NFL Legendary: Ressurecting the Redskins

Door

Met een fitte Robert Griffin III aan het roer zullen de Washington Redskins komend seizoen een ploeg zijn om rekening mee te houden. Het doet sommigen denken aan de gloriedagen van weleer, waarbij de Redskins hun drie Super Bowl-zeges mochten vieren.

NFL Legendary

Het was afgelopen seizoen een doorbraak. De Washington Redskins wonnen voor het eerst in dertien seizoenen hun divisie. Hierbij sloten ze het reguliere seizoen pas voor de derde keer sinds 1999 af met meer wins dan losses. En hoewel er in de wildcard play-offs werd verloren van de Seattle Seahawks (24-14), gaan er steeds meer stemmen op dat ‘The Skins’ misschien hun gloriedagen van weleer kunnen doen herleven.

Eerste periode Gibbs
De drievoudig Super Bowl-winnaar was met hoofdcoach Joe Gibbs aan het roer van 1982 tot en met 1992 de te kloppen ploeg. In zijn eerste periode als hoofdcoach, Gibbs leidde de ploeg ook in de periode 2004-2007, won hij vier NFC Championships. Daarnaast werd acht maal de play-offs bereikt waarin de Redskins in totaal vier keer mochten aantreden om de Vince Lombardi-trofee.

De eerste keer, in 1982, waren de Miami Dolphins de tegenstander in Super Bowl XVII. Tien jaar eerder waren de Dolphins nog de betere in de eerste Super Bowl van de Redskins maar in 1982 trok de ploeg uit Washington aan het langste eind. In de Rose Bowl in Pasadena werd wraak genomen en wonnen de Redskins overtuigend met 27-17 en sleepten zo hun eerste NFL Championship in de wacht.

Washington Redskins

Black Sunday
Een jaar later waren de Los Angeles Raiders de grote sta-in-de-weg in de jacht op de tweede Super Bowl-ring. In de finale werden de Redskins vermorzeld door de zwarthemden met 38-9. De fikse nederlaag en zwarte dag zou dan ook de boeken in gaan als ‘Black Sunday’.

In 1987 werd de Vince Lombardi-trofee wel omhoog gehouden door de Redskins. De Denver Broncos werden na een 0-10 achterstand uiteindelijk met 42-10 verslagen met quarterback Doug Williams als MVP voor de ploeg uit Washington. Williams gooide in die wedstrijd als eerste QB ooit vier touchdown-passes in een quarter.

Vier jaar later werd het voorlopig laatste NFL Championship veroverd ten koste van de Buffalo Bills (37-24). In Super Bowl XXVI kwamen de Redskins al snel op een 24-0 voorsprong, gaven dat niet meer weg en was het quarterback Mark Rypien die als eerste en enige Canadees ooit de Super Bowl MVP-titel voor zich opeiste.

In de jaren die volgden hadden de Redskins het moeilijk. Na het vertrek van Gibbs in 1993 werd in twintig jaar tijd maar vier keer de pay-offs gehaald waarin de ploeg niet verder kwam dan de wild card play-offs of de divisional play-offs. Maar met de ploeg die er nu staat gloort er weer hoop.

RG3 belangrijke pion
De belangrijkste troef maar ook de grootste valkuil is tegenwoordig de quarterback van de ploeg uit Washington. De 23-jarige Robert Griffin III herstelt goed van zijn knieoperatie maar lijkt toch enigszins kwetsbaar. Mocht hij heel blijven dit seizoen dan zijn ‘The Skins’ waarschijnlijk een belangrijke contender en staan ze aan het eind van de rit misschien met de felbegeerde trofee te pronken.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen