NHL 3-on-3: verwachtingen, veranderingen, verrassingen

Door

Detroit Red Wings v New Jersey Devils
1) De Detroit Red Wings hebben Jeff Blashill naar voren geschoven als nieuwe headcoach. Goede keuze of hadden jullie voor iemand anders gekozen?

AA: Het is een hele dappere keuze, als je nagaat dat niemand minder dan Mike Babcock de afgelopen tien jaar achter de bench stond in Detroit. Om dan nu een relatief onbekende nieuweling zonder NHL ervaring als nieuwe coach te kiezen, vergt veel lef. Maar na er eens goed over nagedacht te hebben, vind ik het eigenlijk geen slechte keuze. Dragende krachten als Pavel Datsyuk, Henrik Zetterberg en Niklas Kronwall naderen de herfst van hun carrière. Er zal op de korte termijn dus een plan de campagne op tafel moeten komen om op de lange termijn succesvol te blijven, zoals de Red Wings dat al decennia lang zijn. Belangrijkste aandachtspunt is dan in mijn ogen het doorontwikkelen van jonge talenten. Jon Cooper heeft in Tampa Bay bewezen dat zo’n klus wel aan een ‘AHL groentje’ besteed kan zijn. Natuurlijk kan je niet van Blashill verwachten dat hij in zijn eerste jaar meteen de Jack Adams Award binnensleept. Maar hij beschikt in principe over genoeg spelersmateriaal, ook wat opkomende sterren en prospects betreft, om die winnaarsmentaliteit in Detroit in stand te houden. Het is aan Blashill zelf om te bewijzen dat hij de overstap naar de big leagues aankan.

BR: Het valt mij de laatste jaren op dat er meer coaches zonder NHL ervaring successen behalen. Vorig jaar bracht Patrick Roy de Avalanche naar de top van de Central Division. Dit jaar is Jon Cooper heel succesvol. De trend lijkt niet meer te zijn om te kijken naar wat iemand heeft bereikt in de NHL, maar meer naar wat iemand kan. Een mooi voorbeeld daarvan vind ik John Tortorella in Vancouver. De winnaar van de Stanley Cup in Tampa bracht de Canucks niets dan ellende. Desjardin was een rookie in de NHL, maar had een lange staat van dienst en bracht ze naar plek acht. Detroit zal heel goed weten uit welk hout Blashill gesneden is. En hij kent de spelers goed. Dit gaat helemaal goed komen.

JV: De Red Wings doen er geweldig aan om Jeff Blashill aan te trekken als nieuwe coach. De Red Wings hebben al jaren een puik beleid waarin spelers de kans krijgen om zich van onderaf te ontwikkelen en op te werken naar NHL-niveau. Blashill is hier de afgelopen jaren een belangrijke factor in geweest. Vele nieuwe namen in het team van de Red Wings zijn via Grand Rapids Griffins doorgegroeid naar NHL-niveau, mede dankzij het goede werk van hun coach Blashill. Die krijgt nu zelf ook de kans om het een stap hogerop te proberen. Blashill kent de organisatie en heeft weliswaar geen NHL-ervaring, maar dat betekent niet dat dit een slechte keuze is. De Red Wings houden vast aan hun beleid en dat is een prima keuze. Daar kunnen geld over de balk smijtende, niet presterende teams heel wat van leren.

Ook leuk om te lezen