NHL 30-in-30: Carolina Hurricanes

Door

Carolina Hurricanes v Los Angeles Kings

Op 7 oktober start het nieuwe NHL seizoen. Na bijna vier maanden afwezigheid start de competitie weer en kunnen wij ons weer dagelijks tegoed doen aan al het moois dat de NHL biedt. In de serie 30-in-30 tellen we af naar de start van de competitie. Dat doen we door dagelijks een blik te werpen op alle dertig teams. We begonnen bij de Bufallo Sabres en eindigen op 6 oktober met de Chicago Blackhawks. Vandaag aandacht voor de Carolina Hurricanes.

Seizoen 2014-2015
De Hurricanes zijn al jaren één van de meeste kleurloze teams in de NHL. Daar heeft de komst van troublemake Alex Semin weinig aan veranderd. Op enkele spaarzame momenten na dan.

De Hurricanes werden laatste in de Metropolitan Division en 26e overall met 71 punten. De stadions waren leeg en de doelpunten schaars. In de NHL 3-on-3 hebben we aandacht besteed aan de staat van de ploeg uit Raleigh. Erik Staal is niet meer dominant na zijn imposante beginjaren en broer Jordan is toch geen top-6 center.

De Draft
Met de vijfde pick selecteerde de ‘Canes Noah Hanifin. De jonge verdediger zal in de toekomst de verdediging moeten gaan leiden.

Tijdens de draft voelde GM Ron Francis zich heel even de koning te rijk toen hij pick 66 ruilde voor goalie Eddie Lack. Wetende dat Cam Talbot een pick in ronde 2 en 3 opleverde was dat een koopje. Lack was geliefd bij de fans in Vancouver door zijn kalme en ietwat maffe karakter.

Nieuwe talenten
De belangrijkste jeugdige kandidaat voor een plek in de NHL is Haydn Fleury. De verdediger speelde vorig seizoen in de WHL bij de Red Deer Rebels. Toen het seizoen in “the dub”over was, kwam hij in april uit voor de AHL-ploeg van de Hurricanes. Daar maakte hij meteen een zeer goede indruk. Hij lijkt klaar voor de stap naar de profs.

New Additions
Eddie Lack: De populaire Zweedse goalie kwam over van de Canucks en was dé diefstal van de 2015 NHL Draft. Must follow op twitter trouwens.

James Wisniewski: Kwam over van Anaheim in ruil voor goalie Anton Khudobin. Zijn contract van 2 jaar en $ 5,5 miljoen kunnen de Hurricanes wel gebruiken om de salarisbodem te bereiken.

Departed
Andrej Sekera: Vertrok al tijdens de deadline naar Los Angeles. Hij zorgde voor stabiliteit in de verdediging.

Anton Khudobin: Degelijke back-up, maar met de komst van Eddie Lack overbodig. Maar hadden ze niet beter Cam Ward moeten proberen te doen vertrekken?

Alex Semin: De Hurricanes namen een grote gok met het vijfjarige contract van $ 35 miljoen. Ze kochten deze zomer het contract af. De komende zes jaar betalen ze Semin $ 2,33 miljoen. Semin tekende vervolgens bij de Montréal Canadiens.

Roster
Beste verdedigers: Justin Faulk en John-Michael Liles

Beste aanvallers: Jeff Skinner , Elias Lindholm en Erik Staal

Keep an eye on: Nathan Gerbe

Special teams

Waar de Hurricanes 5-tegen-5 niet succesvol waren, gold het tegenovergestelde voor de special teams. Per saldo ( verschil tussen PK en PP) waren ze 5e in de NHL.

Ze waren 15e in de Powerplay en scoorde in 18,8% van de gevallen. De creativiteit van Skinner en Lindholm in combinatie met Jordan Staal als net front presence bleek erg succesvol. Een plek in de top 10 voor de PP zou volgend jaar mogelijk kunnen zijn.

Voor een team dat zo laag eindigde op de ranglijst was de Penalty Kill extreem goed. De ‘Canes waren 4e en hadden in 84,7% van de gevallen succes in de PK. Door het vertrek van Sekera en de komst van jonge verdedigers, zal dit niet houdbaar zijn voor 2015-2016.

Off season Grade
3
Dan hebben ze nu eindelijk een goede goalie aangetrokken, maar de ondersteuning ontbreekt. Er is niemand die goals maakt, maar verder ook weinig personeel dat goals kan voorkomen. Wisniewski zou een nummer vijf of zes verdediger moeten zijn, maar zal in Carolina top 4 minuten moeten maken. De Hurricanes zullen kandidaat zijn voor de draftloterij.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen