NFL: Vooruitblik seizoen 2011/2012 (6)

Door

Vannacht wachten miljoenen NFL fans in spanning of wie hun club zal selecteren. De draft is extra spannend voor de fans van de wat minder presterende NFL teams. Zij weten dat hun club via een hoge selectie in de draft iemand kan toevoegen die een directe impact zal hebben.

Althans, dat is de bedoeling.

Toch slaan clubs ook wel eens de plank mis. Volledig mis. Hier zijn drie van de grootste Draft-busts.

Ryan Leaf

In de aanloop naar de draft van 1998 ging de discussie over maar één ding. Peyton Manning…of Ryan Leaf. Leaf had de sterkere arm, Manning was de meer complete quarterback. De Colts selecteerden als eerste, de Arizona Cardinals als tweede. De Colts kozen voor Manning, maar het was San Diego dat aan de haal ging met Leaf.

De Chargers kozen als derde maar wilde Leaf zo graag hebben dat ze bereid waren er elke prijs voor te betalen. De Cardinals waren niet te beroerd om hun 2de selectie te ruilen voor een tweetal eerste selecties van San Diego (die van 1998 en 1999), een selectie uit de 2de ronde én pro-bowler Metcalf.

Aan zelfvertrouwen geen gebrek. Leaf voorspelde voor het seizoen minimaal één Superbowl te winnen in San Diego. Het contract van een Leaf was enorm; hij kon 32 miljoen dollar verdienen in vier jaar.

Het duurde maar enkele wedstrijden voordat Leaf, die niet om kon gaan met de druk, één van de slechtste prestaties van een quarterback aller tijden.

14 misplaatste passes (van de 15) en drie fumbles verwezen Leaf al vroeg in zijn carrriere naar de bank. Hij kwam nog wel terug op het veld voor San Diego, maar zijn resterende rookie jaar was zwaar ondermaat; hij eindigde het seizoen met een historisch lage quarterback-rating van 39.

Na een gemist tweede seizoen en een serie van ruzies met het management van de Chargers mocht Leaf de koffers pakken en bleek alle moeite die de Chargers voor hem hadden gedaan tijdens de draft voor niets.

Jamarcuss Russel

Die moeite hoefde de Oakland Raiders niet te doen voor Jamarcuss Russell. In 2007 selecteerden zij als eerste en viel de keuze op de quarterback die net het college seizoen had afgesloten met een nationale titel voor Louisiana State University. Russell is al eerder genoemd in deze vooruitblikken op de draft, maar in het kort kwam het op het volgende neer: Russell was sterk genoeg om, al zittend op de 50-yard line, de bal tussen de goalposts door te gooien en dat bleek meer dan genoeg reden voor Oakland om hem te selecteren.

Met een eerste keuze en een contract van 60 miljoen dollar komen ook hoge verwachtingen en Russell heeft helaas geen moment laten zien aan die verwachtigen op te kunnen lezen.

In de drie daarop volgende jaren won hij slechts zeven van de vijfentwintig wedstrijden waar hij in speelde en deed hij de bal maar liefst achtendertig keer hoogstpersoonlijk cadeau aan tegenstanders; 23 interceptions (tegenover 18 touchdowns) en 15 fumbles die door tegenstanders werden heroverd. Dan hebben we het nog maar niet over die tien fumbles die zijn ploeggenoten voor Oakland wisten te behouden.

Met het binnenhalen van een aantal andere quarterbacks gaven de Raiders al een signaal af naar Russell, die wéér te zwaar op kwam draven voor de eerste voorbereidingen op het seizoen. In mei 2010 iets meer dan drie jaar nadat de Raiders in hem de toekomst van hun franchise zagen, vonden zij het wel genoeg en werden alle banden met Russell verbroken.

In tegenstelling tot bij Ryan Leaf destijds heeft er bij de slechts vijfentwintig jaar oude Russell tot op de dag van vandaag nog geen ander NFL team aangeklopt.

Brian Bosworth

The Butkus award is de prijs die wordt gegeven aan de beste linebacker in college. Brian “de Bozz” won hem, als enige speler ooit, maar liefst twee keer. Hij was een dominante linebacker voor de Universiteit van Oklohama, maar werd tegen het einde van zijn universiteitscarriere geschorst wegens het gebruik van steroïden.

Desalniettemin was Bosworth een sensatie, die bovenal zichzelf zo goed achtte dat hij zelf dacht te kunnen beslissen voor welke teams hij wel en niet wilde uitkomen.

Uiteindelijke belandde hij bij de Seattle Seahawks, waar hij vooral uit bleef blinken in het opzetten van een grote mond. Hij werd de bestbetaalde rookie in de geschiedenis van de NFL.

Vanwege de afspraken over welke rugnummers bepaalde posities mogen hebben in de NFL mocht Bosworth niet met zijn nummer 44 uitkomen in de NFL, waarop hij de league prompt aanklaagde.

Het effectieve einde van de carriere van Bosworth kwam op de 2-yard line tegen de Los Angeles Raiders. Op nationale televisie denderde Raiders’ runningback Bo Jackson op de goal line af. Het enige wat Bo scheidde van een touchdown was de nummer 55 van Seattle. Alsof Bosworth er niet stond duwde Jackson hem achteruit de endzone in. Het moment was vooral pijnlijk vanwege de belofte van Bosworth voor de wedstrijd dat hij Bo Jackson in zijn achterzak zou hebben.

Zijn imago zou de klop nooit te boven komen. Een schouderblessure maakte al na twee jaar een einde van te hoog gedrafte linebacker.

Foto:

Ook leuk om te lezen