NFL Recap: AFC Wild Card voor Baltimore Ravens

Door

at M&T Bank Stadium on December 28, 2014 in Baltimore, Maryland.

Op de slotdag van het reguliere NFL seizoen stonden er binnen de AFC drie krakers op het programma. De grootste daarvan was de partij tussen de San Diego Chargers tegen de Kansas City Chiefs. In hun AFC West divisie gingen ze met elkaar de strijd aan om die felbegeerde Wild Card. De Chargers waren bij winst zeker van een plek in de play-offs. De Chiefs moesten winnen en waren dan afhankelijk van twee andere teams: De Baltimore Ravens moesten dan verliezen tegen de al uitgeschakelde Cleveland Browns en de Houston Texans mochten dan niet winnen van de Jacksonville Jaguars. Voor de Ravens gold eenzelfde soort scenario als de Chargers: zelf winnen en dan hopen dat de Chargers niet winnen. Of zelf gelijkspelen, maar dan moesten de Chargers verliezen. Spektakel en spanning alom dus.

First Down

De thuisspelende Chiefs lieten er geen gras over groeien, ook zonder Alex Smith in de gelederen. Er was maar één ploeg die aanspraak deed op de overwinning en zo geschiedde: 7-19 voor de Kansas City Chiefs. Een overwinning voor de Ravens was dus genoeg voor de laatste AFC play-off plek en die kans lieten de Ravens niet onbenut: 10-20 tegen de Browns. En dus gaan de Ravens voor het eerst sinds het winnen van Super Bowl XLVII weer door naar de play-offs. Voor de San Diego Chargers eindigt het seizoen – na een voortvarende start – in mineur.

Terug naar Arrowhead Stadium. Waar een overwinning voor de Chargers dus voldoende was geweest. Maar de offense kwam er niet aan te pas tegen de pass rush van de Chiefs. Justin Houston was goed voor vier sacks, totaal aantal voor de Chiefs liefst zeven. Erg veel vertrouwen hadden de Chargers ook niet in hun passing game. En dat bleek dus ook terecht.

Ondanks dat de Chiefs het niet redden, heeft head coach Andy Reid wel weer een winnend seizoen achter zijn naam: 9-7. Wel maakte hij het in het vierde kwart nog onnodig spannend door voor de pass te kiezen, in plaats van de zo effectieve running game. Chase Daniel stapelde fout op fout (terwijl zijn eerste negen passes van de wedstrijd nog allemaal gevangen werden), waardoor de Chiefs bijna nog in de problemen kwamen.

Voor beide ploegen zit het seizoen erop en is het back to the drawing boards. Waar de Chargers vooral behoefte aan hebben is aan betere verdedigers en een effectieve pass rush. De Chiefs zullen in het offseason hun pijlen richten op meer offensieve krachten. Met een 9-7 record heeft Andy Reid het maximale uit dit team weten te halen.

Ondertussen in M&T Bank Stadium

Grote vreugde bij de Baltimore Ravens. Met een 10-6 record mogen ze zich weer melden tussen de groten der NFL-aarden. En Joe Flacco weet inmiddels hoe zoet de smaak van een Super Bowl overwinning smaakt. Toch zag het er na de eerste  drie kwarten nou niet bepaald goed uit voor de Ravens. Flacco miste twee sterkhouders in zijn O-line. Tot aan het vierde kwart hielden de Browns de Ravens op slechts vijf yards per play. Pas in het laatste kwart kwam Flacco los en wist hij Torrey Smith en Kamar Aiken te vinden voor twee touchdowns en de wedstrijd in het voordeel van de Ravens te beslechten. Om ook tijdens de play-offs een rol van betekenis te kunnen spelen zullen Flacco & Co uit een ander offensief vaatje moeten tappen.

Third and Long

* Door de resultaten van eerder genoemde wedstrijden deed het resultaat er in Houston niet meer toe. De Texans wonnen wel van de Jacksonville Jaguars: 17-23. Grote man aan de zijde was kandidaat MVP JJ Watt. Met drie sacks – waaronder een safety in het vierde kwart – komt Watt voor de tweede keer op een totaal aantal van twintig of meer sacks per seizoen (eerder ook al in 2012). Ongekend. Nog nooit was een D-lineman zo dominant als JJ Watt dit seizoen is geweest. Alleen daarom al verdient JJ Watt wellicht meer dan wie dan ook de MVP Award.

* Problemen voor Johnny Manziel. Zijn vervanger, Connor Shaw, een undrafted quarterback, zag er vele malen beter en zelfverzekerder uit dan Manziel in zijn debuutseizoen heeft laten zien. Hij eindigde met 14-uit-28 en een totaal aantal van 177 yards. Dat de Ravens overigens weinig ontzag hebben voor de verdediging van de Browns bleek wel uit het feit dat ze in het eerste kwart bij een fourth down in de red zone, gewoon op zoek gingen naar de touchdown.

Extra Point

Kijk mee en geniet van wat de laastste speeldag in de AFC ons bracht:

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen