NFL Facts #4: #400 voor Brees, Rex’ penalties & Manning’s INTs

Door

Atlanta Falcons v New Orleans Saints

Net zoals elke andere Amerikaanse sport zit ook de NFL bomvol leuke cijfers, weetjes en andere feitjes. In de rubriek ‘NFL Facts’ zetten we elke week, na afloop van elke speelronde, de leukste, interessantste en aparte weetjes op een rij. Deze week: De 400ste touchdown van Brees, Rex Ryan’s affectie voor penalties, en de INTs van Peyton Manning!

Heinz Field een hel voor kickers, behalve voor Tucker
De Baltimore Ravens wonnen vorige week donderdag op het nippertje van de Pittsburgh Steelers, en dit kwam met name doordat hun eigen kicker, Justin Tucker, wel betrouwbaar was.

Waar Pittsburgh-kicker Josh Scobee tweemaal mistte, maakte Tucker uiteindelijk wel de gamewinner met een 52-yard field goal. Iets wat onwijs moeilijk is in Pittsburgh, waar kickers slechts 26% raak schieten vanaf 50+ yards (!). Ter vergelijking, in de andere NFL-stadions ligt dit gemiddelde op 57%. Tucker was daarmee de held van de avond, en Scobee de gebeten hond. Overigens is laatstgenoemde ook, tot grote tevredenheid van Snoop Dogg, inmiddels ontslagen als kicker van de Steelers.

#400 voor Brees
Drew Brees gooide namens de New Orleans Saints afgelopen zondag zijn 400ste touchdown pass in overtime waardoor de Saints voor het eerst dit jaar een overwinning wisten te noteren.

Hierdoor komt Brees in een illuster rijtje namen met 1. Peyton Manning (536), 2. Brett Favre (508), 3. Dan Marino (420). en 4. Tom Brady (401). Verder was het ook de 48ste keer dat Brees in de Superdome een touchdown gooide, en daarmee verbrak hij het record van Tom Brady, die dit in 47 opeenvolgende wedstrijd heeft gedaan in zijn eigen Foxborough.

Gurley sterker in tweede week
Was Todd Gurley vorige week nog onzichtbaar, deze week brak de rookie van de St. Louis Rams los tegen de Arizona Cardinals met 146 rushing yards in negentien pogingen.

Toch is het niet te hopen dat hij de carrière achterna gaat van de twee runningbacks waarmee hij nu een record deelt. Want in de laatste 25 jaar waren er slechts twee andere backs die in één van hun eerste twee wedstrijden minimaal 146 rushing yards noteerde: Cadillac Williams (Tampa Bay, 2005) met 148 rushing yards en Darren McFadden (Oakland, 2008) met 164 rushing yards.

Broncos succesvol ondanks Manning’s INTs
De Denver Broncos blijven maar winnen, maar niet per se dankzij het spel van Peyton Manning. De toekomstige Hall-of-Famer heeft nu in elk van de eerste vier wedstrijden een interception gegooid, maar ondanks alles is zijn team nog wel ongeslagen. Voor Manning is het alweer de zevende keer dat hij 4-0 begint, een record in de NFL.

Toch valt dit uniek te noemen, want de laatste keer dat een ploeg na vier weken nog ongeslagen was ondanks interceptions in elke wedstrijd waren de St. Louis Rams in 2000 (Kurt Warner) en de New York Jets (Vinny Testaverde) die het ook in datzelfde jaar deden.

Rex ‘yellow flag’ Ryan
De Buffalo Bills verloren zondag van de New York Giants, en dit kwam voor een groot deel door de 17 (!) penalties die de ploeg tegen kreeg, waarvan er zeven stuks goed waren voor een directe first down voor de Giants. En het is niet de eerste keer dit jaar dat de Bills zo vaak de gele vlag voorbij zien komen.

De laatste keer dat een team overigens 17 penalties in één wedstrijd tegen kreeg was in 2013, en toen waren het uitgerekend de New York Jets van diezelfde Rex Ryan. Als we daarvoor kijken, zien we dat het ook tweemaal heeft plaatsgevonden in 2005, waarvan eenmaal bij Baltimore Ravens. En nu mag u drie keer raden wie daar toen de defensive coordinator was…

Alex Smith gooit bijna 400 yards, maar geen TD
Alex Smith kwam zondag in een dubieus rijtje te staan. Zijn Kansas City Chiefs verloren van de Cincinnati Bengals en Chiefs-kicker Cairo Santos was daarin goed voor alle 21 punten die de Chiefs noteerden. Dat betekende voor Alex Smith dat zijn statline enkel 386 passing yards liet zien zonder ook maar één touchdown.

Voor Santos was er dus net geen record, maar zoals gezegd, Alex Smith verkreeg wel een ereplaats in een dubieus rijtje. Namelijk dat van quarterbacks die voor veel yards gooide, zonder een touchdown te noteren. In dat rijtje staan er echter nog wel twee quarterbacks boven Smith: Joe Montana (49ers) kwam in 1986 tot 441 passing yards zonder touchdown, en in 1994 was Jeff Blake (Bengals) goed voor 387 passing yards zonder een touchdown.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen