NHL: Hossa, Hossa, Hossa!

Door

St. Louis Blues v Chicago BlackhawksHet was de hit die de wereld over ging. Raffi Torres sprong en raakte Hossa vol op zijn kaak. Roerloos bleef de Slowaak liggen. Na een avond vol zorgen kwam er goed nieuws en inmiddels staat Marián Hossa alweer op het ijs voor zijn Chicago Blackhawks, waar hij terecht kwam na jaren in Canada, tragedies op en naast het ijs en serieuze onmin met de grootste ster van de NHL.

Marián Hossa komt uit een echt ijshockeynest. Zijn vader František was een jaar of tien geleden hoofdcoach van het Slowaakse nationale ijshockeyteam en coacht tegenwoordig Spartak Moskou in de KHL, terwijl zijn jongere broertje Marcel ook niet bepaald een onverdienstelijke ijshockeycarrière kent en na enkele seizoen NHL inmiddels ook in de KHL terecht is gekomen.

Hossa groeit op Trenčin (Tsjechoslowakije), de stad waar andere NHL All-Stars als Boston Bruins-captain Zdeno Chára en Tomáš Kopecký, Stanley Cup-winnaar met de Detroit Red Wings, hun jeugd doorbrengen. Hockey is hier de grote sport en in de voetsporen van hun vader spelen de broertjes Hossa al vlug op verdienstelijk niveau mee met HC Dukla Trenčin.

Hier wordt Marián, en later ook Marcel, opgemerkt door scouts uit de NHL, die in de dan pas 18-jarige Slowaak een on-Europese speler zien, die zijn grote lijf gebruikt om zich een weg naar het doel te banen. Zijn naam valt al vroeg in de 1997 NHL Draft. De Ottawa Senators nemen de gok en draften Marián Hossa als twaalfde overall, dat jaar pas de derde Europeaan op het bord, na Olli Jokinen en Sergei Samsonov.

Klik hier om het hele artikel te lezen.

hossa

Ook leuk om te lezen