NHL Draftwatch: Keller en Bellows hopen op eerste ronde via USA U18

Door

kieffer bellows

In NHL Draftwatch wordt wekelijks gekeken naar de verrichtingen van prospects die in aanmerking komen te worden gedraft tijdens de aankomende NHL Draft. Welke clubs mogen volgend jaar als eerste kiezen en wie zijn de meest interessante spelers om in de gaten te houden? Net als vorig seizoen kan er een Nederlands talent gedraft worden, al wordt zijn naam minder genoemd dan die van Daniel Sprong vorig seizoen. Bartek Bison speelt voor Prince George Cougars in de WHL.

Na een paar weken aandacht voor Europa en Canada zijn de Verenigde Staten nog onderbelicht. Toch zijn hier nog een paar grote talenten te vinden. Vandaag aandacht voor de talenten uit het USA U18 team.

Clayton Keller

Keller speelt al meerdere jaren voor de vertegenwoordigende jeugdteams van team USA. In de U17 toonde hij vorig seizoen zijn talent door meer dan een punt gemiddeld per wedstrijd te noteren. In de U18 kon hij dat gemiddelde toen nog niet waarmaken, maar dit seizoen is Keller los met 13 goals en 22 assists in 19 duels. Keller wordt gezien als een waarschijnlijke pick in de eerste ronde, met positieve uitschieters naar de top 10 in de draft. Keller heeft zijn lengte (1 meter 78) niet mee en moet fysiek nog wat groeien, maar potentie is er zeker. Zaterdag was Keller nog beslissend voor het U18 team, toen Niagara University met 3-2 werd verslagen in OT na een goal van Keller.

Kieffer Bellows

Bellows (foto boven) is een 17-jarige center met gelijkwaardige potentie. Net als de eerder behandelde Matthew Tkachuk is Bellows de zoon van een voormalig NHL-speler, Brian Bellows. Vader Bellows speelde 1188 duels in de NHL en het ijshockey zit dus ook bij zoon Kieffer in de genen. Kieffer Bellows is een echte goalgetter dit seizoen, in 19 duels maakte hij al 19 goals. Daarnaast noteerde hij nog 8 assists. Vorig seizoen was Bellows nog actief voor Sioux Falls Stampede in de USHL, toen wist hij in 58 duels 33 goals en 19 assists te geven. Bellows wordt net als Keller gezien als een mogelijke pick in de eerste ronde van de draft van 2016.

James Greenwayjordan greenway

Wederom een speler met familiebanden, broer Jordan Greenway (foto rechts) werd deze zomer namelijk als 50ste overall gedraft door Minnesota Wild. Jordan wacht nog op zijn debuut in de NHL (hij speelt nu voor Boston University in de NCAA), James Greenway is een fysiek vergelijkbare speler die zijn weg naar de NHL nog moet vrijmaken. Hij is met zijn 1 meter 93 twee centimer kleiner dan zijn oudere broer. Daar houdt de vergelijking dan ook op. Waar Jordan een winger is, is James een defenseman die zich weinig bezig houdt met de aanval. James Greenway speelde dit seizoen 19 duels en noteerde daarin 2 goals en 1 assists. Met zijn lengte en fysieke presence is hij op zijn niveau een speler waar menig tegenstander op dit niveau verlegen van raakt.

Oranje boven!

Wederom een vrij anonieme week voor Bartek Bison. Net als vorige week wist hij zijn naam niet met een goal of assist op het scorebord te krijgen. Wel waren er strafminuten. Bison ging op de vuist met Tyler Robertson van Edmonton Oil Kings en kreeg daarvoor vijf strafminuten in het eerste duel dat beide ploegen tegen elkaar speelden. Dat Bison niet scoorde, deerde de Cougars niet. Beide duels leverden een overwinning op. Vrijdag wonnen de Cougars met 2-4, zaterdag volgde een 1-6 overwinning. Zondag miste Bison de bus en daardoor het duel tegen Kamloops Blazers. Bison werd node gemist, want zijn ploeg ging hard onderuit. Kamloops Blazers wist het thuisduel met 9-1 te winnen.

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen