NHL 30-in-30: Calgary Flames

Door

Montreal Canadiens v Calgary Flames

Op 7 oktober start het nieuwe NHL seizoen. Na bijna vier maanden afwezigheid start de competitie weer en kunnen wij ons weer dagelijks tegoed doen aan al het moois dat de NHL biedt. In de serie 30-in-30 tellen we af naar de start van de competitie. Dat doen we door dagelijks een blik te werpen op alle dertig teams. We begonnen bij de Bufallo Sabres en eindigen op 6 oktober met de Chicago Blackhawks. Vandaag aandacht voor de Calgary Flames.

Seizoen 2014-2015
Aan de vooravond van het seizoen was iedereen sceptisch over de kansen van de ploeg uit Cowtown. Ze hielden te lang vast aan oude spelers (Iginla, Cammalleri) en er was niemand meer over. Daar bleek niets van waar. De Flames hadden een supersterk seizoen vooral met dank aan een sterke verdediging ( ook scorend) en vers jong bloed. Doordat een echte superster in de voorhoede ontbrak was het team een toonbeeld van “samen staan we sterk”. In de achterhoede is die ster er wel in de vorm van captain Giordano. Toen zijn seizoen op 25 februari eindigde, hield iedereen zijn hart vast. Maar het team bleef een team en waren de ploeg die elke wedstrijd bewezen dat een pot écht zestig minuten duurt. De Flames waren de overachievers van vorig seizoen en finishte als derde in de Pacific Division. Door een patent op comebacks in de derde periode werden voor het eerst sinds 2009 de play-offs bereikt.

In de eerste ronde waren de Vancouver Canucks geen partij voor de agressiviteit en snelheid van Michael Ferland & Co. In de tweede ronde werd verloren van de Anaheim Ducks

De Draft
Dat Flames hun eerste pick ( pick 53) in de draft gebruikte voor Rasmus Anderson was niet echt bijzonder. Dat Oliver Kylington nog beschikbaar was met pick 60 wel. Voor velen was Kylington een speler voor de eerste ronde. En dat terwijl GM Brad Treliving helemaal geen pick had in de eerste ronde. Treliving kreeg de handen op elkaar toen pick 15, 45 en 52 werden geruild voor Dougie Hamilton. De grote, soepelschaatsende en slechts 22-jarige verdediger kwam over van Boston.

Nieuwe talenten
“18-year-old Sam Bennett” sprong vorig jaar direct in het diepe. Na zijn seizoen bij de junioren haakte hij pas in april aan bij de hoofdmacht. De vierde pick van 2014 had geen aanpassingsproblemen en drukte direct zijn stempel. Daarmee lijkt een rosterplek voor 2015-2016 een zekerheidje.

Additions
Dougie Hamilton: Jonge verdediger kwam tijdens de draft via ruil en scoorde vorig jaar tien goals en 42 punten. Tekende op 30 juni een zesjarig contract met een waarde van $ 34,5 miljoen.

Michael Frolik: De free agent LW (27) tekende een vijfjarig contract ter waarde van $ 21 miljoen. Heeft een Stanley Cup uit zijn tijd bij de Blackhawks en was in Winnipeg een allrounder. Aanvallend goed en oog voor het verdedigende aspect en kan in elke aanvalslinie uit de voeten.

Departed
David Schlemko: Kwam tijdens het seizoen over van de Arizona Coyotes en liep uit zijn contract. Maakte een prachtige en achteraf zeer belangrijke goal.

Roster
Beste verdedigers: Mark Giordano, Dougie Hamilton, Kris Russell en Dennis Wideman

Beste aanvallers: Jiri Hudler, Johnny Gaudreau en Sean Monahan

Keep an eye on: Michael Ferland

Special teams
Met een 13e plek en 18,8% was de powerplay middelmaat. De komst van Bennett en Hamilton zullen de Flames de top tien in moeten vuren.

Ondanks dat de verdediging de steunpilaar was van de Flames, was de penalty kill slechts 20e met 80,7%. Dat kwam vooral omdat de verdediging in aanvallend opzicht van waarde was. In de zomer is geen verbetering voor de PK aangetrokken. Verwacht daarom geen verbeteringen op dat vlak.

Off season Grade
7

De Flames waren naast het aantrekken van Dougie Hamilton relatief kalm in de zomer. Door het grote contract van Hamilton is de salarisruimte erg gering. Tel daarbij dat Granlund, Monahan en Gaudreau volgend jaar nieuwe contracten moeten en dit zou wel eens erg krap kunnen worden.

Maar laat eerst 2015-2016 maar komen! De Calgarians kunnen zich verheugen op een heel seizoen Sam Bennett en een gezonde Giordano.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen