NFL Update: Clowney begint zwak, maakt indruk bij 40-yard dash

Door

2014 NFL Combine

Voorafgaand aan de combine verklaarde defensive end Jadeveon Clowney dat hij records zou verbreken en dat iedereen versteld zou staan van zijn fysieke mogelijkheden. Bij het eerste onderdeel stelde Clowney echter teleur, tijdens de bench press kwam Clowney niet verder dan 21 herhalingen. Ter vergelijking: quarterback Brady Quinn kwam in 2007 tot 24 herhalingen en tijdens deze combine was er zelfs een punter (Pat O’Donnell, Miami) die tot een hoger aantal kwam (23). Mario Williams, die in 2006 de eerste draftkeuze was, en waar Clowney veel mee wordt vergeleken, kwam in zijn combine in 2006 tot 35 herhalingen.

Hoewel de bench press zelfs niks zegt zal het volgens analisten wel weer de geruchten aanwakkeren dat Clowney lui kan zijn en soms moeite heeft om zichzelf te motiveren voor elke play. Iets wat in zijn laatste seizoen bij South Carolina vaak naar buiten kwam nadat hij door blessures en andere ongemakken een stuk minder dominant was dan het vorige seizoen.

Een concurrent van Clowney, Dee Ford, was duidelijk in zijn commentaar toen men hem vroeg over de kwaliteiten van Jadeveon Clowney: “Ik weet zeker dat ik beter ben dan Clowney. Iedereen heeft het telkens over zijn lengte en fysieke aspecten, maar wie naar de beelden kijkt ziet dat hij een blind paard is. Ik probeer juist veel van mijn spel te bestuderen en door middel van mijn techniek beter te zijn dan de rest.”

Overigens zal de Auburn-alumnus Ford vandaag niet in actie komen tijdens de resterende oefeningen: hij blijft aan de kant met een blessure. Clowney komt wel in actie en kan na zijn zwakke bench press alsnog de criticasters de mond snoeren met een goede prestatie.

UPDATE: Bij de 40-yard dash heeft Clowney zich zojuist al gerevancheerd. Met een tijd van 4.47 liet de defensive end zien dat hij inderdaad over hele bijzondere fysieke kwaliteiten beschikt. Hieronder een gifje waarin te zien is hoe snel de grote Clowney is in vergelijking met Johnny Manziel:

johnny-football

Johnsons record blijft overeind, speler verlaat combine na bericht van God

Het 40-yard dash record van Titans-runningback Chris Johnson lijkt ook dit jaar niet verbroken te gaan worden. Wel was er één runningback die heel dichtbij kwam: Dri Archer van Kent State kwam tot een tijd van 4.26, 0.02 langzamer dan Chris Johnson die bij zijn combine tot een tijd van 4.24 kwam.

Sommige spelers verlaten de combine weleens vanwege een blessure of vanwege problemen in de privésfeer, maar Adam Muema had wel een hele aparte reden om de NFL Combine te verlaten: God had hem verteld dat hij gedraft zou worden door de Seattle Seahawks als hij direct de combine zou verlaten.

De San Diego State-alumnus bedacht zich vervolgens geen moment omdat het zijn droom zou zijn om voor Seattle uit te komen. Verder kreeg Muema naar eigen zeggen de boodschap mee om “rust te nemen en een moment voor zichzelf te nemen”.

Fresno State v San Diego State
Adam Muema verliet de NFL Combine na een persoonlijke boodschap van God

Spotlight op Sam

Ook was de spotlight wederom gericht op Michael Sam, die naar alle waarschijnlijkheid de eerste openlijk homoseksuele speler in de NFL gaat worden. Sam benadrukte wederom dat hij niets liever wilt dan enkel beoordeeld te worden op zijn football kwaliteiten.

Sam ging ook in op de situatie rondom de Miami Dolphins, waar afgelopen jaar een grote rel was rondom een ruzie tussen Jonathan Martin en Richie Incognito. “Als de Dolphins mij zouden kiezen zou ik daar met plezier gaan spelen. Als iemand mij echter aanvalt met woorden dan zal ik zeker een gesprek met die persoon aangaan en er wat aan doen.”

De Missouri-alumnus zal vandaag onder andere uitkomen tijdens de 40-yard dash voor defensive linemen en de vertical jump.

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen