NHL Christmas Flashback: de Atlantic Division

Door

Boston Bruins v Toronto Maple Leafs

Met kerst ligt de NHL drie dagen stil en dus zullen we onze geliefde competitie toch echt even een paar dagen moeten missen… Dat geeft ons wel de kans om eens terug te blikken op het seizoen tot dusver. We pakken de previews van Bas Rotteveel er nog eens bij en kijken hoe deze zich verhouden tot de huidige stand. Welke teams presteren naar hun verwachting en welke teams presteren boven of onder verwachting? Je leest het hier tijdens de kerstdagen. In deze editie: de Atlantic Division.

Bekijk hier de flashbacks van de andere divisies:
Pacific Division
Central Division
Metropolitan Division

stand 24-12

1. Montreal Canadiens

De Canadiens stonden te boek als een ploeg waarvan voor dit seizoen veel werd verwacht en die verwachtingen worden tot nog toe waargemaakt. Vooraf een zekerheidje, bijna halverwege het seizoen hebben zij dat beeld vooralsnog bevestigd. Al moet gezegd, de verschillen in de divisie zijn klein en zelfs de koppositie moet worden gedeeld.

2. Tampa Bay Lightning

Tampa Bay Lightning heeft hetzelfde aantal punten als de Canadiens, maar speelde een duel meer. De ploeg is echter wel de verrassing van dit seizoen tot nog toe in de Atlantic Division. In de preview werd gezegd: ‘misschien’ een play-off plek. Het team toont echter meer dan een goede powerplay en scoort met vier effectieve lijnen. De ploeg toont zich tot nog toe misschien wel als een outsider voor de Cup. Een team om rekening mee te houden!

3. Detroit Red Wings

Ook Detroit Red Wings zou ‘misschien’ wel de play-offs halen in de preview. Maar ook de Red Wings verrassen, door vooralsnog op een veilige derde plek in de divisie. De afgelopen weken waren de Red Wings een beetje uit vorm, maar vooralsnog lijkt er geen vuiltje aan de lucht en lijkt een 24ste plaatsing voor de play-offs op rij er zeker te komen.

4. Toronto Maple Leafs

Een andere verrassing is Toronto Maple Leafs. In het begin van het seizoen werd de ploeg nog verguisd door het eigen publiek met onder andere een blamerende nederlaag tegen Nashville Predators (9-2). De Maple Leafs staan met 43 punten uit 35 wedstrijden echter maar drie punten achter koploper Montreal Canadiens. Met 118 doelpunten voor zijn de Maple Leafs zelfs de meest scorende ploeg in de NHL. De verwachting vooraf was dat de Maple Leafs het zeker niet zouden halen, maar vooralsnog staan de Maple Leafs er goed voor. Moet wel gezegd: dat was vorig seizoen ook zo en ook toen wisten zij uit een bijzonder kansrijke positie hun kansen alsnog te vergooien.

5. Boston Bruins

Voor de Boston Bruins lag op papier een zekere play-off plek in het verschiet, maar de Bruins stellen tot dusver teleur met een vijfde plaats in de divisie. Gesproken wordt erover dat de Bruins zonder Chara (11-7-1) beter zijn dan met hun aanvoerder (7-7-2). Vooralsnog vallen de Bruins buiten te boot als de play-offs gaan beginnen, maar het zal toch niet dat de Bruins het echt niet gaan halen?

6. Florida Panthers

Florida Panthers was één van de vraagtekens in de divisie en valt vooralsnog buiten de boot. Na hun vorige seizoen, met een 30ste plaats in de competitie, kun je echter niet zeggen dat het dit seizoen tegenvalt. De Panthers hebben slechts een achterstand van twee punten op de laatste wild-card en speelden het minste aantal duels (32) van alle ploegen in de NHL. Alle ruimte dus nog om wat aan die achterstand te gaan doen.

7. Ottawa Senators

Ook Ottawa Senators behoorde vooraf tot de vraagtekens voor de play-offs, maar zij stellen echt teleur. De achterstand op de laatste wild-card is al zes punten en het was nog groter, voordat met het ontslag van Paul MacLean een schokeffect teweeg werd gebracht. Na de kerst moet blijken of het ontslaan van de coach een oplossing was op de lange termijn.

8. Buffalo Sabres

“Kans op Connor McDavid in de draft van 2015.” Daarin ging eigenlijk iedereen wel mee en in de beginfase van het seizoen draaide het ook die kant uit. Toen de Sabres van de Oilers verloren in eigen huis werd dat zelfs met enig applaus begroet. De Sabres zijn echter beter gaan spelen en staan weliswaar laatste in hun divisie, zonder uitzicht op de play-offs, maar zo slecht is het allemaal nog niet. Jhonas Enroth werd kort geleden nog uitgeroepen tot Player of the Week en er worden best goede resultaten neergezet. Vooralsnog lijken de Sabres niet meer dan een outsider voor Connor McDavid. Hekkensluiters uit de andere divisies doen het slechter.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen