NHL Preview: Atlantic Division

Door

Montreal Canadiens v Boston Bruins - Game Seven

Het nieuwe NHL seizoen staat voor de deur en het aftellen is begonnen. Op woensdag 8 oktober begint seizoen 2014-2015. En wij bij SportAmerika bieden een vooruitblik per divisie. Welk team haalt de play-offs? Welke ploegen misschien? En welke zeker niet? Dit keer de divisie van de winnaar van de Presidents Trophy; de Atlantic Division.

Zeker van de play-offs:

1. Boston Bruins

Met winst in 2011 en de finale in 2013 laten de Boston Bruins zien elk jaar mee te doen om de Stanley Cup. Ondanks het vertrek van Iginla en een ouder wordende Zdeno Chara, is de ploeg klaar voor een nieuw loodzwaar seizoen. Op fysiek gebied lijken de Bruins onverslaanbaar. Al kwamen er in de play-offs tegen de Canadiens wel wat scheurtjes in dat beeld. Maar Vezina-kandidaat Rask zal genoeg punten pakken om een plek in de play-offs veilig te stellen.

Eindoordeel: Zekerheidje

2. Montreal Canadiens

De Canadiens wonnen in 1993 de laatste Stanley Cup voor Canada en zijn de aartsrivalen van de Bruins. De ploeg verloor vorig jaar pas in de Eastern Conference Final van de New York Rangers. Daaruit is veel vertrouwen gehaald en dat heeft bewezen dat fysieke lengte niet altijd uitmaakt. Met PK Subban en Carey Price als steunpilaren achterin en de komst van aanvallers PA Parenteau en Manny Malhotra, zal dit jaar veel van de Canadiens worden verwacht.

Eindoordeel: Zekerheidje

Wie halen de play-offs misschien:

3. Florida Panthers

Voorheen waren de Panthers een club voor spelers die in april al met vakantie wilden. Maar general manager Dale Tallon bouwt de laatste jaren aan een goede ploeg. De veteranen Luongo, Bolland, Jokinen en Willie Mitchell zijn aangetrokken. En met Barkov, Bjugstad, Huberdeau en Ekblad (de top pick van 2014) zitten er ook toptalenten in de pijplijn.

Eindoordeel: Een dynastie in de maak

4. Detroit Red Wings

De vermaarde club uit Detroit heeft de langste actieve play-off streak met 23 seizoenen. De Red Wings hebben talent en routine. Met Datsyuk hebben ze ook één van de allermooiste spelers van de NHL in de line-up. Maar sinds het pensioen van Nicklas Lidstrom missen ze een echte topper in de verdediging.

Eindoordeel: Komt er een 24e seizoen op rij?

5. Ottawa Senators

De club uit de Canadese hoofdstad haalde vorig jaar de play-offs niet. In de zomer ruilde de Senators Jason Spezza zonder een (waardige) vervanger voor de eerste aanvalslinie te hebben. Maar dan zijn er wel volop kansen voor jonkies Zibanejad en Turris. Gaan zij die kans grijpen?

Eindoordeel: Misschien

6. Tampa Bay Lightning

Met Steven Stamkos heeft Tampa Bay de beste goalscorer van de divisie. En met het aantrekken van Jason Garrison kan de powerplay van Tampa Bay dodelijk worden. Maar er is meer dan een goede powerplay-unit nodig om in de NHL succesvol te zijn.

Eindoordeel: Misschien

Wie halen het niet:

7. Toronto Maple Leafs

In zijn periode in Toronto heeft Brian Burke wederom zijn stempel weten te drukken. Met als gevolg dat er in de ploeg te veel vierde-lijn spelers zitten. Dat is leuk om naar te kijken in de wedstrijden tegen Boston, maar niet voldoende om mee te doen om een plek in de play-offs. Voor coach Carlyle valt hier geen eer aan te behalen.

Eindoordeel: Top 1o pick in de draft

8. Buffalo Sabres

Vorig jaar finishte Buffalo als laatste in de NHL en koos in de draft met Sam Reinhart een franchisespeler. In de voorhoede staan, met als voorbeelden Chris Stewart en Cody Hodgson, veel wisselvallige spelers. Door het vertrek van Ryan Miller en Christian Ehrhoff is ook veel kwaliteit om tegengoals te voorkomen verdwenen.

Eindoordeel: Kans op Connor McDavid in de draft 2015

Lees hier de previews op de andere divisies:
Metropolitan Division
Central Division
Pacific Division

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen