NHL Draftwatch: De prospects op het WK U20

Door

alexander nylander

In NHL Draftwatch wordt wekelijks gekeken naar de verrichtingen van prospects die in aanmerking komen te worden gedraft tijdens de aankomende NHL Draft. Welke clubs mogen volgend jaar als eerste kiezen en wie zijn de meest interessante spelers om in de gaten te houden? Net als vorig seizoen kan er een Nederlands talent gedraft worden, al wordt zijn naam minder genoemd dan die van Daniel Sprong vorig seizoen. Bartek Bison speelt voor Prince George Cougars in de WHL.

Deze week een overzicht van alle spelers die op het WK U20 in Helsinki uitkomen. Niet alle prospects komen even uitgebreid aan bod, maar alle namen lees je in elk geval hier. We behandelen alle prospects voor de aankomende drafts, gesorteerd per land waarvoor zij deelnemen aan het WK U20. Het WK begint op tweede kerstdag en eindigt op 5 januari. Uiteraard staan we ook even stil bij de prestaties van Bartek Bison, over wie er goed en slecht nieuws te melden is.

Canada

Julien Gauthier – de jonge aanvaller noteert de ene goal na de andere in de QMJHL en toont zich daarmee een ware sniper. Assists blijven opvallend genoeg achterwege. Gauthier is de enige draft eligible player op het roster van de Canadezen, die vooral bestaat uit spelers die in 2015 of zelfs in 2014 gedraft zijn.

Zweden

Alexander Nylander – de jongere broer van William Nylander staat bekend om zijn wonderschone doelpunten. Daaraan besteden wij in oktober al aandacht, maar de Zweed is ondertussen op dezelfde voet voortgegaan.

Rasmus Asplund – de center begint aardig zijn draai te vinden in de SHL, maar duidelijk is dat de aanvaller na de draft nog een jaar nodig zal hebben voor hij klaar is voor de NHL.

Carl Grundstrom – de winger is twee dagen ouder dan Asplund en ook iets verder in zijn ontwikkeling. Of die twee dagen het verschil maken valt te betwijfelen, maar ook Grundstrom zal volgend seizoen nog niet klaar zijn voor een carrière in Noord-Amerika.

Denemarken

Jeppe Jul Korsgaard (winger) en Nikolaj Krag Christensen (center) – deze twee talenten zijn de enige twee spelers op de NHL Players to Watch lijst uit de Deense competitie. Beide kregen een C-rating en moeten dus hopen op een late selectie. Daarbij kunnen zij dit toernooi gebruiken als podium om zich te bewijzen.

Christian Mieritz (defenseman), Niklas Andersen (center) en Mathias From (winger) – drie spelers die dit jaar gedraft kunnen worden en daarbij hopen dat hun ervaring in het buitenland de doorslag geeft. Mieritz (OHL) en Andersen (WHL) spelen al in Noord-Amerika, From speelt in een Zweedse jeugdcompetitie.

Daniel Nielsen (left wing) en Nicolai Weichel (defenseman) – beide spelers uit de Deense competitie werden niet door de NHL opgenomen op de Players to Watch lijst en zullen dit toernooi proberen om het ongelijk van de samenstellers te bewijzen.

Tsjechië

Simon Stransky – de winger speelt alweer voor het tweede jaar in de WHL en heeft in 30 duels al 31 punten vergaard. Stransky kreeg van de NHL de hoogste A-rating als kanshebber in de eerste ronde gedraft te worden, maar moet er rekening mee houden net buiten de eerste ronde te vallen.

Filip Hronek – een verdediger die al tussen de volwassen speelt in de Tsjechische competitie, maar daarin vooral opvalt door zijn gebrek aan body. Hierdoor krijgt hij niet veel speeltijd. Bij speeltijd tussen leeftijdsgenoten is hij echter één van de beste spelers op het ijs, ondanks zijn gebrek aan body.

Tomas Soustal, Tsjechië – een sterke center die vorig jaar ongedraft bleef. Heeft lengte, goede fysieke en werkt hard tijdens wedstrijden en naast het ijs om zichzelf te verbeteren. Met zijn goede spelinzicht is hij een speler om in de gaten te houden. Mogelijk wordt hij dan alsnog gedraft.

Ook leuk om te lezen