NFL trekt met US Army ten strijde tegen hersenletsel

Door

 

In een poging het risico op hersenletsel te verminderen is de NFL een samenwerking aangegaan met het Amerikaanse leger. De league is geinteresseerd in een technologie die al sinds 2007 door Amerikaanse troepen in Afghanistan wordt gebruikt. Soldaten worden daar voorzien van een zogenoemde “blast-sensor” in hun helm die wordt gebruikt bij het monitoren van hoofdletsel na bomaanslagen. NFL-commissioner Goodell en enkele spelers hebben hierover gesproken in het Pentagon.

Testen

Op dit moment worden de sensoren getest door de NFL om te kijken of ze kunnen worden ingezet om het aantal hersenschuddingen terug te dringen, of tenminste de ernst ervan te verminderen. Onderzoeksdata wordt gedeeld met artsen en onderzoekers van het leger, aldus een woordvoerder van de NFL aan Stars and Stripes, een publicatie die zich richt op het Amerikaanse leger.

Psychologie

Overigens is niet alleen de technologie van belang, ook de psychologie speelt een belangrijke rol. Evenals soldaten hebben NFL-spelers de neiging door te gaan bij verwondingen of blessures en kunnen zo nogal terughoudend zijn om een hersenschudding te melden. Met deze maatregel kunnen de spelers beter in de gaten gehouden worden en verlaagd dat misschien de drempel om te praten over hoofdtrauma.

Zelfdoding

De bewustwording rondom hersenletsel bij (oud)NFL-spelers is momenteel hard aan het groeien sinds enkele tragische zelfdodingen van spelers die op latere leeftijd de blijvende gevolgen van hoofdtrauma ondervonden. Ex-Charger speler Junior Seau schoot zichzelf onlangs in de borst en ook oud Bears-speler Dave Duerson beroofde zichzelf op die manier van het leven. Luguber detail is dat deze spelers zichzelf in de borst schoten zodat hun hersenen onderzocht konden worden.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen