorsprong. Toronto kwam op gelijke hoogte, maar drie goals op rij zorgde voor een 4-1 voorsprong voor de Coyotes.

Van Riemsdyk en Rielly zorgden ervoor dat het in de laatste drie minuten nog spannend werd, maar verder dan 4-3 liet Arizona het niet komen. Toronto wacht nog steeds op de eerste thuisoverwinning. Martin Hanzal (ARI) noteerde alweer zijn 10e assist van het seizoen.

Ook leuk om te lezen