NFL Draft: The Best & Worst

Door

Indianapolis Colts v New England PatriotsDe NFL Draft is niet te bevatten wiskunde. Soms heb je de juiste formule te pakken met een Tom Brady, soms zit je er volkomen naast met een JaMarcus Russel. Je weet eigenlijk nooit echt wat de uitkomst is. Afgelopen dagen kon je op Sportamerika.nl en in ons Magazine al veel lezen over komende nacht. Laten we met de Draft voor deur eens in de historie duiken. Wat waren ooit de beste picks en wat de slechtste? We nemen de acht meest bepalende teams van afgelopen seizoen onder de loep.

Divisional Playoffs - Houston Texans v Baltimore RavensBaltimore Ravens
Best: Ray Lewis wacht de komende jaren op een eigen buste van zichzelf in de Hall of Fame. Hij kwam bij de Ravens met de 26ste pick in 1996 en dat bleek een schot in de roos. Hij was een tienvoudig All-Pro, twee maal Defensive Player of the Year en won twee keer de Super Bowl tijdens zijn illustere carrière.
Worst: Kyle Boller werd door de Baltimore Ravens gekozen als 19de pick in 2003. Om een lang verhaal kort te maken; hij deed niet veel voor de Ravens. Hij zat vooral op de bank of was geblesseerd. Als hij speelde was het altijd onder de maat.

Super Bowl XIX: Miami Dolphins v San Francisco 49ersSan Francisco 49ers
Best: Joe Montana werd niet eens met een fanfare binnengehaald toen de 49ers hem selecteerden in de derde ronde in 1979. En daarna? Slechts twee maal NFL MVP, zesvoudig All-Pro, acht keer Pro Bowler en laten we niet vergeten viervoudig Super Bowl winnaar (met drie MVPs in die wedstrijden). Montana is een fenomeen onder de NFL quarterbacks en werd in 2000 toegevoegd aan de Hall of Fame.
Worst: De 49ers namen Todd Kelly met de 27ste pick in 1993 om hem vervolgens alleen maar te zien falen. De linebacker/defensive end noteerde 5.5 sacks in zijn loopbaan van vier seizoenen. Na twee jaar werd hij al door de 49ers van de hand gedaan.

New England Patriots Super Bowl XLVI Media AvailabilityNew England Patriots
Best: Tom Brady. Tom Brady. Tom Brady. Sinds ze hem vonden in de krochten van de zesde ronde in 2000 won Brady drie Super Bowls, werd hij twee maal verkozen tot NFL MVP en is hij drievoudig All-Pro. Hij werd zelfs verkozen tot NFL Comeback Player of the Year in 2009. Zijn plekje in de Hall of Fame lijkt wel zeker.
Worst: Andy Katzenmoyer was een much-hyped linebacker toen de Patriots hem kozen als No. 28 overall in 1999. Een nekblessure deed echter zijn loopbaan ontsporen en hij kwam daar nooit (fysiek) overheen. In 2002 namen de Patriots afscheid van Katzenmoyer.

1966nobisAtlanta Falcons
Best: Waarom niet linebacker Tommy Nobis die de Falcons kozen met hun eerste pick in de franchise historie. Als vijfvoudig Pro Bowler en tweevoudig All-Pro begon Nobis zijn loopbaan in Atlanta met een statistiek van 294 combined tackles in zijn rookie seizoen. Zijn nummer is ‘retired’ door het team.
Worst: Bruce Pickens was de No. 3 overall pick in 1991 en bleef tot slechts 1993 in Atlanta. Twee jaar later was de carriere van de cornerback voorbij. Bruce wie?

Indianapolis Colts v Houston TexansHouston Texans
Best: J.J. Watt begint pas aan zijn derde NFL seizoen, maar wat een impact heeft hij al gehad. De Texans kozen hem met de No. 11 pick in 2011 en zagen hem een All-Pro en Defensive Player of the Year worden in 2012. Als hij dit volhoudt zien we hem op een dag zeker terug in de Hall of Fame.
Worst: David Carr was de eerste draft pick ooit van de franchise, No. 1 overall in 2002. Hij werd als een mega-belofte gezien, maar kreeg 249 keer een sack te verduren tijdens zijn vijf seizoenen in Houston. In drie van die seizoenen gooide hij meer interceptions dan touchdown passes. Ouch.

Terrell DavisDenver Broncos
Best: Terrell Davis werd pas opgepikt door de Broncos in de zesde ronde in 1995. Zijn impact is echter geen discussie over. Tijdens zijn periode bij de Broncos won hij twee Super Bowls, was hij drievoudig All-Pro en werd hij verkozen tot 1998 NFL MVP, toen hij 2008 rushing yards bij elkaar rende; samen met 21 touchdowns.
Worst: Ted Gregory met de 26ste pick in de 1988 draft, want hij speelde nooit een down voor de franchise. Gregory bleek de positie van defensive tackle nooit in zich te hebben en werd al getrade voor het einde van het eerste trainingskamp. Hij speelde nog één seizoen voor de Saints voordat zijn loopbaan een vroege dood stierf.

Cortez KennedySeattle Seahawks
Best: Cortez Kennedy was de No. 3 overall pick in de 1990 NFL Draft. Hij zette een reeks van 116 onafgebroken wedstrijden neer en was vijfvoudig All-Pro. Hij werd ook verkozen tot NFL Defensive Player of the Year in 1992 en werd in 2012 geselecteerd voor de Pro Football Hall of Fame.
Worst: Marcus Tubbs werd gekozen met de No. 23 overall pick in 2004. Hij speelde nooit een volledig seizoen in zijn vier jaren bij de Seahawks. In 2008 werd hij dan ook buiten de deur gezet.

5488791030BD49DBA66A340B6CF5DF0EGreen Bay Packers
Best: Paul Hornung won de Heisman Trophy met Notre Dame en werd gekozen als No. 1 overall in 1957. In zijn Hall of Fame carriere won hij drie kampioenschappen, was hij twee maal All-Pro en werd hij in 1961 NFL MVP.
Worst: Tony Mandarich, oftewel The Incredible Bulk, was de No. 2 overall pick in 1989. Na een lange holdout aan het begin van zijn carriere ontsierden dronkenschap en drugsgebruik zijn leven en dus ook zijn loopbaan op het veld.

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen