NHL 30-in-30: St. Louis Blues

Door

Minnesota Wild v St Louis Blues - Game Five

Op 7 oktober start het nieuwe NHL seizoen. Na bijna vier maanden afwezigheid start de competitie weer en kunnen wij ons weer dagelijks tegoed doen aan al het moois dat de NHL biedt. In de serie 30-in-30 tellen we af naar de start van de competitie. Dat doen we door dagelijks een blik te werpen op alle dertig teams. We beginnen bij de Buffalo Sabres en eindigen op 6 oktober met de Chicago Blackhawks. Vandaag aandacht voor St. Louis Blues.

Seizoen 2014-2015
Gedurende het reguliere seizoen leek er geen vuiltje aan de lucht. De ploeg deed lang mee in de strijd om de Presidents’ Trophy en liep die trofee uiteindelijk slechts op vier punten mis. Er kwam echter zand in de machine in de play-offs en dat had twee voornaamste redenen. De eerste was dat alleen Vladimir Tarasenko nog wist hoe hij het net moest vinden. De andere reden was dat de doelmannen, wie er ook op doel stond, vooral opvielen door flaters. De eerste ronde was verrassend het eindstation, Minnesota Wild was met 2-4 te sterk.

De Draft
St. Louis had zijn first round pick dit seizoen al in 2014 verruild aan Buffalo Sabres voor de diensten van Ryan Miller. De Sabres hebben deze pick gebruikt om Evander Kane uit Winnipeg op te pikken. Doordat de Blues geen first round pick in hun bezit hebben, kan niet verwacht worden dat één van de draft picks direct een grote impact zal hebben. Met Luke Opilka kozen de Blues een doelman met pick 146.

Nieuwe talenten
Offensief zijn er de laatste jaren de nodige talenten doorgebroken bij de Blues. Vladimir Tarasenko en Jaden Schwartz, om maar wat namen te noemen. Het volgende talent wat op doorbreken staat is een verdediger: Petteri Lindbohm. De Fin speelde vorig seizoen al 23 duels in de NHL en lijkt na het vertrek van enkele verdedigers op een volledig seizoen in de NHL te mogen rekenen. Andere nieuwe talenten zijn centers Ivan Barbashev en Robby Fabbri.

New Additions
Troy Brouwer: De winger kwam over van Washington Capitals en is jaarlijks goed voor om en nabij de 40 punten. Een prima toevoeging, ook voor de special teams.

Andre Benoit: Benoit kwam over van Buffalo Sabres, waar de verdediging als geheel een slechte periode kende. Hij kon bij zijn club nooit het niveau halen wat hij bij Colorado Avalanche een jaar eerder wel haalde. Moet strijden om een plekje in de defensie.

Peter Harrold: De 32-jarige verdediger kwam nooit dichter bij een volledig seizoen in de NHL dan 69 wedstrijden. Dat was in het seizoen 2008/2009 bij Los Angeles Kings. Ook Harrold moet strijden voor een plekje in de defensie.

Departed
T.J. Oshie: Tegenover de komst van Troy Brouwer staat het vertrek van T.J. Oshie. De aanvaller is aanvallend beter dan Brouwer, maar defensief kwetsbaarder. De shootout-specialist zal gemist worden maar de ruil is begrijpelijk.

Marcel Goc: Na meerdere minder succesvolle periodes in de NHL is Goc teruggekeerd naar zijn geboorteland Duitsland. De Blues zullen hem niet missen, de Duitse topclub Adler Mannheim is blij met de komst van Goc.

Barret Jackman: Al jaren speelde Jackman voor St. Louis, maar daar kwam een einde aan. De 34-jarige verdediger speelde in de NHL nooit voor een andere club dan de Blues, maar vond in Nashville Predators een nieuwe werkgever.

Zbynek Michalek: De Tsjech werd vorig seizoen bij de Trade Deadline per ruil aangetrokken van Arizona Coyotes terwijl hij revalideerde van hersenschuddingen, maar gaat na 21 duels in totaal weer terug naar de woestijn. Het leverde de Coyotes ook Maxim Letunov en een third round pick op.

Roster
Beste verdedigers: Kevin Shattenkirk, Alex Pietrangelo

Beste aanvallers: Vladimir Tarasenko, Alexander Steen

Keep an eye on: Jaden Schwartz

Special teams
De Blues behoren zowel op de powerplay als in de penalty kill tot de top van de NHL. Een vierde plaats in de powerplay met 22,3% succes is prima. De ploeg verloor in T.J. Oshie wel een belangrijke kracht. Troy Brouwer is afkomstig van de ploeg met de beste powerplay in de NHL, maar daarvoor was met name de combinatie Alex Ovechkin – Nicklas Backstrom voor verantwoordelijk. Al met al gaat dat getal eerder iets omlaag dan omhoog. De PK verloor met Barret Jackman iemand die meer dan drie uur PK heeft gespeeld voor de Blues afgelopen seizoen. Het gat wat hij achterlaat in de zevende PK van de NHL (83,7%) lijkt niet afdoende opgevangen en ook daar kon een verslechtering wel eens op de loer liggen.

Off season Grade
5
Het grootste probleem, op doel, lijkt nog steeds een probleem te zijn. Er is geen versterking noch vervanging gehaald. Van de gedrafte Luke Opilka mag nog weinig worden verwacht. Prospect Ville Husso speelt dit seizoen wederom voor HIFK in Finland. De overige linies lijken ook een jasje uitgedaan te hebben. Wat voor de Blues spreekt, is dat zij weinig salarisruimte over hebben om überhaupt iets te kunnen doen. Daar ligt ook een flinke uitdaging, want tien spelers beschikken over een aflopend contract en daar zullen dit seizoen keuzes over gemaakt moeten worden.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen