NHL 3-on-3: Sprong, draft-winnaars en trades

Door

sprong3
Onze landgenoot Daniel Sprong is tijdens de 2015 NHL Entry Draft door de Pittsburgh Penguins gekozen met de 46th pick overall. Zien jullie hem ook daadwerkelijk in de NHL uitkomen? Zo ja, hoe snel?

JV: Vraag 1 is makkelijk: JA, natuurlijk gaat Daniel Sprong de NHL halen! En misschien nog wel sneller dan iedereen denkt. Normaliter zal Daniel het eerste seizoen nog volledig meedraaien in de QMJHL (net gedrafte spelers mogen nog niet in de AHL uitkomen). De Penguins hebben met Phil Kessel weliswaar een winger van wereldklasse binnen kunnen halen, maar het team zal nog steeds op zoek blijven gaan naar mogelijkheden op de flanken. Die zoektocht zou zomaar eens bij Daniel Sprong kunnen uitkomen. Sprong krijgt hoe dan ook de kans om te laten zien of hij al in het roster van de Penguins thuishoort. Mogelijk gunnen de Penguins Sprong negen wedstrijden om te laten zien wat hij waard is (zoals Sam Reinhart vorig seizoen bij Buffalo Sabres). Bij negen wedstrijden wordt het eerste jaar van zijn contract – wat hij nog moet tekenen – nog niet verbruikt. De prospect pool in Pittsburgh is overigens niet erg groot. Ik voorzie op dit moment concurrentie van spelers als Oskar Sundqvist. Sprong is niet de favoriet, maar wie weet kan hij verrassen. Zo niet; dan komt zijn debuut vanzelf wel.

BV: Is dat een strikvraag? Natuurlijk gaat Sprong de NHL halen! Hij en zijn familie hebben er al zoveel voor over gehad, maar dit wordt wel de lastigste stap. Zijn debuut in de NHL zal waarschijnlijk nog wel even duren. De scoutingrapporten lijken ook wel een beetje op die van Martin Frk. Frk is een echte goalscorer in het systeem van de Red Wings. De Tsjech werd als 49e gekozen in 2012 en speelt zijn wedstrijden in de AHL. Natuurlijk zijn er spelers die direct doorstomen naar de NHL, maar ik verwacht dat het zomaar drie tot vijf jaar zal duren in het geval van Sprong.

AA: Bij het zien van Daniel Sprong denk ik meteen aan Ilya Kovalchuk. De flair, de manier van stickhandlen en dat neusje voor de goals vind ik vrijwel identiek aan het profiel van ‘Kovy’. Zeker als je Sprong vergelijkt met een jonge versie van Kovalchuk, die in zijn tijd bij Atlanta nog bekend stond als een ‘dangling sniper’ met een uitzonderlijk scorend vermogen. Mijn punt is: hoewel Sprong in verdedigend en zeker ook fysiek opzicht nog enorme stappen zal moeten maken, heeft hij iets speciaals in huis. Hij is van nature productief en brengt wat extra’s in de aanvalszone. Dat zullen de scouts bij de Penguins ook wel hebben ingezien, Pittsburgh is tenslotte een aanvallend ingestelde ploeg. Juist om die reden zie ik Sprong vrij snel, misschien wel verrassend snel, zijn debuut maken en een kleedkamer delen met niemand minder dan Sidney Crosby en Evgeni Malkin.

Ook leuk om te lezen