NFL-lockout is een feit

Door

,,Er is geen constructieve basis om verder te praten,” concludeerde de federale bemiddelaar Gerard Cohen vrijdagmiddag over de CBA-bespringen tussen NFL-clubs en spelers, De gevreesde lockout werd daadoor ontonkoombaar.

Vorige week, toen de clubeigenaren en de spelersvakbond afspraken om de deadline van de huidige collectieve arbeidsovereenkomst (CBA) te verlengen, gloorde er nog hoop. Hoop die deze eerder week alleen nog maar toennam toen naar buiten sijpelde dat een competitie met achttien duels van de onderhandelingstafel werd gehaald.

Spelersvakbond NFLPA koos er vrijdag echter voor om zich als vakbond de decertificeren, waardoor de spelers individueel processen kunnen aanspannen tegen de NFL.

De NFL riep de vakbond in een verklaring op om ‘onmiddellijk terug te keren naar de onderhandelingstafel’, maar die noodkreet mocht niet baten.

,,Deze vakbond heeft ervoor gekozen om de gezamenlijke onderhandelingen te verlaten ten faveure van een schijnvertoning,” aldus de footballbond.

De NFLPA liet op haar beurt weten dat het verder zal gaan als een professionele handelsorganisatie, die zichzelf als doel stelt om de belangen van huidige en voormalige spelers te behartigen.

De clubs en spelers moeten het onder andere eens zien te worden over de verdeling van de inkomsten (negen miljard dollar in totaal) en een nieuwe salary cap.

Woede en teleurstelling vochten om voorrang nadat bekend werd dat een lockout onontkoombaar lijkt.

,,Een trieste dag voor football,” reageerde Damien Woody, na drie jaar bij de New York Jets nu free agent. ,,Als spelers wilden we dit niet, maar we zagen geen andere optie. Wij kozen er twee jaar geleden niet voor om af te willen van de huidige CBA. Dat waren de eigenaren.”

America’s coach Mike Ditka noemde de impasse ‘egoistisch’. ,,Ik zie niet in waarom dit moest gebeuren,” aldus de Hall of Famer. ,,Ik ben verrast en teleurgesteld. Het zijn vooral de fans die hier de dupe van worden.”

Free agent Jason Babin, vorig seizoen DE voor de Tennessee Titans, zei niet te verwachten dat de spelers elkaar in de steek zullen laten en een eventuele staking breken, zoals dat in 1987 het geval was.

,,De situatie is anders nu,” aldus Babin. ,,We hebben dit jarenlang kunnen voorbereiden. Spelers hebben geld weggezet, omdat dit eraan zat te komen. Het zal anders gaan dan in ’87.”

Foto: assets.nydailynews.com

2 Reacties
  1. Joep 10 jaar ago

    Zal zo’n vaart niet lopen. er is nog genoeg tijd om alsnog een akkoord te bereiken. Het beinvloedt alleen wel de draft en Free Agency enorm.

  2. Dennis 10 jaar ago

    Triest, en de fans worden weer genaaid!

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen