NFL Legendary: Het verdriet van Dan Marino

Door

Hij speelde zeventien seizoenen bij de Dolphins in Miami, wordt gezien als een van de beste quarterbacks aller tijden, maar hij won nog nooit de Super Bowl. Dan Marino leidde de Dolphins tien maal naar de play-offs maar mocht de Vince Lombardi Trophy nooit omhoog houden. Wel was de negenvoudig Pro Bowler er dicht bij.

NFL Legendary

De Dolphins zijn onlangs lekker bezig geweest tijdens de free agency. Eigenaar Jeff Ireland heeft flink de knip getrokken en werd gezien als een van de big spenders tijdens de afgelopen periode. Geen team gaf dit jaar meer geld uit dan de Dolphins.

Dan Marino
Dan Marino

Dat was in 1983 niet nodig, want toen posteerde toenmalig hoofdcoach Don Shula eerstejaars Dan Marino op de positie van quarterback. De rookie verving al vroeg in het seizoen David Woodley. In de derde wedstrijd van dat jaar, tegen de Los Angeles Raiders, kwam Marino voor het eerst in actie. Hij won dat seizoen direct de AFC passing title, met twintig touchdown-passes tegenover zes interceptions. En als kers op de taart mocht hij opdraven in de Pro Bowl.

Hoewel de Dolphins een jaar eerder de Super Bowl hadden verloren, was het eerste jaar van Marino niet direct succesvol. Na het reguliere seizoen (12-4) werd er in de divisional play-offs met 27-20 verloren van de Seattle Seahawks.

Marino’s enige kans
De wraak was een jaar later zoet toen Marino, mede dankzij een zege op de Seahawks in de divisional play-offs, zijn ploeg leidde naar de Super Bowl. Het zou later blijken dat die wedstrijd, tegen de San Francisco 49ers, de enige kans was voor Marino om een ring binnen te slepen. Als pleister op de wonden werd Marino wel MVP en offensive player of the year van 1984.

Ongenaakbare Bears
In de jaren die volgden kwam Marino, die in 1999 stopte, nooit verder dan de AFC Championship finals met zijn Dolphins. Wel was hij met zijn team verantwoordelijk voor het doorbreken van het perfecte seizoen van de Chicago Bears in 1985. De ongenaakbare Bears leken in dat jaar op weg naar winst in alle wedstrijden, iets wat de Dolphins van 1972 als enige nog gelukt was.

In de dertiende wedstrijd van dat jaar was het echter Marino en zijn manschappen die de latere Super Bowl winnaar een halt toeriep. Door met 38-24 te winnen moesten de Bears hun enige nederlaag van dat seizoen incasseren.

Marino speelde zijn laatste wedstrijd tegen de Jacksonville Jaguars (62-7 verlies) in 1999. Een van de beste quarterbacks die de NFL ooit gezien had, eindigde zijn carrière met meerdere Dolphins- en NFL-records, alleen geen ring. En vooral voor dat laatste had hij alles over, getuige zijn cameo in de Adam Sandler-film Little Nicky.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen