NFL schikt met oud-spelers

Door

Buffalo Bills v Arizona Cardinals

De NFL is een schikking van zo’n 765 miljoen dollar overeengekomen met de ruim 4500 oud-spelers die een rechtszaak tegen de organisator van Amerika’s professionele footballcompetitie hadden aangespannen. De oud-spelers beschuldigden de NFL ervan bewust informatie over de schadelijkheid van herhaaldelijke klappen op het hoofd en hersenschuddingen te hebben verzwegen.

Veel voormalig spelers hebben te maken met verschillende neurologische aandoeningen als gevolg van hersenschuddingen die ze tijdens hun actieve carrière opliepen. Spelers als Hall of Famer Tony Dorsett en Super Bowl winnaar Jim McMahon zijn jaren bezig geweest met het opzetten van een zogenaamde class action-zaak en ook de nabestaanden van Junior Seau, die vorig jaar zelfmoord pleegde omdat hij niet wilde leven met de gevolgen van zijn hersenbeschadiging hadden zich bij de groep oud-spelers gevoegd.Junior Seau #55

Voor de NFL is de schikking goed nieuws. Het bedrag mag dan groot lijken, voor een organisatie met inkomsten van ongeveer tien miljard dollar per jaar is de schade te overzien. Zeker ook omdat het bedrag over een periode van twintig jaar mag worden uitgekeerd. Verder is overeengekomen dat de schikking geen verklaring van schuld is.

Het grootste deel van het geld wordt gebruikt om spelers en nabestaanden te compenseren voor de geleden schade. Een kleiner deel wordt gebruikt voor medisch onderzoek en research. Hoeveel geld er per speler beschikbaar komt is nog niet helemaal duidelijk, de groep kan nog groeien of krimpen, afhankelijk van hoeveel oud-spelers zich nog aanmelden en wie er afvallen na medisch onderzoek. Verder is het bedrag afhankelijk van de leeftijd en het aantal dienstjaren van de speler.

De NFL is overigens al jaren bezig de league veiliger te maken door wijzigingen in de regels waardoor er minder harde botsingen tussen spelers zijn. Zo is enkele jaren terug de plaats van waar de kickoff wordt genomen veranderd, regels met betrekking tot tackles worden steeds verder aangescherpt en ook de uitrusting als de helmen bieden steeds meer bescherming.

Ook leuk om te lezen