NFL Update: Cutler wordt verruild voor Clausen

Door

New Orleans Saints v Chicago Bears

De kwakkelende Chicago Bears hebben besloten om de geplaagde quarterback Jay Cutler te benchen voor hun wedstrijd tegen de Detroit Lions, aankomende zondag. Jimmy Clausen gaat de honeurs als signal caller waarnemen, aldus diverse Amerikaanse media.

Het gaat dit seizoen alles behalve soepel bij Cutler. De Bears staan op 5-9 en in de afgelopen wedstrijd (tegen de New Orleans Saints) werden twee passes van Cutler onderschept door de Saints. En daarmee komt zijn totaal aantal intercepties voor dit seizoen op 18. Een onaanvaardbaar hoog aantal voor de best betaalde offensieve kracht binnen de NFL. Want Cutler is dit seizoen goed voor 22,5 miljoen dollar aan salaris.

Zijn ratings tegen de Saints: passer rating van 55,8 (laagste van het seizoen); quarterback rating van 6,8 (in week 10 tegen de Green Bay Packers was het nog slechter met 6,0) en hij werd ook nog eens zeven (!) keer gesacked, het hoogste aantal sacks dit seizoen.

De Bears’ verdediging was de afgelopen twee seizoenen al niet al te best, maar sinds dit seizoen hapert ook de aanval op alle fronten. Waren ze eerder nog 2e op de lijst van beste offensieve ploegen, staan ze nu op de 19e plek. En de Bears wisten nog in geen enkele wedstrijd (meer dan) dertig punten te noteren.

Jimmy Clausen mag nu dus gaan laten zien wat hij waard is. Hij kreeg dit seizoen in drie wedstrijden speeltijd en was daarin goed voor 3-9. In 2010 werd Clausen door de Carolina Panthers geselecteerd in de tweede ronde van de draft en speelde dertien wedstrijden in zijn rookie season, waarvan tien als starter. Cijfers in die tien wedstrijden: 1-9. Cam Newton werd vervolgens naar Carolina toegehaald en Clausen was gezien.

De Bears hebben een groot probleem, niet alleen binnen de selectie, maar op alle fronten. En daar gaat Jimmy Clausen geen verandering in brengen.

Jim Harbaugh kandidaat voor head coach positie bij Michigan

San Francisco 49ers v Seattle Seahawks

Over de toekomst van San Francisco 49ers head coach Jim Harbaugh wordt druk gespeculeerd, zeker nu zijn team uitgespeeld is voor een plek in de play-offs en ze na vier opéénvolgende jaren ineens moeten toekijken wie er een gooi gaat doen naar de Super Bowl.

Volgens diverse media heeft de universiteit van Michigan (Wolverines) Harbaugh een contract met een duur van zes jaar voorgelegd, ter waarde van 49 miljoen dollar. Dat komt neer op 8,17 miljoen dollar per seizoen en als Harbaugh daadwerkelijk tekent, zou hem dat in één klap de best betaalde coach binnen de NCAA maken. Die eer is nu weggelegd voor Nick Saban, de super coach van de Alabama Crimson Tide (die verdient 1,21 miljoen dollar minder per seizoen).

Andere personen rondom Harbaugh ontkennen echter dat hij serieuze interesse heeft om (weer) op college niveau te gaan coachen. Diverse spelers binnen de 49ers verweten Harbaugh wel eens teveel als college coach te denken – zeker betreft discipline – dus wat dat betreft zou Harbaugh niet misstaan op college level.

Ray McDonald niet langer meer op loonlijst 49ers

San Francisco 49ers v Arizona Cardinals

Per direct hebben de San Francisco 49ers besloten om het contract van Defensive End Ray McDonald te ontbinden. De reden daarvoor laat zich bijna al raden: tegen McDonald loopt een onderzoek wegens seksueel geweld. Het is dit seizoen het zoveelste incident waarin een speler van een dergelijk vergrijp verdacht wordt.

49ers’ general manager Trent Baalke haalde in de media uit naar McDonald: “Het gaat om een patroon van bedroevend gedrag. We verwachten heel veel van onze spelers en houden hen verantwoordelijk voor hun gedrag en acties.”

Laat in de avond van afgelopen dinsdag deed een lokaal ziekenhuis melding bij de plaatselijke politie dat een vrouw slachtoffer was geworden van seksueel geweld en daarvoor behandeld werd. Onderzoekers waren toen al bezig het huis van McDonald te doorzoeken.

De vrouw zou die dag daarvoor aangevallen zijn. Na vooronderzoek wisten rechercheurs een huiszoekingsbevel te bemachtigen om de woning van McDonald door te lichten. Overigens is McDonald (nog) niet gearresteerd en zijn er ook nog geen aanklachten ingediend tegen hem.

Toch vonden de 49ers het noodzakelijk om deze actie te ondernemen. CEO Jed York en HC Jim Harbaugh waren bij de beslissing betrokken.

Colin Kapernick had er ook nog iets over te zeggen: “Dit is niet iets dat je wilt horen. Hij is voor vele binnen het team een goede vriend en niemand dacht slecht over hem. Hopelijk gaat het om een misverstand. Toch snap ik de beslissing die de organisatie gemaakt heeft. Voor de rest zijn het mijn zaken niet.”

Afgelopen maand nog, besloot het openbaar ministerie van Santa Clare County om verder geen aanklacht in te dienen tegen McDonald, naar aanleiding van een verdenken van huiselijk geweld tegen zijn verloofde, daterend van 31 augustus j.l.

Ray McDonald was dit seizoen goed voor 39 tackles en 3 sacks.

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen