NHL 30-in-30: Anaheim Ducks

Door

Boston Bruins v Anaheim Ducks

Op 7 oktober start het nieuwe NHL seizoen. Na bijna vier maanden afwezigheid start de competitie weer en kunnen wij ons weer dagelijks tegoed doen aan al het moois dat de NHL biedt. In de serie 30-in-30 tellen we af naar de start van de competitie. Dat doen we door dagelijks een blik te werpen op alle dertig teams. We begonnen bij de Bufallo Sabres en eindigen op 6 oktober met de Chicago Blackhawks. Vandaag aandacht voor de Anaheim Ducks.

Seizoen 2014-2015
Het seizoen 2013-2014 eindigde na een nederlaag in game 7 van de tweede ronde van de play-offs. De Los Angeles Kings blokkeerde de weg naar de Conference Final. Om pas in juni met zomervakantie te mogen werd Ryan Kesler aangetrokken. De voormalige Selke Trophy winnaar en maker van 41 goals moest zorgen voor een gebalanceerdere aanvalslinie. Dat lukte alleraardigst. Met 109 punten was de titel in de Pacific Division al ruim voor de laatste wedstrijd binnen.

Ook in de play-offs ging het voortvarend. In de eerste ronde werden de taaie Winnipeg Jets met 4-0 opzij gezet. In de tweede ronde wisten de Calgary Flames één wedstrijdje te winnen. In de Conference Final werd wederom verloren van de uiteindelijke winnaar van de Stanley Cup. En wederom na verlies in game 7.

De Draft
Met de 27e pick selecteerden de Ducks Jacob Larsson. De jonge verdediger zal komend jaar bij Frolunda in de SHL uitkomen.

Op dag twee van de draft vond er een belangrijke ruil plaats. Speedster Carl Hagelin kwam in ruil voor Emerson Etem. Aan beide kanten werden wat draftpicks bijgevoegd, maar de hoofdact van de trade zijn toch deze beide NHL-ers. Met het vertrek van Etem vertrekt een ruwe diamant en komt er een iets geslepener variant in Hagelin terug.

Nieuwe talenten
Tijdens het vorige seizoen kwam de flegmatieke Jiri Sekac naar Californië. Maar omdat hij eigenlijk inmiddels wel als regular mag worden bestempeld, moeten we verder zoeken. Power forward Nick Ritchie was de eerste keus van de Ducks in 2014 en een plek in de aanvalslinie met Perry en Getzlaf lijkt geen vijfjarenplan. In de verdediging is Shea Theodore een prospect met een gouden toekomst.

De beste prospect is echter John Gibson. De 22-jarige goalie is een serieuze kandidaat als eerste goalie. Met Frederik Andersen en Anton Khudobin is de positie goed bezet. Maar er kan er maar één spelen. En misschien is een jaar in de AHL misschien beter voor de ontwikkeling van Gibson.

New Additions
Mike Santorelli: Heeft zijn carriere weer helemaal uit het slop getrokken na in 2013 gewaived te zijn door de Florida Panthers. Veelzijdige center die kan bijdragen aan de tweede PP-unit, maar ook in de PK.

Cark Hagelin:Watervlugge winger die geroemd wordt om zijn two-way-game en belangrijke goals. 

Chris Stewart: Power forward die al jaren onder zijn potentieel speelt. Kan Bruce Boudreau het vuurtje onder Stewart aanwakkeren?

Overige aanwinsten: Kevin Bieksa, Shawn Horcoff, Anton Khudobin en Shane O’Brien

Departed
Matt Beleskey: Leek van begin af aan af te stevenen op een flink contract. Vertrok naar Boston en moet daar Milan Lucic doen vergeten.

Emerson Etem: Scoorde de mooiste goal in de eerste ronde van de play-offs. Vertoont zijn kunsten volgend jaar in de Big Apple.

Francois Beauchemin: Speelde 97 play-off wedstrijden voor de Ducks. De 35-jarige verdediger tekende een driejarig contract in Colorado

James Wisniewski: Kwam tijdens het seizoen over van de Blue Jackets en vertrok in de zomer naar Carolina in ruil voor goalie Anton Khudobin

Overige vertrokken spelers: Mark Fistric, Tomas Fleischmann en Kyle Palmieri

Roster
Beste verdedigers: Sami Vatanen, Hampus Lindholm en Cam Fowler

Beste aanvallers: Ryan Getzlaf, Corey Perry en Ryan Kesler

Keep an eye on: Carl Hagelin

Special teams
De Powerplay in Anaheim was DRA-MA-TISCH. Met een 28e ( achtentwintigste!) plek waren alleen Buffalo en Colorado slechter. Ze scoorde slechts 15,7 % tijdens de PP. Het jaar ervoor was het ook maar een schamele 16,0%. De komst van assistent coach Paul Maclean kan voor een verbetering zorgen.

De Penalty Kill was letterlijk middelmatig. Een 15e plek (81,0%) moet volgend jaar te verbeteren zijn. Hagelin en Santorelli moeten daar samen met Ryan Kesler voor kunnen zorgen.

Off season Grade
8

De Ducks zijn heel actief geweest tijdens de zomer. Met een nieuwe assistent coach en ruimte in de verdediging voor jonge talenten moet de stap naar de Stanley Cup Final worden gezet. Dat ze Matt Beleskey geen megacontract boden toont ook aan dat er Anaheim verstandig wordt geacteerd. Hierdoor zou 2015-2016 best wel eens het seizoen van de Mighty Ducks kunnen worden.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen