Falcons en Patriots naar Super Bowl LI

Er werd veel verwacht van de NFC en AFC Championship wedstrijden. Na de spectaculaire ontknoping in Dallas leken de playoffs eindelijk ontvlamd. Helaas. De Green Bay Packers en Pittsburgh Steelers konden de hooggespannen verwachtingen niet waarmaken en bleken slechts figuranten tegen de ontketende Atlanta Falcons en New England Patriots. Die twee ploegen gaan over twee weken in Houston strijden om de Lombardi trophy tijdens Super Bowl LI.

Green Bay aanval kan Falcons niet bijhouden
Tijdens de laatste wedstrijd ooit in de Georgia Dome, het stadion van de Atlanta Falcons, gaf de Falcons aanval een show weg. Met een aanvallend plan van coördinator Kyle Shanahan, die wellicht de nieuwe hoofdcoach wordt van de San Francisco 49ers, werden de Green Bay Packers aan de hand van quarterback Matt Ryan en wide receiver Julio Jones weggevaagd. De eindstand: 44-21.
De aanvallende machine van de Falcons begon wederom sterk. Voor de achtste keer achter elkaar wist Atlanta zijn eerste aanvallende drive om te zetten in een touchdown, een NFL record. Van de Green Bay aanval werd verwacht dat deze de Falcons aanval bij zou kunnen blijven maar een kostbare fumble van fullback Ripkowski bij 10-0 gevolgd door een touchdown van de Falcons leek het verzet van de Packers te breken. Bij rust stond een 24-0 score op het bord en was de wedstrijd al zo goed als gespeeld. Daar kon zelfs Green Bay quarterback Aaron Rodgers niks meer tegen beginnen. De Falcons verdediging gaf hem geen tijd en lieten hem waar mogelijk voelen dat de bal te lang vast houden geen goed idee was.

Matt Ryan liet zien waarom hij de favoriet is voor de MVP titel dit seizoen. Op een avond waarop de dynamische running back tandem Freeman en Coleman in bedwang werd gehouden door de Green Bay verdediging deed Ryan alles goed. 27 van zijn 38 passes kwamen aan voor in totaal 392 yards en vier touchdowns. Daarnaast rende Ryan zelf ook nog een 14 yard touchdown binnen.

Het helpt natuurlijk als Julio Jones het op zijn heupen heeft. De wide receiver speelt met meerdere voetblessures maar daar was helemaal niks van te merken. Hij eindigde de avond met 180 yards en 2 touchdowns. De zwakke secondary van de Packers werd voor schut gezet door Jones en collega wide receiver Mohamed Sanu. Vooral cornerback Ladarius Gunter bleek totaal niet opgewassen tegen Jones.

Mochten de Packers aan het begin van de tweede helft nog illusies hebben gehad over deze wedstrijd dan werden deze door Jones meteen hardhandig om zeep geholpen. De 73 yard touchdown was het hoogtepunt van een avond die spanning ontbeerde.

Voor de Packers komt daarmee een abrupt einde aan het seizoen. De Falcons zijn de nieuwe NFC kampioenen en kunnen zich gaan opmaken voor een treffen met de New England Patriots.

Patriots verslaan Bell-loze Steelers
De wedstrijd om het AFC kampioenschap bleef in ieder geval tot de rust nog enigszins spannend. De aanval van de Pittsburgh Steelers kon het gemis van de in het eerste kwart geblesseerd geraakte runningback LeVeon Bell echter niet opvangen. Een aantal drops op belangrijke momenten van de wide receivers van de Steelers en Patriots quarterback Tom Brady in topvorm bleek te veel van het goede voor de Steelers. Eindstand 36-17 voor de New England Patriots.
De New England Patriots mogen zich na een dominante vertoning opmaken voor een negende Super Bowl. Een NFL-record. Quarterback Tom Brady, die vorige week tegen de Texans nog vaak onder druk stond, kreeg tegen de Steelers alle tijd van zijn offensive line en daar maakte de 39-jarige quarterback dankbaar gebruik van. 32 van Brady’s 42 passes kwamen aan voor 384 yards (een nieuw playoff record voor Brady) en 3 touchdowns.
Wide receiver Chris Hogan deed zijn bijnaam – 7eleven, want altijd open – eer aan. Samen met collega Julian Edelman zorgde hij voor een nieuw NFL playoff yardage record door twee spelers met 298 receiving yards. Ook de trukendoos mocht nog even open.

Het aanvalsplan van de Pittsburgh Steelers kon na één kwart de prullenbak in. Runningback LeVeon Bell, de belangrijkste schakel bij de Steelers aanval raakte geblesseerd aan zijn lies. Die andere superster, wide receiver Antonio Brown lag het grootste deel van de wedstrijd aan de ketting bij cornerback Malcolm Butler. Toch had het nog spannend kunnen worden als de Steelers bij een stand van 17-6 vlak voor rust een touchdown hadden gescoord toen ze daar 3 pogingen voor mochten ondernemen vanaf de 1 yard lijn. Het gemis van LeVeon Bell, die zowel als runner en receiver gebruikt kan worden in dit soort situaties liet zich echter voelen en de Patriots verdediging hield stand.
De tweede helft was volledig voor de Patriots waardoor de spanning ver te zoeken was. Fouten van de jonge Steelers receivers Hamilton (drop in de endzone), Rogers (fumble) en tightend James (drop bij 3rd down) hielpen quarterback Ben Roethlisberger niet. De Patriots bleven keurig gebruik maken van de ruimte die de Steelers verdediging weggaf. Patriots runningback (en ex-Steeler) Blount nam vervolgens de hele Steeler verdediging op zijn rug op weg naar de endzone om zo de laatste Steelers hoop weg te nemen.

Voor de Steelers viel zo het doek. De AFC kampioenen New England Patriots mogen zich opmaken voor weer eens een Super Bowl. Coach Bill Belichick en Tom Brady hopen daar hun 5e kampioenschap te gaan winnen wat ze het record dat ze nu nog met anderen moeten delen alleen zou geven. Genoeg motivatie dus. Al zullen ze dat niet nodig hebben.