NHL doet spelers significant aanbod

Door

Vandaag heeft NHL-commissioner Gary Bettman (foto) namens de clubs een serieus nieuw aanbod aan de spelersvakbond NHLPA gedaan. Het bod bevat vooralsnog een 50-50 split van de inkomsten, die inkomsten worden op dezelfde manier gedefinieerd als voorheen en het seizoen 2012-2013 zou alsnog bestaan uit 82 wedstrijden, die wel in een iets korter tijdbestek zullen worden afgewerkt. Er zitten echter enkele haken en ogen aan het aanbod en de spelersvakbond zal de spelers moeten overtuigen van een aantal compromissen.

Een van die compromissen zal het inkorten van nieuwe contracten tot maximaal vijf jaar zijn voor alle unrestricted free agents. Om zo’n free agent te zijn zul je minimaal 28 jaar moeten zijn of acht volledige jaren een NHL-contract moeten hebben gehad. Ondanks dat dit een logische stap is om megacontracten te voorkomen en kleinere clubs kans te geven om topspelers op te pikken, is het voor de clubs en spelers natuurlijk een probleem als zij financiële en sportieve zekerheid zoeken met spelers die ze zelf hebben opgeleid. Het eerste contract, dat nu automatisch drie jaar duurt, zal mogelijk echter wel vier jaar gaan duren.

Details volgen momenteel mondjesmaat en dat de NHL heeft voorgesteld om op het allerbelangrijkste struikelblok van de onderhandelingen in het midden te treffen is goed nieuws, maar het optimisme dat de NHLPA het aanbod vandaag meteen aanneemt en de lock-out vanaf morgen beëindigd is lijkt wat voorbarig. Dit is echter een onverwacht grote stap van de clubs, die hierdoor positiever zullen worden gezien door de fans en laten zien dat ze voornemens zijn dit seizoen te redden.

Sport Amerika volgt de situatie uiteraard op de voet en zal updates blijven plaatsen zodra die er zijn.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen