NHL Christmas Review: Atlantic Division

Door

Vlak voor de jaarwisseling is een perfect moment om terug te blikken op de dingen die je hebt bereikt en wat je beter had moeten doen. Ook de teams in de NHL zullen dat doen, alvorens zij hun plannen ontvouwen voor het restant van de competitie.

SportAmerika helpt hen daarbij door per divisie een korte analyse van alle teams te geven. Deze keer aandacht voor de Atlantic Division.

PicsArt_12-24-08.49.40

Montreal Canadiens (20-13-3)

2015-12-24 09.11.35

Voorafgaand aan het seizoen schaarden wij Montreal Canadiens als een zekerheidje voor playoffs. Lange tijd leek er ook geen maat te staan op de ploeg, gezien de 19 opeenvolgende overwinningen waarmee de Canadiens het seizoen startten. Een franchise record waar vooral ook de rol van goalie Price belangrijk was.

Price raakte geblesseerd en, toeval of niet, de klad kwam erin. Er volgde nog maar één zege en liefst 13 nederlagen. De ploeg is er eigenhandig in geslaagd om de Atlantic Division weer spannend te maken. Moeten we ons zorgen maken? Nee, dat niet. De ploeg barst van de kwaliteit, de playoffs halen mag het probleem niet zijn.

Boston Bruins (19-10-4)

Van Boston Bruins werd niet veel verwacht dit seizoen. Gezien de uittocht van spelers en het marginaal aantrekken van nieuwe krachten mocht je geen wonderen verwachten vanuit de TD Garden. De start van het seizoen was ook ronduit zwak, zoals in de lijn der verwachting. Maar onder aanvoering van Brad Marchand (persoonlijk favoriet van collega Bas Rotteveel) hebben de Bruins een collectief gesmeed dat lastig te kloppen is.

2015-12-24 09.51.52

In de laatste 16 duels werd slechts twee maal verloren en werden er 25 punten gepakt. Een tweede plek is knap te noemen. Gaan de Bruins de playoffs in? Ja. Detroit, Montreal en Tampa Bay hebben meer kwaliteit. Dan wordt het via een wild-card.

Florida Panthers (19-12-4)

Florida Panthers heeft een mega aaibaarheids factor. En dat komt uiteraard maar door één man: Jaromir Jagr. In onze voorbeschouwing hielden we al rekening met de Panthers. Als de jeugd stappen zou maken kon het wel eens een mooi seizoen worden.

image-9

Jagr is inmiddels nummer 4 op de all-time topscorerslijst. De legende pushed daarmee zijn ploeggenoten voorwaarts. De laatste vijf duels werden allemaal in winst omgezet, met een puike derde plek als gevolg tot nu toe. Ik verwacht niet dat Florida het volhoudt. Maar vlak ze niet zomaar uit. Een ploeg die als outsider gezien moet worden om het postseason te bereiken.

Detroit Red Wings (17-10-7)

Nieuwe coach. Nieuw beleid. Na tien jaar Mike Babcock werd Jeff Blashill aangesteld door Mike Holland. Het beloofde een interessant seizoen te worden voor Detroit Red Wings. Holland haalde de druk weg; playoffs zijn een must, maar het missen ervan geen ramp.

Detroit startte goed, maar zakte compleet weg. Blashill had moeite om de ploeg 60 minuten goed hockey te laten spelen en de aanval was matig te noemen. De terugkeer van Pavel Datsyuk in november gaf een boost aan het team dat plots punten pakte en oprukte richting Montreal. De absolute sensatie is rookie Dylan Larkin die de NHL aanvoert in de +/- ranking met +21. Daarnaast was hij goed voor 13 goals en 11 assists.

Detroit heeft de weg naar boven ingezet. 25 playoff deelnames op rij zie ik zeker gebeuren. Zolang Blashill duidelijk gaat kiezen voor Mrazek in het doel in plaats van Howard en Mike Green zijn faam waar gaat maken vanuit Washington dan zou Detroit zelfs als gevaarlijke outsider voor het winnen van de Stanley Cup kunnen gelden.

Ottawa Senators (17-12-6)

De Senators spelen veel spectaculaire wedstrijden en zijn mede daarom de enige ploeg in de NHL met meer dan 100 gemaakte treffers en meer dan 100 tegentreffers. De vierde plaats die in de 30 in 30 werd voorspeld is tot dusver een vijfde plaats, maar dat is op dit moment wel genoeg voor een plek in de play-offs. Erik Karlsson is de motor van de ploeg met 29 assists. Daarmee leidt de verdediger de NHL, samen met Patrick Kane. Ottawa is daarnaast één van de weinige teams die Dallas Stars wist te verslaan en hoe; met liefst 7-4 in Dallas!

Tampa Bay Lightning (17-15-3)

Tampa Bay Lightning presteert, zeker in verhouding tot vorig seizoen, ondermaats. De ploeg is moeizaam begonnen en de zesde plaats in de divisie staat haaks op de verwachtingen, die je van de Stanley Cup finalist van vorig seizoen mag hebben. De veertien treffers van Steven Stamkos vallen tegen, maar zijn 25 punten zijn genoeg om de topscorerslijst van de Lightning aan te voeren. De veelgeprezen Triplets van vorig seizoen zijn tot dusver geen schim van de Triplets van vorig seizoen. Enig lichtpuntje is de vorm van doelman Ben Bishop. De doelman staat met zijn save percentage en goals against average in de top van de NHL.

2015-12-24 13.27.40

De ploeg lijkt verlamd door de vraag wat er met Steven Stamkos gaat gebeuren. Wij verwachten dat als daar duidelijkheid over ontstaat de ploeg de weg omhoog inzet.

Buffalo Sabres (14-16-4)

De Sabres werken aan een betere ploeg en hoewel zij niet hoog in de ranglijst staan genoteerd, zijn zij wel op de goede weg. Zoals ook al in de 30 in 30 stond, gaan zij de play-offs niet halen. De Sabres hebben echter wel weer een competitieve ploeg en dat is een goede eerste stap. De aanval is te afhankelijk van een paar spelers en de defensie laat nog te wensen over. De blessure van doelman Robin Lehner heeft de Sabres niet geholpen en dat lijkt op korte termijn de eerste stap naar verbetering.

2015-12-24 13.30.33

Jack Eichel, 2e overall draft pick na Connor McDavid, laat zeker leuke dingen zien, maar je kunt niet van hem verwachten dat hij de Stanley Cup naar Buffalo brengt.

Toronto Maple Leafs (12-14-7)

De verwachtingen van de Maple Leafs waren laag en dat is er aardig uitgekomen. Bij momenten spelen de Maple Leafs goed hockey, maar er is meer tijd nodig voor deze ploeg om terug te komen uit het diepe dal waarin het zat. De aanval oogt in vergelijking tot vorig seizoen minder krachtig (114 goals om 86 goals), maar defensief staat het er aardig beter op (106 tegendoelpunten om 93). Slechts twee punten scheiden de Maple Leafs echter van hekkensluiter Columbus Blue Jackets en daarmee mogen de Maple Leafs hopen op de rebuildboost die Auston Matthews heet.

PicsArt_12-24-01.32.48

Coach Mike Babcock heeft de eerste voorzichtige stappen gezet, maar heeft nog een hele lang weg te gaan voordat Toronto Maple Leafs weer een club is om ernstig rekening mee te houden.

Foto’s Twitter

1 Reactie
  1. Bas 5 jaar ago

    De aaibaarheidsfactor in Florida komt natuurlijk niet ALLEEN door Jagr. Vergeet Luuuuuuu niet!

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen