NFL Legendary: De 1950’s Detroit Lions

Door

De Legendary-serie beslaat legendarische momenten in de geschiedenis van de Amerikaanse sporten. De NFL, MLB, NBA, NHL en college sports zullen allen worden belicht. Van de beste teams, tot individuele hoogtepunten tot speciale drafts en andere historische gebeurtenissen. Vandaag: De 1950’s Detroit Lions.

nfllegendary

De Detroit Lions is één van de minst succesvolle teams in de league. Sinds de invoering van de Super Bowl hebben de Lions elf play-offwedstrijden gespeeld, waarvan er slechts één werd gewonnen. In de Super Bowl hebben ze dan ook nog nooit gestaan. In 2008 kwam het absolute dieptepunt: alle wedstrijden dat seizoen werden verloren en daarmee zijn ze het enige team ooit dat op 0-16 eindigde. Het team is al bijna zestig jaar zonder kampioenschap, van de huidige NFL-teams wachten alleen de Arizona Cardinals langer op een nieuwe titel. Verantwoordelijk voor de huidige misère zou dezelfde man zijn die ook verantwoordelijk is voor de grootste successen van de franchise; Bobby Layne.

Bobby Layne
In de jaren vijftig was quarterback Bobby Layne de onbetwiste leider van de Detroit Lions. Onder zijn aanvoering speelden de Lions voor het eerst in zeventien jaar weer eens in een kampioenschapswedstrijd. In 1952 werden de Cleveland Browns verslagen met 17-7. Dat was slechts het begin van een dynastie. Ook het jaar erop wonnen de Lions, wederom van de Browns. Layne gooide in de laatste seconden de winnende touchdown pass voor een 17-16 eindstand. In 1954 speelden de Lions weer om de titel, en opnieuw waren de Browns de tegenstander. Een derde overwinning op rij zat er echter niet in. Met maar liefst 56-10 namen de Browns revanche voor de twee voorgaande edities.

legendary_lions_lane

Controverse
Het team kende niet alleen successen, er was ook controverse. Zo zouden spelers van de Lions bewust sterspelers van de tegenstander blesseren om de eigen kansen op een overwinning te vergroten. De bounty gate van de jaren vijftig. In 1953 bijvoorbeeld, toen de Lions thuis speelden tegen de grootste concurrent voor de play-off’s, de San Francisco 49ers. De Niners hadden onder leiding van quarterback Y.A. Tittle een geweldige aanval en daar wilde Lions’ halfback Jimmy David, alias ‘The Hatchet’, een stokje voor steken. Toen Tittle de endzone in dook voor een touchdown, sprong The Hatchet met zijn knieën vooruit vol op het lichaam de weerloze Tittle, die zijn kaak brak en bewusteloos raakte. Met Tittle, en dus de Niners, enkele weken uit de running werd de titelrace voor de Lions stukken makkelijker.

Vervloekt
In 1956 moesten de Lions hun laatste wedstrijd van het reguliere seizoen winnen om naar de playoffs te gaan. In Chicago moesten de Bears verslagen worden. Deze keer waren het de Bears die vuil speelden, Bears’ defensive end Ed Meadows werkte een weerloze Bobby Layne dusdanig hard tegen het gras dat Layne het bewustzijn verloor, en de Lions de wedstrijd. In 1957 wonnen de Lions nog eenmaal de NFL-titel, wederom van de Cleveland Browns, ditmaal met 59-14. Layne kampte in dat seizoen echter met blessures en na het kampioenschap werd hij door de Lions getrade naar de Pittsburgh Steelers. Layne voelde zich verraden door de Lions en zou de franchise vervloekt hebben, “De Lions winnen de komende vijftig jaar geen kampioenschap meer!”

De huidige succesloze streak van de Lions staat dan ook bekend als “The Curse of Bobby Layne”. Layne overleed op 1 december 1986.

Ook leuk om te lezen