NFL gaat huiselijk geweld harder straffen

Door

2013 NFL Draft

De NFL heeft vandaag in een memo aan alle teameigenaren laten weten dat personeel, waaronder dus spelers, dat huiselijk geweld pleegt vanaf nu aanzienlijk zal worden bestraft. Bij je eerste vergrijp wordt een schorsing van zes duels opgelegd, bij een eventueel tweede vergrijp wordt de speler direct levenslang geschorst. De aanpassing werd begeleid door een brief van commissioner Goodell, die excuses maakt voor eerder genomen beslissingen omtrent dit onderwerp.

Deze nieuwe regels zijn vooral een directe reactie op de kritiek op de straf voor Ray Rice. De running back van de Baltimore Ravens sloeg eerder dit jaar zijn (inmiddels) vrouw bewusteloos in een lift, maar werd voor dat vergrijp door de NFL slechts voor twee duels geschorst. Een besluit dat door media en publiek werd bekritiseerd als een onvoldoende signaal in een zeer serieuze zaak.

Daar komt vanaf nu dus verandering, zo schrijft commissioner Roger Goodell in een uitgebreide brief aan de clubs. Hij betuigt spijt van zijn beperkte straf voor Rice: “Mijn disciplinaire actie zorgde ervoor dat ons publiek ging twijfelen aan onze oprechtheid en toewijding en of we wel beseffen wat de impact is van huiselijk geweld. Ik neem mijn verantwoordelijkheid voor deze beslissing en zie erop toe dat onze acties in de toekomst een betere reflectie zullen zijn van onze waarden. I didn’t get it right. Simpel gezegd, we hadden dit beter moeten doen. En dat zullen we ook.”

Er wordt op korte termijn meer duidelijkheid over de regels verwacht, waaronder welke vergrijpen precies onder deze nieuwe regelgeving vallen – Goodell noemt ook andere geweldsdelicten in zijn brief – en of zaken uit verleden voor spelers als Rice tellen als hun eerste vergrijp. Dat laatste ligt wel in de lijn der verwachting.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen