NHL 30-in-30: Philadelphia Flyers

Door

flyersbench-182952712-640x427

Op 7 oktober start het nieuwe NHL seizoen. Na bijna vier maanden afwezigheid start de competitie weer en kunnen wij ons weer dagelijks tegoed doen aan al het moois dat de NHL biedt. In de serie 30-for-30 tellen we af naar de start van de competitie. Dat doen we door dagelijks een blik te werpen op alle dertig teams. We beginnen bij de Buffalo Sabres en eindigen op 6 oktober met de Chicago Blackhawks. Vandaag aandacht voor Philadelphia Flyers.

Seizoen 2014-2015
Philadelphia haalt bijna altijd de play-offs. Dat was dan ook weer de verwachting in het seizoen 2014/2015. Ze hadden aanvallend wapens genoeg om het verschil te maken. Defensief waren er wel enkele vraagtekens. Uiteindelijk eindigde Philadelphia zesde in de Metropolitan Division met 84 punten. Geen al te denderend seizoen zeg maar. 14 punten minder dan de laatste wildcard is een behoorlijk groot aantal. Ondanks de aanvallende sterke spelers werd er te weinig gescoord en dat heeft hun de play-offs gekost.

De Draft
Philadelphia kan heel tevreden terugkijken op de 2015 Draft. Ze haalden maar liefst negen spelers, waarvan twee spelers uit de eerste ronde kwamen. De belangrijkste naam is die van Ivan Provorov. De Rus wordt gezien als een heel groot talent en het zal niet lang duren eer hij zijn opwachting gaat maken in de NHL. Gezien de defensieve problemen van de Flyers kan Provorov zeker een dikke aanwinst worden, al komt dit seizoen wellicht nog iets te vroeg voor de Rus.

In de eerste ronde haalden de Flyers ook nog Travis Konecny. Ook dat is een uitstekende keuze en van hem verwacht men ook veel in Philadelphia. Eén minpuntje om op te merken: de Flyers kozen in ronde 3 twee doelmannen, iets te veel van het goede?

Nieuwe talenten
Jonge spelers die we dit seizoen mogen verwachten bij Philadelphia zijn Shayne Gostisbehere en Scott Laughton. Beide spelers komen uit de Draft van 2012. Gostisbehere was een keuze uit de derde ronde, Laughton werd als 20e overall gekozen. De Flyers bleken vorig seizoen achteraan wel eens kwetsbaar te zijn, dus een jonge verdediger die daar zijn opwachting maakt is geen overbodige luxe. Gostisbehere maakte begin vorig seizoen al indruk, maar moest dan een operatie aan de knie ondergaan en zag zo een heel seizoen voorbij vliegen. Dit seizoen wil hij helemaal doorbreken. Laughton heeft vorig seizoen ook al wat kansen gekregen bij Philadelphia, maar scoorde toen te weinig punten als center zijnde. Laughton mocht het dan bewijzen in Lehigh Valley. Daar heeft hij de nodige progressie gemaakt en krijgt hij nu opnieuw een kans bij Philadelphia.

Andere top prospects wiens naam je beter kan onthouden zijn die van Travis Sanheim en Samuel Morin. Beide spelers hebben wel nog een jaartje nodig om klaar te zijn voor de NHL, nog even geduld dus.

New additions
Dave Hakstol: De belangrijkste verandering in Philadelphia: Hakstol is de nieuwe coach en volgt Berube op. Een verrassing, want Hakstol heeft nog geen enkele NHL-ervaring. De voorbije elf seizoenen was hij coach van de universiteit van North Dakota. Daar deed hij het voortreffelijk en had hij onder andere de jonge Jonathan Toews onder zijn hoede. Nu mag hij zich bewijzen op het hoogste niveau.

Michal Neuvirth: Door de gezondheidsproblemen van goalie Steve Mason waren de Flyers genoodzaakt om nog een nieuwe goalie te zoeken. Ze kwamen uit bij deze Neuvirth. Het brengt hun zekerheid in de case van Mason en verhoogt de concurrentie ook nog eens. Goede zet.

Sam Gagner: 26-jarige aanvaller die werd gehaald bij Arizona. Hij haalde daar vorig seizoen 41 punten uit 81 wedstrijden. Mooie aanwinst voor de Flyers.

Tim Brent: Na enkele jaren Rusland is Brent terug in Noord-Amerika. De 31-jarige aanvaller tekende voor één jaar.

Jason LaBarbera: Na een niet zo succesvol seizoen bij de Ducks is LaBarbera nu in Philadelphia belandt.

Departed
Ray Emery: 32-jarige doelman, kreeg geen nieuw contract bij de Flyers. Hij speelde vorig seizoen nog een behoorlijk aantal (31) wedstrijden, maar werd vervangen door onder andere Neuvirth.

Nicklas Grossmann: Grossmann is vertrokken naar Arizona. In ruil kregen ze aanvaller Gagner (zie hierboven).

Blair Jones: 28-jarige aanvaller die maar enkele wedstrijden speelde voor de Flyers. Zijn contract werd niet verlengd en trok daarna als vrije speler naar Vancouver Canucks.

Carlo Colaiacovo : 32-jarige verdediger, speelde aardig wat wedstrijden (32) voor de Flyers vorig seizoen. Ook zijn contract werd niet verlengd en trok daarna als vrije speler naar Buffalo Sabres.

Roster
Beste verdedigers: Mark Streit, Michael Del Zotto, Radko Gudas

Beste aanvallers: Claude Giroux, Jakub Voracek, Wayne Simmonds

Keep an eye on: Michael Raffl

Special teams
Powerplay had een succesratio van 23,4% en de Flyers waren daarmee 3e in 2014-2015. Dit zijn hele mooie cijfers en daar mogen ze in Philadelphia terecht fier op zijn. De zaak is hier enkel maar om het succesrecept te behouden. De spelers zijn nog hetzelfde en lijkt met de toevoeging van Gagner zelfs nog wat versterkt.

De Penalty Kill was 27e. In 77,1% konden ze de tegenstander van het scoren houden. Dit is heel wat minder. Zoals al gezegd: de verdediging was vorig seizoen kwetsbaar en dit wordt nog eens bewezen door deze cijfers. Op dat vlak is er nog heel wat werk aan de winkel voor nieuwe coach Hakstol.

Off season grade
8
De grootste prioriteit bij de Flyers was het contract verlengen van Jakub Voracek. Het was geen gemakkelijke zaak door de problemen met de salary cap. $50 miljoen verdeeld over amper 14 spelers die nog vastliggen tot 2016/2017. Uiteindelijk kwamen ze na lang onderhandelen tot een akkoord. De Tsjech tekende een achtjarig contract met een gemiddeld salaris per seizoen van $8,25 miljoen.

Naast dit uitstekende nieuws voor de Flyers, zijn ze ook van enkele zware contracten vanaf en hebben ze Sam Gagner kunnen aantrekken. Een welgekomen aanwinst. Michael Neuvirth is een betere optie dan de vertrokken Ray Emery, samen met backup Rob Zepp is dit een goed duo om niet in de problemen te komen in doel. De Flyers komen dus zeker niet verzwakt uit het tussenseizoen, of dit voldoende zal zijn om de play-offs te halen? Moeilijk, het zal nipt worden. Wij denken alvast dat ze de play-offs net niet zullen halen.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen