NFL Legendary: De 1983 ‘Black Sunday’ Los Angeles Raiders

Door

De Legendary-serie beslaat legendarische momenten in de geschiedenis van de Amerikaanse sporten. De NFL, MLB, NBA, NHL en college sports zullen allen worden belicht. Van de beste teams, tot individuele hoogtepunten tot speciale drafts en andere historische gebeurtenissen. Vandaag: De 1983 ‘Black Sunday’ Los Angeles Raiders.

NFL Legendary

Hoewel het er lang naar uit heeft gezien dat de NFL uitgebreid zou worden met een team in Los Angeles, lijkt dat nu allerminst zeker. In LA wordt al jaren geen football op niveau meer gespeeld en er zijn twijfels of de stad, ondanks dat het de tweede stad van de VS is, wel draagkracht heeft voor een NFL franchise. Toch heeft de NFL een behoorlijke geschiedenis in ‘The City of Angels’, zo werd de eerste editie van de Super Bowl in LA afgewerkt en ook is de stad in het verleden de thuisbasis geweest van de Rams en de Raiders, die nu respectievelijk in St. Louis en in Oakland spelen. Er is zelfs een Super Bowl gewonnen door een team uit LA. Op 22 januari 1984 kroonden de Los Angeles Raiders zich tot het beste team in de NFL.

San Diego Chargers v Los Angeles Raiders

Verhuizing
Na een eerdere, mislukte, poging om het team in 1980 van Oakland naar Los Angeles te verhuizen slaagde teameigenaar Al Davis er in 1982 in om het de relocation rond te krijgen. Met ingang van seizoen ’82 spelen de Raiders hun thuiswedstrijden in het Los Angeles Memorial Coliseum. Het team is op dat moment een vaste deelnemer aan de play-offs en heeft in het recente verleden (1976 en 1980) twee Super Bowl-titels veroverd.

Jim Plunkett
Quarterback in 1983 was Jim Plunkett. Met één Super Bowl (1980) voor de Raiders reeds op zijn naam wist hij hoe hij zijn team naar success moest leiden. Ondanks dat hij uiteindelijk tweemaal de Super Bowl wist te winnen, is Plunkett niet opgenomen in de NFL Hall of Fame. Vooralsnog is hij de enige quarterback die startte en winst behaalde in twee Super Bowls en toch zijn buste niet vereeuwigd heeft in Canton, Ohio. Met Plunkett under center scoorden de Raiders in ’83 gemiddeld bijna 28 punten per wedstrijd.

Nipt verlies
De Super Bowl vond plaats in Tampa, Florida. Tegenstander van de Los Angeles Raiders was de titelverdediger en topfavoriet, Washington Redskins. Eerder dat seizoen hadden de Raiders in een onderlinge confrontatie na een spectaculaire slotfase nipt aan het korste eind getrokken. Na 54 minuten spelen leek de wedstrijd binnen te zijn voor de op dat moment nog ongeslagen zwart-zilveren formatie uit LA. In de laatste zes minuten scoorden de Redskins echter zeventien punten, waardoor de wedstrijd uiteindelijk met 37-35 verloren werd door de Raiders.

Super Bowl
De nederlaag eerder in het seizoen was nog niet vergeten en de Raiders waren uit op wraak. De tot op het bot gemotiveerde Raider lieten geen spaan heel van de arme Skins. In één van de meest eenzijdige wedstrijden in de geschiedenis van de Super Bowl, die tot op heden bekend staat als ‘Black Sunday’, naar de zwarte shirts van de Raiders, domineerde de ploeg uit Los Angeles in alle facetten van het spel en werden de Redskins uiteindelijk met 38-9 aan de kant gezet.

Tegenwoordig
Dit succes is voorlopig de laatste Super Bowl zege voor de stad Los Angeles. In 1994 verhuisden de Raiders terug naar Oakland. Ook voor de Raiders is dit het laatste succes geweest. In 2003 speelden ze in San Diego de grootste wedstrijd in het American football nogmaals, tegen het team uit de de stad waar ze hun laatste kampioenschap behaalden. De Tampa Bay Buccaneers waren echter met 48-21 veel te sterk. Tegenwoordig spelen de Oakland Raiders slechts een rol in de marge van de NFL, maar de iconische zwart-zilveren tenues en de successen in de late jaren zeventig en de vroege jaren tachtig hebben ze tot één van de bekendste en populairste franchises in de NFL gemaakt. Vooral in Los Angeles zijn de Raiders nog niet vergeten.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen