NHL 30-in-30: Boston Bruins

Door

boston-bruins12

Op 7 oktober start het nieuwe NHL seizoen. Na bijna vier maanden afwezigheid start de competitie weer en kunnen wij ons weer dagelijks tegoed doen aan al het moois dat de NHL biedt. In de serie 30-for-30 tellen we af naar de start van de competitie. Dat doen we door dagelijks een blik te werpen op alle dertig teams. We beginnen bij de Buffalo Sabres en eindigen op 6 oktober met de Chicago Blackhawks. Vandaag aandacht voor Boston Bruins.

Seizoen 2014-2015
Boston haalde voor het eerst in acht jaar niet de play-offs. Het kan rap gaan, twee jaar terug zaten ze nog in de Stanley Cup finale. Toen verloren ze van de Chicago Blackhawks na een onwaarschijnlijke ommekeer in Game 6 (zie hieronder)!

Het scheelde weliswaar amper twee puntjes of de Bruins zaten opnieuw in de play-offs. Het was niet meer het Boston van de jaren ervoor. Toen kon men tegenstanders intimideren van bij het eerste fluitsignaal, teams kwamen met knikkende knieën afgezakt naar de TD Garden. Vorig seizoen was dat toch veel minder het geval. Vooral de verdediging liet het afweten. Dat was mede het gevolg van het weggaan van enkele bepalende spelers zoals Johnny Boychuk. Dit alles was het signaal voor het Boston-bestuur om te beginnen aan een ware rebuild.

De Draft
Boston heeft heel wat mensen verrast op de Draft. De Bruins selecteerden maar liefst tien spelers, waarvan drie al na de eerste ronde. Na wat getrade (onder andere Dougie Hamilton naar Calgary voor pick 15) had Boston picks 13, 14 en 15 in handen. Met Hamilton vertrok één van hun grootste talenten dus hoopten de fans dat ze daar wat voor in ruil kregen op de Draft.

Met hun picks in de eerste ronde haalden ze Jakub Zboril, Jake DeBrusk en Zach Senyshyn. Deze laatste stond op niemand zijn lijstje om in de eerste ronde gedraft te worden, van een verrassing gesproken. De fans voelden zich bekocht, een groot talent als Hamilton laten vertrekken om dan een nobele onbekende binnen te halen.

Hun beste keuze was wellicht Jake DeBrusk. De Canadees is iemand die de goal weet staan en dat kunnen ze wel gebruiken in Boston. De Bruins haalden dus heel wat prospects, maar de Draft was voor hun eentje om snel te vergeten.

Nieuwe talenten
De spelers die het meest kans maken om dit jaar door te breken bij Boston zijn Malcolm Subban en Joe Morrow. Subban werd in 2012 als 24e overall gedraft. Hij moet de doublure gaan worden van Tuukka Rask. Idealiter zou men dan twee goede doelmannen hebben. Hij heeft vorig seizoen de nodige ervaring opgedaan in de AHL en zou nu klaar zijn om tweede doelman in Boston te zijn.

Joe Morrow is een 22-jarige verdediger die in 2013 overkwam van de Dallas Stars. Door het vertrek van Hamilton is er een plekje vrijgekomen en Morrow hoopt/kan deze invullen. Ook hij heeft in de AHL de nodige stappen kunnen zetten om een top-four verdediger te zijn.

New additions
Matt Beleskey: Tekende als free agent bij Boston. Hij moet de vertrokken Lucic doen vergeten. Beleskey kan zeker een versterking worden voor de Bruins.

Jimmy Hayes: Hayes kwam over van Florida in ruil voor Reilly Smith en Marc Savard. Boston kwam als ‘verliezer’ uit de deal. Reilly inruilen voor Hayes is een verzwakking.

Zac Rinaldo: Rinaldo komt over van Philadelphia. De Flyers kregen in ruil een extra pick in de derde ronde van de 2017 Draft.

Matt Irwin: Hij tekende als free agent bij de Bruins. Hij speelde de voorbije seizoen een pak wedstrijden bij de SHarks. Wordt gezien als een versterking in de breedte en kunnen hem goed gebruiken in de Special Teams.

Brandon DeFazio: Stond vorig seizoen onder contract bij de Canucks, waar hij amper mocht spelen. DeFazio zal wellicht hetzelfde lot ondergaan in Boston.

Departed
Dougie Hamilton: Zoals eerder aangehaald is Hamilton vertrokken naar Calgary. Het vertrek van Hamilton zal een groot gat in de verdediging van Boston achterlaten.

Milan Lucic: Nog een sterkhouder die werd geruild tijdens de afgelopen Draft. Vertrok naar Los Angeles, Boston kreeg onder andere Colin Miller in de plaats.

Carl Soderberg: Voor de verandering nog een sterkhouder die werd geruild. Soderberg vertrok naar Colorado. Dit was meer uit noodzaak, want Soderberg zijn contract liep af en de gesprekken over een nieuw contract liepen spaak.

Reilly Smith: Vertrokken naar Florida. Hij sluit het rijtje van vier sterkhouders die zijn vertrokken uit Boston.

Gregory Campbell: Nuttige centerspeler die de voorbije vijf seizoen een pak wedstrijden heeft gespeeld. Vertrok als free agent naar Columbus.

Roster
Beste verdedigers: Torey Krug, Zdeno Chara

Beste aanvallers: Patrice Bergeron, David Krejci, Jimmy Hayes, Matt Beleskey

Keep an eye on: David Pastrnak

Special teams
Powerplay had een succesratio van 17,8% en de Flyers waren daarmee 18e in 2014-2015. Het vertrek van Lucic, Hamilton, Soderberg en Smith zullen deze cijfers zeker niet omhoog brengen. Lichtpuntje is dat Krejci volledig hersteld is en de Powerplay kan komen versterken. Het zal nodig zijn.

De Penalty Kill was 12e. In 82% konden ze de tegenstander van het scoren houden. Boston moet in staat zijn om dit seizoen even goed te doen. De basis (Bergeron en Marchand + Kelly en Eriksson) is er nog. Campbell moet wel vervangen worden.

Off season grade
5-

Boston komt zeker niet versterkt uit de off season. Het verlies van Lucic, Hamilton, Soderberg en Smith zal zwaar doorwegen. Het wegtraden van Lucic kan je nog enigszins begrijpen, doordat hij bijna einde contract was en Boston zo nog wat draft picks in ruil kregen. Maar het laten vertrekken van Hamilton (en Soderberg) zonder een vervanger aan te trekken is redelijk hard aangekomen bij de fans van Boston. Het aantrekken van Beleskey en Hayes is zowat het enige positieve van de afgelopen zomer. Bruikbare spelers die zeker hun puntjes zullen maken.

Vorig jaar haalde men net niet de playoffs met een sterker team. Dit jaar de playoffs wel halen met een minder team lijkt ons niet mogelijk. Ze spelen dan wel in de zwakste van de vier divisies, maar ook daar zullen ze het niet halen. We voorspellen een zesde plaats in de Atlantic Division.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen