NFL Legendary: Vier keer niets voor de Bills

Door

Vier maal achtereen kampioen van de AFC, het is een record in de NFL. Maar de Buffalo Bills kregen er geen Super Bowl mee. Vier keer werd er om gestreden, maar niet een keer werd er gewonnen.

NFL Legendary

Geen ploeg wacht op dit moment langer op een plekje in de play-offs dan de Buffalo Bills. Sinds 1999 heeft de ploeg uit New York zich niet weten te plaatsen voor het toetje van het NFL-seizoen. Dat was in het begin van de jaren negentig wel anders.

Het was de tijd van head coach Marv Levy, die in 1988 en 1989 de ploeg ook al naar de play-offs had gebracht. Maar 1990 was het jaar van de echte doorbraak.

Thuis niet te kloppen
In dat seizoen waren de Bills thuis ongenaakbaar, gezien de 8-0 reeks die ze daar hadden neergezet. Met een balans van vijf wins en drie verliespartijen on the road eindigden de Bills het reguliere seizoen met 13-3 en een eerste plek in de AFC East.

Na winst op de Miami Dolphins (44-34) en de Los Angeles Raiders (51-3) mocht de club voor het eerst in de geschiedenis aantreden voor de Super Bowl. Daar troffen zij de New York Giants. Super Bowl XXV werd gespeeld in het Tampa Stadium in Florida en ontaardde in een spannend schouwspel.

Vooral kicker Scott Norwood zal deze wedstrijd nooit meer vergeten. Bij een stand van 20-19 in het voordeel van de Giants en met nog acht seconden op de klok had hij de overwinning op zijn schoen. Zijn 47-yard fieldgoal poging ging echter hopeloos naast waardoor de Giants hun eerste Super Bowl overwinning konden vieren.

Still going strong
Een jaar later eindigden Levy en zijn mannen het reguliere seizoen wederom met 13-3. Een tweede opeenvolgende Super Bowl appearance werd bewerkstelligd door in de play-offs eerst de Kansas City Chiefs (37-14) en daarna de Denver Broncos (10-7) te verslaan.

De Washington Redskins moesten dit maal bedwongen worden om een Super Bowl ring te bemachtigen maar weer ging het fout. In het derde kwart namen de Redskins een 24-0 voorsprong die niet meer te overbruggen bleek. De wedstrijd, gespeeld in het Hubert H. Humphrey Metrodome in Minneapolis, eindigde uiteindelijk in een 37-24 overwinning voor de ploeg uit Washington.

Grootste comeback ooit
In 1992 gingen de Bills een tikkeltje minder overtuigend richting de play-offs (11-5) en op jacht naar een Super Bowl ring. Maar de wedstrijd tegen de Houston Oilers tijdens de AFC Wildcard play-off werd een memorabele. Het werd namelijk de grootste comeback ooit in de NFL nadat de Bills terug kwamen van een 35-3 achterstand. Na overtime werd het 41-38 voor de New Yorkers.

Berusting bij Buffalo Bills head coach Marv Levy (l) tijdens Super Bowl XXVIII
Berusting bij Buffalo Bills head coach Marv Levy (l) tijdens Super Bowl XXVIII

Cowboys twee maal te sterk
In Super Bowl XXVII waren de Dallas Cowboys de tegenstanders. De Bills werden, mede door zelf negen turnovers te produceren, weggevaagd door de ploeg uit Dallas. Na vier pijnlijke kwarten gaf het scorebord een verpletterende 52-17 aan en werden de Bills de eerste ploeg die ooit drie Super Bowls op rij verloor.

Na overwinningen op de Los Angeles Raiders (29-23) en de Kansas City Chiefs (30-13) gingen de Bills een jaar later op om niet de ploeg te worden die vier maal op rij een Super Bowl zou verliezen. Weer moest er aangetreden worden tegen de Cowboys. De missie van Levy en zijn manschappen mislukte echter door met 30-13 ten onder te gaan.

In de jaren die volgden werd nog vier maal de play-offs bereikt maar verder dan de divisional play-offs kwamen de Bills niet meer. Met als dieptepunt dat er sinds 1999 geen play-off football meer te zien is geweest in het Ralph Wilson Stadium.

Ook leuk om te lezen