NFL Update: NFL introduceert nieuwe policy

Door

NFL Commissioner Roger Goodell Holds News Conference After Meeting With Team Owners

Alle NFL teams hebben unaniem ingestemd met een nieuwe Personal Conduct Policy. Dat liet NFL Commissioner Roger Goodell afgelopen nacht in Dallas, Texas weten tijdens een persconferentie na afloop van een league meeting. In 1997 werd er voor het eerst een off-field policy opgesteld door de NFL, waarin spelers van de league ook op hun gedrag buiten de lijnen aangesproken en bestraft kunnen worden. In 2007 werd deze voor de eerste keer herzien.

De hernieuwde policy was nodig naar aanleiding van alle commotie die de laatste maanden ontstaan was na diverse ernstige – en in de media uitgebreid belichte – incidenten waarbij spelers buiten de lijnen betrokken waren bij onder meer geweldsdelicten, overtredingen van drugswetten en rijden onder invloed.

De afgelopen vier maanden hebben teams, de league en diverse andere experts op het gebied van huiselijk geweld, seksuele intimidatie, oud-spelers en de NFL spelers associatie (NFLPA) uitvoerig met elkaar gesproken en kwamen tot deze hernieuwde policy.

De nieuwe policy houdt – in het kort – ondermeer het volgende in:

  • Meer bijstand op kosten van de NFL voor slachtoffers, familie en overtreders;
  • De lijst met ontoelaatbaar gedrag is verder uitgebreid;
  • (Meer) Onafhankelijk onderzoek;
  • Gespecificeerde criteria op basis van waarvan een speler die ‘onder curatele staat’ doorbetaald mag worden;
  • Een automatische – onbetaalde – schorsing van minimaal zes wedstrijden voor overtreders;
  • De commissioner wijst een hoog gekwalificeerde league official met kennis van strafrecht aan die zich buigt over disciplinaire sancties. Hiervoor wordt een nieuwe instantie binnen de NFL in het leven geroepen: Special Counsel for Investigations and Conduct;
  • De mogelijkheid om in beroep te gaan;
  • De toezegging van Commissioner Goodell dat deze nieuw opgestelde policy jaarlijks onder de loep wordt genomen door de nieuw op te richten Conduct Committee, waarin afgevaardigden van NFL eigenaren zitting nemen. Deze instantie zorgt ervoor dat de policy up-to-date blijft en waar nodig aangepast en herschreven wordt.

Al met al moet deze nieuwe policy er aan bijdragen dat er minder overtredingen gemaakt worden, maar dat bij een overtreding de te nemen stappen en procedures transparant en overzichtelijk zijn voor alle betrokken partijen.

Cam Newton heeft het ziekenhuis verlaten

Carolina Panthers v New Orleans Saints

Cam Newton is weer thuis. Woensdagochtend kreeg Newton groen licht van de doktoren om het ziekenhuis te verlaten. Dinsdag raakte Newton betrokken bij een auto-ongeluk, waaraan hij zelf overigens geen schuld had. Bij dat ongeluk liep hij twee fracturen in zijn onderrug op.

Voorlopig zal Newton niet kunnen spelen en zal backup quarterback Derek Anderson de honeurs waarnemen. Aanstaande zondag nemen de Carolina Panthers het op tegen de Tampa Bay Buccaneers. In week 1 speelde Anderson ook als starter, ook toen tegen de Bucs. De Panthers wonnen die wedstrijd.

Wellicht laatste wedstrijd voor Ndamukong Suh op Ford Field

Tampa Bay Buccaneers v Detroit Lions

Zondag spelen de Detroit Lions op Ford Field en volgens ster defensive lineman Ndamukong Suh kan dat wel eens zijn laatste thuiswedstrijd voor de Lions zijn. Suh liet in de Amerikaanse media weten dat niet hij, maar zijn agent Jimmy Sexton bepaald waar hij volgend seizoen onder contract staat.

“Het is Jimmy zijn beslissing. Waar hij voor kiest, daar gaan we voor. Je mag Jimmy bellen als je me niet gelooft.” Op de vraag of Suh echt serieus is en dat inderdaad Sexton bepaald waar hij speelt, zei hij: “Naar alle waarschijnlijkheid wel. Inderdaad.”

Aan het einde van dit seizoen is Suh free agent en dus het moment om flink te cashen. En Suh steekt dat niet onder stoelen of banken. De Lions zullen all-in moeten gaan willen ze Suh in Detroit houden. Mocht het op een vertrek aankomen, dan is Suh daar niet heel rouwig om. Op de vraag wat zijn meest memorabele momenten zijn geweest bij de Lions noemt hij de overwinningen en Thanksgiving. Mooie vent.

Foto’s: Getty Images

 

Ook leuk om te lezen