NHL 30-in-30: Arizona Coyotes

Door

Nashville Predators v Phoenix Coyotes

Op 7 oktober start het nieuwe NHL seizoen. Na bijna vier maanden afwezigheid start de competitie weer en kunnen wij ons weer dagelijks tegoed doen aan al het moois dat de NHL biedt. In de serie 30-in-30 tellen we af naar de start van de competitie. Dat doen we door dagelijks een blik te werpen op alle dertig teams. We begonnen bij de Bufallo Sabres en eindigen op 6 oktober met de Chicago Blackhawks. Vandaag aandacht voor de Arizona Coyotes.

Seizoen 2014-2015
De Coyotes leken het hele jaar één van drie favorieten voor de laatste plaats. Uiteindelijk werd het dus plaats 29, met slechts twee punten voorsprong op de Sabres. Na het seizoen werd het weer onrustig, doordat de stad Glendale de stadiondeal wilde herzien. Gelijktijdig kwamen er weer geruchten over het verhuizen van de franchise. Niet onlogisch omdat er elke zomer rumoer is over de financiën in de woestijn. De verhuizing van de franchise lijkt voorlopig van de baan nu Quebec en Las Vegas de pijlen hebben gericht op expansie.

De Draft
Met de derde pick werd Dylan Strome gekozen. Door de ruil van Vermette hadden ze ook de first round pick van de Blackhawks in deze draft. Met die dertigste pick kozen ze Nick Merkley. Vervolgens hadden ze ook pick 32 om Christian Fischer te kiezen. De prospectkast werd dus nog voller.

Nieuwe talenten
Naast de topprospects uit de draft van 2015 hebben de Coyotes zoveel om naar uit te kijken. Met Max Domi en Anthony Duclair hebben ze een dynamisch duo die mogelijk komend seizoen de NHL op zijn kop gaan zetten. Duclair was de belangrijkste toevoeging voor de ‘Yotes bij de ruil van Keith Yandle naar de New York Rangers.

De toekomst van de voorhoede ziet er dus prima uit.

Additions
Antoine Vermette: Vermette vertrok tijdens de trade deadline als pending free agent. Hij kwam graag snel weer terug in Glendale. Met een Stanley Cup ring om zijn vinger.

Brad Richardson: Was in Vancouver een waardevolle aanvaller met belangrijke doelpunten en een sleutelrol in de PK van de Canucks.

Boyd Gordon: Speelde eerder al twee seizoen in Arizona en wordt vooral geroemd om zijn werkethiek en aandacht voor de verdedigende kant van het spel.

Nicklas Grossman: Kwam van de Flyers in ruil voor Sam Gagner. Grossman moet met zijn imposante fysiek de verdediging letterlijk meer body geven.

Chris Pronger: Pronger zal natuurlijk geen wedstrijd meer spelen. Hij is inmiddels in dienst bij de NHL Department of Player Safety. (een lachtertje).

John Scott: Gaat  hopelijk nog minder spelen dan Chris Pronger.

Departed
Sam Gagner: Volgens GM Maloney was Gagner niet geschikt als center.

Lauri Korpikoski: De left winger moest plaats maken in de aanval voor de aanstormende jeugd in Arizona.

Martin Erat: De 34-jarige Tjech beleefde zijn hoogtijdagen in Nashville, maar kon in zowel Washington als Arizona geen potten breken. Erat is nu een unrestricted free agent.

Roster
Beste verdedigers: Oliver Ekman-Larsson, Nick Grossman

Beste aanvallers: Antoine Vermette, Mikkel Boedker

Keep an eye on: Max Domi

Special teams

Powerplay had een succesratio van 20% en de Coyotes waren daarmee 7e in 2014-2015. Waar ze 5-on-5 moeizaam tot scoren kwamen, lukte dat tijdens de PP wonderwel. Dat was vooral te danken aan aan Keith Yandle. De puck moving defenseman vertrok echter in maart naar de New York Rangers. Een evenaring van deze cijfers lijkt in 2015-2016 onwaarschijnlijk.

Met de Penalty Kill konden ze in 76,7% van de gevallen de tegenstander van scoren houden. Alleen de Sabres hadden een mindere PK. Door de toevoeging van Boyd Gordon, Nick Grossman en Brad Richardson zal de PK een grote sprong maken.

Off season Grade
8
De Coyotes hebben veel aandacht besteed aan het grootste probleem van afgelopen seizoen. Het zwarte schijfje belandde veel te vaak achter Mike Smith. Met Richardson, Gordon en Grossman is hier ruim voldoende aandacht aan gegeven.

In het roster is daarnaast ruimte gemaakt voor de jeugdige talentvolle aanvallers. Anthony Duclair en Max Domi zullen nauwkeuriger zijn in de afronding dan hun voorgangers.

Dat Antoine Vermette na het binnenhalen van de Stanley Cup graag weer terug komt in Arizona geeft ook een goed signaal af. Hij wil graag deel uitmaken van de toekomst van de Coyotes.

Verwacht niet direct wonderen van de Coyotes in 2015-2016, maar ze hebben verstandige dingen gedaan.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen