NHL 30-in-30: Ottawa Senators

Door

1297692898640_ORIGINAL

Op 7 oktober start het nieuwe NHL seizoen. Na bijna vier maanden afwezigheid start de competitie weer en kunnen wij ons weer dagelijks tegoed doen aan al het moois dat de NHL biedt. In de serie 30-in-30 tellen we af naar de start van de competitie. Dat doen we door dagelijks een blik te werpen op alle dertig teams. We begonnen bij de Bufallo Sabres en eindigen op 6 oktober met de Chicago Blackhawks. Vandaag aandacht voor de Ottawa Senators.

Seizoen 2014-2015
De Ottawa Senators haalden vorig seizoen de play-offs na een onwaarschijnlijke comeback. Met Andrew “The Hamburglar” Hammond als exponent zetten de Senators een reeks neer van 23-4-4 (50 punten) om zo dan toch de playoffs te halen. In januari leek de situatie nog hopeloos, er gingen zelfs stemmen op om zich bewust te laten zakken in het klassement om een grotere kans te hebben om Connor McDavid te kunnen binnenhalen. In de eerste ronde van de playoffs gingen ze er dan in zes wedstrijden uit tegen Montréal Canadiens.

De Draft
Ottawa haalde in de eerste ronde Thomas Chabot. De verdediger is iemand die het totaalplaatje heeft: hij is groot, snel en intelligent. Maakte vorig seizoen heel wat progressie en is duidelijk iemand die kwaliteit kan toevoegen aan een team. Het zal wel nog een aantal jaar duren vooraleer we Chabot in de NHL aan het werk kunnen zien.

In totaal haalden de Senators acht spelers in de afgelopen draft, waarvan vier al in de eerste twee rondes. Gabriel Gagne werd misschien een ronde te vroeg gekozen, maar dat is dan ook de enige opmerking. Ottawa kan terugkijken op een goede Draft.

Nieuwe talenten
De prospect met de grootste kans op een plek in de roster is Matt Puempel. De 22-jarige linkerflank-aanvaller werd vorig seizoen in februari aan het team toegevoegd. In maart scoorde hij dan zijn eerste doelpunt in de NHL tegen Boston. Dit seizoen mogen we zeker verwachten om hem meer te zien spelen. Hij moet in staat zijn om te strijden voor een plekje bij de top nine forwards.

New additions
Eric O’Dell: Free agent die vorige seizoen 11 wedstrijden bij Winnipeg speelde. De centerspeler tekende voor één jaar. Een versterking in de breedte.

Matt O’Connor: Doelman die is overgekomen van Boston. Ottawa heeft al twee sterke doelmannen met Anderson en Hammond. O’Connor is dus eerder een optie voor de toekomst.

Michael Kostka: Free agent die overkomt van de New York Rangers. De verdediger speelde daar zeven wedstrijden. Ook hij wordt gezien als een versterking in de breedte.

Departed
Erik Condra: De aanvaller speelde de voorbije drie seizoenen heel wat wedstrijden voor de Senators. Hij haalde wel te weinig punten in die wedstrijden. Hij vertrok als free agent naar Tampa Bay.

Robin Lehner: Door de sterke prestaties van Hammond eind vorig seizoen, werd Lehner eigenlijk overbodig. Lehner en Legwand werden dan maar geruild voor de eerste ronde pick van de Buffalo Sabres.

David Legwand: De centerspeler vertrok dus ook naar Buffalo. Hij speelde vorig seizoen 80 wedstrijden en maakte daarin 27 punten. Deftige statistieken.

Eric Gryba: Gryba werd geruild naar Edmonton. In ruil kregen ze Travis Ewanyk en de pick van de Oilers in de Draft van 2015. Met die pick haalden ze Christian Wolanin.

Roster
Beste verdedigers: Erik Karlsson, Marc Methot

Beste aanvallers: Clarke MacArthur, Kyle Turris, Mark Stone

Keep an eye on: Alex Chiasson

Special teams
Powerplay had een succesratio van 16,8% en de Senators waren daarmee 21e in 2014-2015. Deze cijfers kunnen en moeten beter. De powerplay met Erik Karlsson bij Ottawa heeft het potentieel om bij de top 10 te geraken.

De Penalty Kill was de 11e in de league. In 82,9% konden ze de tegenstander van het scoren houden. Deze cijfers zijn wel aanvaardbaar voor een ploeg met de kwaliteiten als Ottawa. Er is zelfs nog wat ruimte voor verbetering.

Off season grade
7

Echte versterkingen hebben ze niet gehaald in het tussenseizoen, maar dat was dan ook niet echt nodig. Wel hebben ze de contracten van enkele jonge spelers (Mika Zibanejad en Mark Stone) kunnen verlengen. Verder heeft men de situatie rond hun goalies quasi perfect aangepakt. Andrew Hammond verdiende op basis van vorig seizoen zeker een nieuw contract en het wegtraden van Lehner voor nog een extra pick in de eerste ronde in de Draft was een mooie oplossing.

De Senators gaan opnieuw meedoen voor een plek in de play-offs. In de Atlantic Division lijken Tampa Bay en Montreal zekerheden dus zal het knokken worden voor die derde plek, want de kans is reëel dat de Metropolitan division met vijf play-off-tickets gaat lopen. We zullen zien hoe het verloopt, Ottawa heeft zeker een ploeg die de play-offs kan halen, maar dan mogen ze niet opnieuw zo zwak starten als vorig seizoen. De vierde plek in de Atlantic Division lijkt ons een faire voorspelling.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen