NHL 3-on-3: verwachtingen, veranderingen, verrassingen

Door

Boston Bruins v Anaheim Ducks
2) St. Louis, New York Rangers en Anaheim Ducks, wat moeten deze teams doen of misschien wel laten om mee te (blijven) doen om de prijzen?

AA: Over St. Louis ben ik in een eerdere 3-on-3 al vrij duidelijk geweest. De Blues hebben een flinke kwaliteitsinjectie voorin nodig. Met alleen Tarasenko en Schwartz ga je de Stanley Cup niet winnen. Daarmee wil ik deze spelers absoluut niet tekort doen. Het zijn geweldige spelers, maar zeker in de play-offs was weer goed zichtbaar dat St.Louis simpelweg te weinig scoorde om überhaupt kans te maken op glorie. Ook kan het team van Hitchcock wel een betrouwbare ‘stay-at-home’ verdediger gebruiken, maar als Blues GM zijnde zou ik de aanvalslinie als topprioriteit beschouwen.

De Rangers hebben naar mijn mening niet zo gek veel nodig. Vorig jaar de Cup Final gehaald, dit jaar de Conference Final. Zulke prestaties geven aan dat er stabiliteit is in New York. Verdedigers Dan Boyle en Keith Yandle bleken waardevolle versterkingen, dus die zou ik proberen te behouden. Martin St-Louis is niet meer de topper van weleer. Als het nog zou kunnen, zou ik hem proberen te ruilen voor wat draft picks – ook al zijn dat second en third rounders.

Wat de Ducks nodig hebben is een sportpsycholoog. Eentje die de spelers kan uitleggen hoe je met de druk van een Game 7 om kan gaan. Anaheim verloor deze play-offs wéér een Game 7, het begint een beetje een trend te worden daar in Orange County. Er zal heel snel een einde moeten komen aan die trend, want de supersterren van het team – Ryan Getzlaf en Corey Perry – zijn inmiddels al dertigers. Het duurt dus niet meer zo heel lang voordat die twee hun ‘prime’ verlaten.

BR: Met Perry, Getzlaf, Beleskey en Kesler hebben de Ducks het prima voor elkaar. De verwachting is dat ze in de goal nu John Gibson naar voren zullen schuiven. Al denk ik niet dat je het verlies Frederik Andersen kan aanrekenen. Ze waren zo dichtbij.

In New York zullen ze vooral moeten proberen om Keith Yandle de behouden. Dat wordt sleutelen voor de GM om het binnen het salarishuis te passen. En moeten ze Henrik Lundqvist behouden? Tijdens zijn afwezigheid heeft Cam Talbot het perfect gedaan. Voor een fractie van het salaris. Wie heeft een goalie nodig met een cap hit van $ 8,5 miljoen?

Ik vind de vroege uitschakeling van St. Louis erg opmerkelijk. Top in het reguliere seizoen, maar een regelrechte flop als het er op aan komt. De contractverlenging voor coach Hitchcock vond ik wel opmerkelijk, want ik denk dat zijn tijd voorbij is. Volgend jaar dus weer een vroege exit?

JV: De Blues staan er volgend jaar weer en halen de play-offs, maar zullen echt een sterke goalie aan moeten trekken. In de play-offs ging het mis en dat was mede te danken aan het feit dat er geen goede doelman tussen de palen stond. Enige probleem; ik zie niet direct een adequate optie voor de Blues. De Rangers en Ducks zie ik ook volgend seizoen wel weer ver komen. De Rangers moeten er inmiddels wel om gaan denken dat hun defensie veroudert. Boyle 38, Girardi 31 en ook Henrik Lundqvist is alweer 33. Dat hoeft nog geen probleem te worden, maar de Rangers moeten er wel om denken dat dit in de toekomst ook niet gaat gebeuren. De prospect pool wordt al enkele jaren niet veel aangevuld en tijdens de aankomende twee draft hebben zij al geen first rounders meer tot hun beschikking. De Ducks moeten nog enkele belangrijke aanvallers opnieuw vastleggen. Daar hebben zij echter voldoende cap space voor. Als dat lukt, zou ver komen geen probleem moeten zijn; al adviseer ik de Ducks wel om ploegen als Arizona, Edmonton en Calgary in de gaten te houden.

Ook leuk om te lezen