NFL Update: Ravens reageren op ESPN’s beschuldigingen in zaak Ray Rice

Door

Baltimore Ravens Super Bowl XLVII Media Availability

De Baltimore Ravens hebben gisteren een mededeling verspreid waarin ze reageren op het nieuws dat ESPN eind vorige week bracht in hun programma ‘Outside the Lines’. In die aflevering had men het over de zaak Ray Rice en werd onder andere beweerd dat de Ravens al enkele uren na het incident de bewuste beelden uit de lift in handen kregen, maar weigerden Rice’s contract te verbreken. Bovendien zou coach John Harbaugh meermaals aangedrongen hebben om Rice te ontslaan, waarna hij telkens stuitte op het veto van de clubleiding.

In de verklaring van de Ravens staat nu dat de club belooft open en transparant te zijn met haar fans, sponsors en het algehele publiek. Bovendien ontkent de club dat coach Harbaugh zou hebben aangedrongen op het ontslag van Rice na het uitbrengen van de beelden in februari. “De beelden (van de eerste video) hebben coach John Harbaugh geschokt, zo melden bronnen binnen én buiten de club”, aldus ESPN in de bewuste aflevering. “De Super Bowl-winnende coach drong daarna aan bij zijn bazen om Rice onmiddellijk te ontslaan, zeker wanneer het team bewijs had dat Rice weldegelijk zijn verloofde zou geslagen hebben… Maar Harbaugh’s vraag werd al snel geweigerd door het management: eigenaar Steve Bisciotti, voorzitter Dick Cass en general manager Ozzie Newsome.”

Nu ontkent Harbaugh dat het zo gegaan is: “Ik heb nooit aangeraden om Ray Rice te laten gaan na het zien van de eerste video”, aldus Harbaugh in de verklaring gisteren. “Ik was verontrust door de video en ik vertelde dat de feiten de gevolgen zouden moeten bepalen. Toen ik de tweede video zag, had ik onmiddellijk het gevoel dat we Ray moesten ontslaan.” Naast het officiële statement, reageerde ook Ravens eigenaar Bisciotti op de beschuldigingen van ESPN tijdens een persconferentie. Bisciotti beweert dat het hele verslag dat ESPN bracht over hoe de Ravens en de NFL omgingen met het incident, gebaseerd is op bronnen die de belangen behartigen van de geschorste running back. “Ik geloof dat het duidelijk was, dat de meerderheid van ESPN’s bronnen mensen waren die voor Ray werken”, aldus Bisciotti. “Vrijwel alles was anoniem, maar het was duidelijk dat het ging om Ray’s advocaat, manager en vrienden. Ze zijn bovendien bezig met het voorbereiden van een zaak om Ray in ere te laten herstellen en dat kan het best door te laten uitschijnen dat de rest liegt.”

ESPN beweert echter dat de makers van “Outside The Lines” met meer dan twintig verschillende bronnen hebben gesproken over een periode van elf dagen vooraleer het programma werd uitgezonden. In het programma werden clubwerknemers, huidig en voormalige medewerkers van de NFL, vertegenwoordigers van de NFLPA (spelersassociatie), maar ook adviseurs en vrienden van Rice geciteerd. Daarnaast geeft Bisciotti aan dat hij zich schaamt voor het feit dat de Ravens niet harder hebben aangedrongen op het verkrijgen van de bewuste beelden uit de lift. Hij laat bovendien weten dat niemand bij de club ontslagen zal worden voor hoe deze situatie gelopen is. Bisciotti eindigde door te zeggen dat hij nog steeds meent dat hij Rice zou kunnen vergeven en hij welkom is in de toekomst om een job te vervullen bij de Ravens.

Terelle Pryor in beeld bij Tampa Bay?

Josh McCown breekt vooralsnog geen potten bij de Tampa Bay Buccaneers en dus gaat de club stilaan op zoek naar andere opties op de positie van quarterback. Dit zou wel eens goed nieuws kunnen zijn voor Terrelle Pryor, aldus ESPN journalist Field Yates.

Volgens Yates zou de ex-quarterback van de Oakland Raiders maandag hebben getraind in Tampa Bay. Pryor werd voor het seizoen nog net gecut bij de Seattle Seahawks na een niet zo schitterend training camp.

James Harrison keert terug uit pensioen
Linebacker James Harrison kondigde nog geen maand terug zijn pensioen aan bij de Pittsburgh Steelers, maar is al terug op het trainingsveld. NFL Network journalist Ian Rapoport reports wist dit nieuws te vertellen gisterenavond.

Harrison is ondertussen 36 en liet al in maart weten dat hij graag zou terugkeren naar Pittsburgh. Nu de Steelers in hoge nood zijn, na het uitvallen van inside linebacker Ryan Shazier en outside linebacker Jarvis Jones, is Harrison eindelijk weer welkom. Het valt nog af te wachten of hij meteen weer in vorm zal zijn om te spelen, maar hij kan alvast beginnen met enkele ‘simpele’ wedstrijden tegen de Buccanneers en Jaguars de komende weken.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen